spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Κανίς: “Έτοιμοι για την άνοδο – Το Μαρόκο μας έκανε ευτυχισμένους στο Μουντιάλ”

Γιατί να εμπιστευτείτε το SerresSport

- Advertisement -spot_img

Ο Χισάμ Κανίς μίλησε στο “ΦΩΣ” και στον Θέμη Σινάνογλουγια το εκπληκτικό Μαρόκο στο Μουντιάλ και για τον Πανσερραϊκό που είναι πρώτος στη διεκδίκηση της ανόδου στον βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής. Νίκησε τη Λάρισα τώρα, έβαλε πάλι γκολ ο Μαροκινός, όλα του πάνε καλά, πριν από λίγες ημέρες βραβεύτηκε από τον ΠΣΑΠΠ ως ο καλύτερος ξένος στον βόρειο όμιλο της Β’ Εθνικής.

Την περίμενες τη βράβευση από τον ΠΣΑΠΠ;

Ήταν υπερηφάνεια για εμένα. Δύσκολη χρονιά για την ομάδα μας η περσινή, αλλά τελικά καλή, αξίζαμε περισσότερα. Ελπίζω να τα καταφέρουμε φέτος. Έδωσα τα πάντα για την ομάδα. Όμως το να βγω καλύτερος ξένος δεν είναι κάτι που το πέτυχα μόνος μου. Θέλω να ευχαριστήσω τους συμπαίκτες μου, τους στέλνω μήνυμα, χωρίς αυτούς δεν θα το πετύχαινα.

Έχεις ιταλικό διαβατήριο.

Ναι, γεννήθηκα στην Ιταλία, αλλά είμαι Μαροκινός.

Και οι δύο γονείς σου από το Μαρόκο;

Και οι δύο, ναι. Ο μπαμπάς μου είχε πάει για δουλειά στο Μιλάνο.

Τώρα τι δουλειά κάνει;

Τώρα δεν δουλεύει.

Πόσα αδέλφια έχεις;

Τρία, δύο αγόρια και μία αδελφή.

Ήταν δύσκολο για εσάς να ζήσετε στην Ιταλία; Υπήρχε φτώχεια;

Οικονομικά υπήρξαν δυσκολίες, αλλά η χώρα είναι ανοιχτή, υπάρχουν πολλές εθνότητες στο Μιλάνο. Η οικογένειά μου έδωσε τα πάντα για να με μεγαλώσει, ο πατέρας μου έδινε τα πάντα. Άξιζε περισσότερα ο πατέρας μου, θέλω να βοηθήσω εγώ τώρα την οικογένεια. Ο πατέρας μου δούλεψε 34 χρόνια για εμάς. Έχω μεγάλο σεβασμό για εκείνον. Δεν είναι μόνο πατέρας μου, είναι και ο μεγαλύτερός μου φαν.

Τι σου άρεσε πιο πολύ στο Μιλάνο;

Το φαγητό, οι βόλτες στην πόλη, όλα ήταν καινούργια γιατί είναι μεγάλη πόλη και έχεις κάθε μέρα διαφορετικά πράγματα να δεις.

Οι γυναίκες;

Οι γυναίκες είναι όμορφες στο Μιλάνο, αλλά είμαι παντρεμένος.

Πόσων χρόνων παντρεύτηκες;

Τώρα τα Χριστούγεννα θα παντρευτώ!

Από το Μαρόκο είναι και η νύφη;

Ναι.

Κάποιος μου είπε ότι μάνατζέρ σου είναι ο Ραϊόλα. Αληθεύει;

Ναι.

Και μου είπαν επίσης ότι ο Ελ Καντουρί μίλησε για εσένα.

Όχι. Αλλά τον ξέρω τον Ελ Καντουρί καλά. Ο αθλητικός διευθυντής του Πανσερραϊκού, ο Απόστολος Λιβανός, με ήθελε από καιρό να έρθω στην ομάδα, αλλά υπήρχαν κάποια προβλήματα που ξεπεράστηκαν.

Το συμβόλαιό σου πότε λήγει;

Φέτος. Το καλοκαίρι είμαι ελεύθερος.

Ξέρεις ομάδες που σε θέλουν;

Ακούω πράγματα, αλλά είμαι συγκεντρωμένος στην ομάδα μου, να ανεβάσουμε τον Πανσερραϊκό. Θέλω να τα δώσω όλα για αυτόν τον στόχο. Θα είναι καλό και για την ομάδα μου και για εμένα που λήγει το συμβόλαιό μου άμα κάνουμε τη μεγάλη επιτυχία. Είναι νορμάλ να θέλω να τα δώσω όλα αυτήν τη χρονιά. Από εκεί και πέρα, πρώτα θα μιλήσω με τον Πανσερραϊκό για το συμβόλαιό μου και μετά θα ακούσω άλλες προτάσεις.

Αγαπημένη σου θέση;

Γουίνγκερ.

Δεξιά ή αριστερά;

Προτιμώ δεξιά διότι έρχομαι με το αριστερό πόδι και σουτάρω. Παίζω και πίσω από τον επιθετικό, σαν δεκάρι.

Τι σου αρέσει να κάνεις πιο πολύ στο γήπεδο;

Γκολ και ασίστ. Πέρσι βγήκα πρώτος σκόρερ του Πανσερραϊκού και τρίτος στην κατηγορία. Φέτος θέλω να κάνω το ίδιο και περισσότερα.

Το όνειρό σου;

Ναι παίξω στο Τσάμπιονς Λιγκ και στην Εθνική Μαρόκου κάποια μέρα. Είχα παίξει σε όλες τις μικρές εθνικές ομάδες του Μαρόκου! Από την Κ16 μέχρι και την Κ21.

Το είδωλό σου;

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο, πάντα τον αγαπάω!

Ρονάλντο ή Μέσι;

Ρονάλντο! Αλλά ο Μέσι μάς έδειξε ότι μπορεί να θριαμβεύει και με την Εθνική Αργεντινής. Είναι δύο μεγάλοι παίκτες που έγραψαν Ιστορία.

Πώς ένιωσες που το Μαρόκο έκανε τον Ρονάλντο να κλαίει;

Ευτυχής από τη μία για το Μαρόκο, όμως αληθινά λυπήθηκα βλέποντας τον Ρονάλντο να κλαίει. Ένας εκατομμυριούχος, με τόσα έπαθλα, με τόση δόξα, να κλαίει σαν παιδί, είναι κίνητρο για εμάς όταν βλέπουμε το πάθος του για τη νίκη.

Έκανε λάθος ο Σάντος που τον άφησε στον πάγκο;

Μεγάλο λάθος! Δεν έδειξε σεβασμό, ήταν κακό όχι μόνο για τον Ρονάλντο αλλά και για την ομάδα. Ένα είδωλο που έχει βοηθήσει 18 χρόνια την Εθνική Πορτογαλίας πρέπει να το σέβεσαι.

Ναι, αλλά και τον προπονητή πρέπει να τον σέβεσαι, όχι να τον βρίζεις όταν σε κάνει αλλαγή.

Όλοι ξέρουν τον Ρονάλντο, όλοι ξέρουν ότι θέλει να παίζει κάθε ματς, κάθε λεπτό, γι’ αυτό έγινε ο Ρονάλντο. Δεν το βάζει κάτω ποτέ, έχει δυνατό μυαλό, θέλει πάντα να νικάει.

Φαντάζομαι πόσο υπερήφανοι νιώσατε όλοι οι Μαροκινοί της ξενιτιάς.

Ήταν απίστευτοι όλοι στην εθνική μας ομάδα, έκαναν όλους τους Μαροκινούς στη Γη ευτυχισμένους, όχι μόνο τους Μαροκινούς αλλά όλη την Αφρική! Το Μαρόκο ήταν ο εκπρόσωπος της Αφρικής ολόκληρης. Αυτό που έγινε είναι ένα νέο ξεκίνημα για το ποδόσφαιρο στην Αφρική. Δίνει μεγάλη αυτοπεποίθηση. Υπάρχει πολύ ταλέντο στην Αφρική, πρέπει να σταματήσουν κάποια λάθη στο θέμα της οργάνωσης και να πιστέψουν στον εαυτό τους να διεκδικούν κι άλλους ημιτελικούς, γιατί όχι και τελικό.

Ποιες χώρες είναι δυνατές αυτήν την εποχή στην Αφρική στο ποδόσφαιρο;

Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, Σενεγάλη, Καμερούν. Αλλά πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα στην οργάνωση…

Ποιο ήταν το μεγαλύτερο ατού του Μαρόκου;

Η οικογένεια! Η ομάδα ήταν όλη μία οικογένεια. Και έβλεπες τους παίκτες με τις μανάδες τους στα αποδυτήρια, ωραίες στιγμές, ο κόουτς έκανε σαν παίκτης, είμαι αληθινά υπερήφανος για τη χώρα μου.

