Ως πότε η Football League θα σκύβει το κεφάλι για το… καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

Ως πότε η Football League θα σκύβει το κεφάλι για το… καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου;

Άργησαν αλλά πέτυχαν μονομερώς, τα αυτονόητα… μόλις χθες, οι κύριοι που διοικούν τις ομάδες, στον συνεταιρισμό που νοιάζεται για το καλό του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Βέβαια άλλο κλίμα μετέφερε, ο εμπνευστής και «καταλύτης» στην δημιουργία της SL, Χρήστος Πανόπουλος που είναι ένας από τους ελάχιστους παράγοντες, που καταθέτουν σχεδόν σε 3ετη βάση και συχνότερα, σχέδια βιωσιμότητας των Ελληνικών επαγγελματικών κατηγοριών στο ποδόσφαιρο.

Για μπάχαλα και αβεβαιότητα μίλησε ο ισχυρός άντρας της Ξάνθης στο χθεσινό ΔΣ, και τον σιγόνταραν οι Σπανός και Κωστούλας αργότερα. Την στιγμή μάλιστα, που οι περισσότεροι λένε και κάποιοι… γράφουν, για την τρομερή αλλαγή στην Super League και την λαμπερή πλέον, επόμενη μέρα, που ξημερώνει στο πολύπαθο ελληνικό ποδόσφαιρο.

 

 

 

 

 

Παρατηρούμε ότι από την σεζόν 2012-13 κι έπειτα, επικρατεί, λαϊκιστή και το λεγόμενο «ρεμπετ ασκερ»… στην Super League σε ότι έχει να κάνει με τον αριθμό των ομάδων στο πρωτάθλημα, το πόσες υποβιβάζονται καθώς και στον τρόπο που συμβαίνει αυτό. Εκ των υστέρων και βιώνοντας τα πεπραγμένα των ομάδων, καταλαβαίνει κάποιος πως όποια αναδιάρθρωση συνέβη, αποσκοπούσε μόνο σε συμφέροντα και όχι στο να γίνει συνολικά ελκυστικό, το προϊόν.

Ρίχνοντας μια γρήγορη ματιά στο παρελθόν θα δούμε ότι εσπευσμένα, βλέποντας τον κίνδυνο υποβιβασμού ιστορικών ομάδων να έρχεται (ΑΕΚ, Άρης) ο συνεταιρισμός, διεύρυνε τον αριθμό των ομάδων σε 18 για δυο χρονιές 13-14 και 14-15, χωρίς όμως να πετύχει κάτι ουσιαστικό αφού υποβιβάστηκαν αμφότεροι οι «κιτρινόμαυροι» βορρά και νότου.

Η μεν ΑΕΚ δεν πρόλαβε το «τρένο» των 18… αφού υποβιβάστηκε την σεζόν 2012-13, ενώ ο Άρης έπεσε την αμέσως επόμενη χρονιά, χωρίς να προλάβει να κάνει χρήση ακόμα μιας ευνοϊκής ρύθμισης υπέρ των μεγάλων, με την φοβερή αλλαγή καταστατικού μεσούσης περιόδου και την άμεση εφαρμογή μονού αγώνα μπαράζ μεταξύ της 16ης ομάδας με την 3η της FL… τερματίζοντας τελευταίος, χωρίς να διεκδικήσει το πλεονέκτημα του μπαράζ!

Η αναδιάρθρωση συνεχίστηκε… με την επιστροφή στην «κανονικότητα» των 16 ομάδων από την σεζόν 2015-16 και την άμεση κατάργηση του μπαράζ μεταξύ των δυο κατηγοριών. Έτσι υποβιβάστηκαν 4 ομάδες από την SL και προβιβάστηκε μια λιγότερη από την FL δηλαδή 2 αντί για 3. Το οξύμωρο όμως είναι ότι αυτή η επιλογή υποβιβασμού-ανόδου μόνο 2 ομάδων έγινε μόνιμη, αντί για το 3-3 που ίσχυε από ιδρύσεως SL το 2006. Συν το γεγονός ότι η FL διεξάγεται με 18 ομάδες λόγω… αναδιάρθρωσης στην Γ΄ Εθνική και ενώ όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο αναδιαρθρώνεται η FL μένει στάσιμη!

Εννοείται… δυστυχώς, ότι σε όλον αυτό τον παραλογισμό, η Football League δεν έχει κανέναν λόγο ή μοιάζει να μην έχει, αφού μόνο ο νομικός της σύμβουλος κ. Αντώνης Βουγίδης έχει τοποθετηθεί, αντιδρώντας πριν λίγο καιρό. Τώρα, μετά τα χθεσινά; Ο πρόεδρος της FL Λεωνίδας Λεουτσάκος δήλωσε χθες σε ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης ότι κανείς από την SL δεν τον έχει ρωτήσει για τη νέα αναδιάρθρωση που επιχειρείτε και εννοείται πλήττει τα συμφέροντα των ομάδων της «μικρής λίγκας», ενώ σε σημερινές του δηλώσεις επικαιροποιεί τα λεγόμενα του νομικού εκπροσώπου της ένωσης Αντώνη Βουγίδη.