Άλλο ατού;

Πήγαν μία εβδομάδα πριν από άλλες Εθνικές και άρχισαν την προετοιμασία. Έγιναν ομάδα δεμένη. Χόρευαν, αγκαλιάζονταν, ήταν ένας για όλους και όλοι για έναν. Δεν είδες στο τέλος; Ενώ μπορούσαν να πάνε όπου ήθελαν για να ξεκουραστούν, ενώ παίζουν σε τόσα ξένα πρωταθλήματα, αποφάσισαν να πάνε όλοι μαζί στο Μαρόκο για να ευχαριστήσουν όλο τον κόσμο εκεί. Και έγινε χαμός. Όλος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους να τους υποδεχτεί. Όλοι οι Μαρικινοί βγήκαν έξω σαν τρελοί, ήταν απίστευτο.

Ο MVP της ομάδας για εσένα;

Ο Άμραμπατ. Αυτός είχε το κλειδί στο γήπεδο, αυτός έκανε τη διαφορά. Δεν ξέρω πόσα χιλιόμετρα έτρεξε αυτός ο άνθρωπος! Απίστευτος παίκτης.

Μπορεί να παίξει σε κορυφαία ομάδα;

Ναι, ναι, είμαι σίγουρος ότι τον Γενάρη κιόλας θα πάρει μεγάλη μεταγραφή. Λέγεται για Λίβερπουλ, για Τότεναμ. Δεν είδες τον Χακίμι; Έπαιξα με αυτόν τρία χρόνια στις μικρές Εθνικές του Μαρόκου. Είμαστε φίλοι. Πολύ καλό παιδί, όχι μόνο πολύ καλός παίκτης. Το ότι παίζει σε κορυφαίο επίπεδο στην Παρί Σεν Ζερμέν τα λέει όλα.

Παιδί μου, όταν ο Ελ Αραμπί έκανε… όργια στον Ολυμπιακό, δεν έπαιζε στην Εθνική Μαρόκου, αυτό τα λέει όλα για το επίπεδο εκεί.

Ο Ελ Αραμπί υπήρξε τοπ στράικερ. Τοπ παίκτης. Για εμένα ήταν λάθος που δεν έπαιζε τότε στην Εθνική. Και πολλοί το έλεγαν στο Μαρόκο. Είχαμε έναν στράικερ μεγάλης κλάσης, τον Εν Νασίρι που έπαιζε στη Σεβίλλη, αλλά δεν υπήρχε στον πάγκο λύση αξιόλογη.

Ποιο θεωρείς μεγαλύτερο ατού σου;

Μου αρέσει η ποιότητα, το ωραίο ποδόσφαιρο.

Ελληνικές λέξεις που έχεις μάθει;

Φέτος προσπαθώ να μάθω πιο πολλά ελληνικά από ό,τι πέρσι (σ.σ. μου λέει στα ελληνικά): Καλημέρα. Καλησπέρα. Καληνύχτα. Γεια σας. Ευχαριστώ. Παρακαλώ. Όχι. Ναι. Γρήγορα. Ήρεμα. Μαλ…ία! (σ.σ. γελάει).

Κακή λέξη.

Ήταν η πρώτη λέξη που έμαθα όταν ήρθα στην Ελλάδα, από το αεροδρόμιο κιόλας!

Αγαπημένα ελληνικά φαγητά;

Αγαπώ την ελληνική σαλάτα. Όμως το αγαπημένο μου πιάτο είναι ζυμαρικά από την Ιταλία. Και μπριζόλα, κοτόπουλο.

Ελληνικό ποτό;

Τίποτα, μόνο νερό πίνω.

Καφέ;

Ούτε καφέ. Μόνο νερό.

Είναι τρελοί οι Μαροκινοί με το ποδόσφαιρο, έτσι δεν είναι;

Ζουν για το ποδόσφαιρο! Αυτό που σου λέω ακούγεται υπερβολή, αλλά είναι πραγματικό.

Ποια είναι η μεγαλύτερη ομάδα στο Μαρόκο;

Η Ράζα Καζαμπλάνκα.

Σαν τον Ολυμπιακό;

Σαν τον Ολυμπιακό και περισσότερο! Οι οπαδοί της έχουν ψηφιστεί οι τέταρτοι πιο εντυπωσιακοί στον πλανήτη!

Τι ομάδα είσαι εσύ;

Ράζα Καζαμπλάνκα.

Ποιος είναι ο μεγάλος αντίπαλος;

Η Ουιντάντ Καζαμπλάνκα. Είναι σαν Μίλαν – Ίντερ. Με μεγάλη όμως διαφορά στον αριθμό των οπαδών.

Δηλαδή; Στους 10 κατοίκους πόσοι είναι Ράζα και πόσοι Ουιντάντ στην Καζαμπλάνκα;

70% είναι με τη Ράζα Καζαμπλάνκα! Υπάρχουν πολλές ομάδες, αλλά όλοι οι οπαδοί αγαπούν αυτές τις δύο ομάδες. Δεν υπάρχουν όπως εδώ που πολλοί αγαπούν την ΑΕΚ, τον ΠΑΟΚ, τον Άρη.

Τι χρώματα έχει η Ράζα;

Πράσινο.

Η Ουιντάντ;

Άσπρο και κόκκινο.

Σε ποια χώρα έχουν μεγαλύτερο μίσος οι Μαροκινοί; Στη Γαλλία;

Σε καμία. Δεν θέλουμε μίσος, δεν έχουμε μίσος για καμία χώρα.

Ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα στη Σούπερ Λιγκ;

Δεν ξέρω, όλα είναι ανοιχτά. Ο Παναθηναϊκός είναι καλός, η ΑΕΚ είναι καλή, ο Ολυμπιακός με τον Χάμες είναι ωραία ομάδα επίσης, ο ΠΑΟΚ είναι δυνατός, όλα είναι ανοιχτά για εμένα και θα κριθούν στα πλέι οφ.

Η Καζαμπλάνκα όμορφη;

Ναι, πολύ ωραία, πολύ μεγάλη, αλλά το Μαρακές είναι καλύτερο. Πολύ καλό φαγητό, πολλή οργάνωση, ανοιχτή πόλη.

Παραδοσιακό φαγητό που πρέπει να δοκιμάσουμε;

Κους κους. Αλλά όχι οποιοδήποτε κους κους. Το κανονικό μαροκινό κους κους θέλει τέσσερις ώρες για να μαγειρευτεί όπως πρέπει.

Ποια ομάδα υποστήριξες στον τελικό του Μουντιάλ;

Την Αργεντινή λόγω Μέσι. Μπορεί να είμαι φαν του Ρονάλντο, αλλά ήθελα να το πάρει ο Μέσι, άξιζε να μείνει στην Ιστορία σαν τον Μαραντόνα.

Τον τερματοφύλακα της Αργεντινής πώς τον είδες;

Δεν τον γουστάρω ως άνθρωπο! Μπορεί να έσωσε την ομάδα του, αλλά αυτά που έκανε μετά στους πανηγυρισμούς δεν μου άρεσαν.

Στο Μιλάνο τι ομάδα είσαι;

Είμαι τρελός οπαδός της Μίλαν! Τρελός οπαδός! Είναι Μίλαν όλη η οικογένειά μου.

Οι πιο όμορφες γυναίκες πού είναι, στο Μιλάνο, στο Μαρόκο ή στην Ελλάδα;

Αν απαντήσω αυτήν την ερώτηση, θα έχω πρόβλημα με τη μέλλουσα γυναίκα μου! (γελάει).

Πού θα παντρευτείτε;

Θα πάμε πρώτα στην Ιταλία με την οικογένεια και μετά στο Μαρόκο.

Γούρια έχεις πριν από το ματς;

Προσεύχομαι στον Θεό μου, στον Αλλάχ, πριν από το ματς και πριν πάω στο γήπεδο τηλεφωνώ στον πατέρα μου και στη μητέρα μου.

Τι γνώμη έχουν οι Μαροκινοί για την Ελλάδα;

Πολύ καλή. Και ενδιαφέρονται να μαθαίνουν πράγματα για την Ελλάδα. Όποτε πάω στο Μαρόκο με ρωτάνε για τον τρόπο ζωής στη χώρα, για τα φαγητά, για τους ανθρώπους, διότι δεν ζουν πολλοί Μαροκινοί στην Ελλάδα.

Ποιο είναι το ατού του Πανσερραϊκού και βρίσκεται στην πρώτη θέση;

Είμαστε καλή ομάδα, ισορροπημένη, έχουμε και νέους σε ηλικία παίκτες και έμπειρους, πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για να πετύχουμε την άνοδο. Δεν είναι εύκολο διότι έχουμε δυνατούς αντιπάλους, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

Στον Δερμιτζάκη τι σου αρέσει;

Ο κόουτς μάς βοηθάει πολύ, είναι τοπ προπονητής, την προηγούμενη χρονιά έβγαλε πρώτη στο πρωτάθλημα τη Βέροια. Αγαπώ την προπόνηση που κάνει. Οργανώνει εξαιρετικά την προπόνηση, μου αρέσει η τακτική του, ως τώρα νικήσαμε όλα τα ματς με εκείνον στον πάγκο. Το να έρθει ένας προπονητής και να κάνεις 5 νίκες σε 5 ματς μαζί του δεν είναι κάτι συνηθισμένο σε αυτήν την κατηγορία.

- Advertisement -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ
- Advertisement -spot_img