Αυτό που συζητάμε με απλό φίλαθλο κόσμο, αλλά και με σημαντικούς παράγοντες (όχι προέδρους) διάφορων ΠΑΕ της FL ανά την Ελλάδα, είναι πως γίνεται η ένωση της Football League να φαίνεται ότι δεν έχει κανένα λόγο σε όλο αυτό που συμβαίνει;! Παλαιοτέρα όλα τα πρωταθλήματα διεξαγόταν υπό την αιγίδα ενός φορέα, και η συνεννόηση ήταν δύσκολη… τώρα όμως, γιατί οι παράγοντες ενώ μπορούν να πάρουν μόνοι τους αποφάσεις για το καλό των συλλόγων τους και για το ίδιο το πρωτάθλημα, δεν το κάνουν;

Η απάντηση δυστυχώς είναι ρητορική και έχει να κάνει με την ελληνική παθογένεια που μαστίζει γενικότερα την ελληνική οικονομία. Αν δεν υπάρξουν έσοδα από το κράτος ή από τους «άλλους» δεν λειτούργει τίποτα. Η ίδια η Football League πρέπει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και με μια σειρά από μετρά να φτιάξει ένα ελκυστικό προϊόν για τον φίλαθλο κόσμο πρωτίστως που είναι οι «πελάτες» της και ταυτόχρονα ένα ελκυστικό εμπορικό προϊόν προς πώληση, ώστε να έχει έσοδα.

Και επειδή βαριέμαι τα ευχολόγια, ας μιλήσουμε με στοιχεία. Φέτος η λίγκα πληρώνει αμαρτίες του παρελθόντος, σε πολλαπλά επίπεδα. Δικαστικές αποφάσεις για οφειλές στο ΟΑΚΑ (!),  χρέη προς την εφορία επιβεβαιωμένα από την Α΄ ΔΟΥ Αθηνών, χρέη προς το ΙΚΑ και το υπαλληλικό προσωπικό (με συνέπεια μειώσεις προσωπικού). Εκ των πραγμάτων είναι δύσκολο να δημιουργήσεις ενώ σε… κυνηγάνε οικονομικά θέματα. Αναγνωρίζω την καλή πρόθεση των κ.κ. Λεουτσάκου, Γιαννόπουλου με  την έναρξη διαχειριστικού ελέγχου από ανεξάρτητη ελεγκτική εταιρεία από την 01/07/2014 μέχρι και σήμερα, προκειμένου να διαπιστωθεί το ύψος των χρεών που έχει ο συνεταιρισμός, αλλά θεωρώ πως μόνο αυτό δεν φτάνει ενώ συντελούνται σημαντικές αλλαγές αυτή την στιγμή.

Οι αόριστες τοποθετήσεις για πρωτάθλημα 20 ομάδων, 2 ομίλων και 5 θαλασσών… δεν βοηθούν, ειδικά την στιγμή που η SL δρα εδώ και χρόνια χωρίς να ρωτήσει κανέναν, φτιάχνοντας τα δικά της οικονομοτεχνικά πλάνα, ενώ η ΕΠΟ οραματίζεται τον δικό της «λαβύρινθο» στην Γ΄ Εθνική με 8 ομίλους από του χρόνου, προσβλέποντας στην μικροπολιτική των πολλών σωματείων.

Η Β΄ Εθνική, ούσα η ενδιάμεση κατηγορία στον κόσμο του Ελληνικού ποδοσφαίρου με κυρίαρχο ρόλο ρυθμιστή στην παράγωγη ποδοσφαιρικών ταλέντων και ανερχόμενων σωματείων θα έπρεπε να απολαμβάνει μεγαλύτερου σεβασμού, πρώτα από τους ίδιους τους παράγοντες που την συνεταιρίζονται κι έπειτα από τους υπόλοιπους φορείς. Κύριοι υπάρχει μια χρυσή ευκαιρία τούτη την στιγμή, χωρίς εσάς δεν μπορεί να υπάρξει επόμενη μέρα, πράξτε το με σύνεση και όραμα στο μέλλον.

ΥΓ.: Ίσως η πιο σημαντική τοποθέτηση που έγινε στο χθεσινό ΔΣ και αφορά όλα τα πρωταθλήματα να είναι, ο έλεγχος των προσώπων που διοικούν της ομάδες, καθώς και ο έλεγχος διαχείρισης των εσόδων. Άλλο να πηγαίνουν σε τσέπες… και άλλο στις ομάδες προς βελτίωση και ανάπτυξη τους.

ΥΓ2.: Κάποτε υπήρχε η ΕΠΟ έως το 1979, μετά ήρθε η τρομερή… ΕΠΑΕ, που έγινε ΕΣΑΠΕ, πραγματοποιώντας… παρόμοιες αναδιαρθρώσεις (1999-00/2000-01/2001-02) που έκαναν τις ομάδες από 18-14 και καθιερώνοντας τις 16 τελικά. Μέχρι να διασπαστούν τα πρωταθλήματα και να γίνει ο συνεταιρισμός των ομάδων της Α΄ Εθνικής το 2006 μέσω της Super League και της ΕΕΠ Β’ & Γ’ Εθνικής που μέχρι το 2013 διοργάνωνε την Β΄ και την Γ΄ Εθνική ενώ από την σεζόν 2013-14 τα τρία πρωταθλήματα που απέμειναν στην χώρα μετά την κατάργηση της Δ΄ Εθνικής ή του Περιφερειακού πρωταθλήματος διεξάγονται αυτόνομα. Η Α΄ Εθνική από την Super League, η Β΄ Εθνική από την Football League και η Γ΄ Εθνική ως ερασιτεχνική κατηγορία από την ΕΠΟ. Όλα όμως τα πρωταθλήματα έχουν την υψηλή εποπτεία της Ελληνικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr