Τριχόπτωση: Ο εφιάλτης των ανδρών. Οχι πια στο Advanced Hair Clinics!

Τριχόπτωση: Ο εφιάλτης των ανδρών. Οχι πια στο Advanced Hair Clinics!

Έρχεσαι καθημερινά αντιμέτωπος με το μαξιλάρι ή τη χτένα σου γεμάτα τρίχες; Αν ναι, τότε ο εφιάλτης της τριχόπτωσης σου χτυπάει την πόρτα και η συμβουλή μας είναι να τον αντιμετωπίσεις το συντομότερο.

Επισκεφτήκαμε τους κορυφαίους του είδους, τη βραβευμένη ως η καλύτερη κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών στον κόσμο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, Advanced Hair Clinics, και μιλήσαμε με τον έμπειρο πλαστικό χειρουργό και Επιστημονικό Διευθυντή της κλινικής, Δρ. Αναστάσιο Βεκρή για όλα όσα σε απασχολούν σχετικά με την τριχόπτωση.

 

Ο κύκλος ζωής της τρίχας περιλαμβάνει τα εξής στάδια:
Aναγενή φάση (αύξηση τρίχας)

Kαταγενή φάση (η τρίχα σταματά να αυξάνεται και αποσπάται από τη ρίζα της)

Tελογενή φάση (πτώση της τρίχας)”

 

Λίγα Λόγια για την τριχόπτωση

Τριχόπτωση παρουσιάζεται όταν μειώνεται η διάρκεια της αναγενούς φάσης και οι τρίχες μεταπίπτουν γρήγορα στην τελογενή φάση. Στην περίπτωση αυτή η τριχόπτωση είναι διάχυτη, δηλαδή δεν εντοπίζεται σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά αφορά σε όλο το τριχωτό και επιφέρει αραίωση και λέπτυνση των τριχών. Η πιο συχνή αιτία ανδρικής τριχόπτωσης είναι η κληρονομικότητα, που σε συνδυασμό με τη δράση των παραγώγων της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης, και την ηλικία, επιφέρουν την αποκαλούμενη ανδρογενετική αλωπεκία. Τα γονίδια που προκαλούν την ανδρογενετική αλωπεκία μπορεί να μεταβιβάζονται και από τους δύο γονείς. Οι γυναίκες εμφανίζουν την ίδια κληρονομική προδιάθεση με τους άνδρες, όμως στην αναπαραγωγική ηλικία, λόγω της επίδρασης των οιστρογόνων, η κλινική εκδήλωση δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή. Στους άνδρες η τριχόπτωση αυτού του τύπου ξεκινά κυρίως από το μέτωπο και τους κροτάφους, καθώς και στην κορυφή του κεφαλιού, ενώ απουσιάζει από την ινιακή χώρα (πίσω μέρος της κεφαλής).

 

Τριχόπτωση με πλήρη απώλεια των τριχών κατά περιοχές εμφανίζεται στη γυροειδή αλωπεκία, σε ουλωτικές μορφές, όπως τραύμα ή έγκαυμα τριχωτού κεφαλής, σε θυλακικό λειχήνα και ερυθηματώδη λύκο. Επιπρόσθετα, άλλες περιπτώσεις τριχόπτωσης, οφείλονται σε παθήσεις του τριχωτού όπως π.χ. μυκητιάσεις, θυλακίτιδες και άλλες φλεγμονές, από τη δυσλειτουργία του θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός, υπερθυρεοειδισμός), καθώς και από άλλες χρόνιες ασθένειες.

Το χαρακτηριστικό των παθολογικών αυτών μορφών τριχόπτωσης είναι ότι μπορεί να προσβάλλουν οποιαδήποτε περιοχή του τριχωτού της κεφαλής, ακόμη και τη ζώνη σταθερής τριχοφυΐας και εξελίσσονται κατά τυχαίο και απρόβλεπτο τρόπο. Οι καταστάσεις παθολογικής τριχόπτωσης είναι πολύ πιο σπάνιες από την ανδρογενετική αλωπεκία και αποτελούν λιγότερο από το 10% του συνόλου των αλωπεκιών

Τα κυριότερα αίτια για την εμφάνιση τριχόπτωσης:

  • Κληρονομικότητα
  • Ορμονολογικές Αλλαγές
  • Υπερέκθεση στον ήλιο
  • Κακή Διατροφή
  • Φαρμακευτική Αγωγή
  • Σωματικό – Ψυχολογικό Stress

Η Διάγνωση

Η διάγνωση πρέπει να γίνεται πάντα από εξειδικευμένο δερματολόγο. Βασικό ρόλο στη διάγνωση της τριχόπτωσης παίζει το ιστορικό της εμφάνισης μετά την εφηβεία, η σταδιακή αραίωση σε συγκεκριμένες περιοχές και το κληρονομικό ιστορικό των προγόνων. Στην Advanced Hair Clinics, η τριχόπτωση διαγιγνώσκεται ή επιβεβαιώνεται με φωτοτριχοριζόγραμμα (με τη χρήση ειδικής μικροκάμερας και Software). Το ειδικό διαγνωστικό εργαλείο Follysis είναι ένα από τα πληρέστερα και ακριβέστερα εργαλεία διάγνωσης της τριχόπτωσης καθώς και παρακολούθησης της ανταπόκρισης στην αγωγή, καθώς επιτρέπει ακριβείς μετρήσεις της πυκνότητας των τριχών ανά περιοχή και μέτρηση της διαμέτρου τους.

Η θεραπεία

Η θεραπεία της τριχόπτωσης μπορεί να είναι συντηρητική έως ελάχιστα επεμβατική, είναι εξατομικευμένη  και διαφορετική για κάθε περίπτωση.

Όταν η τριχόπτωση οφείλεται σε εξωτερικούς αναστρέψιμους παράγοντες, πχ. αναιμία, ορμονικές διαταραχές κλπ, αρκεί η άρση των παραγόντων αυτών για τη λύση της τριχόπτωσης, σε συνδυασμό με συντηρητική φαρμακευτική αγωγή όπως η μινοξιδίλη ή με την εφαρμογή νεότερων θεραπειών, όπως η εφαρμογή των αυτόλογων αυξητικών παραγόντων, γνωστή και ως θεραπεία PRP .

Όταν η τριχόπτωση είναι σε αρχικά στάδια και δεν έχει προκαλέσει ακόμη ορατή αραίωση ή όταν η αραίωση μαλλιών είναι διάχυτη, η θεραπεία είναι συντηρητική.

Όταν όμως η τριχόπτωση οδηγεί σε ορατή αραίωση, σε πλήρως εγκατεστημένη αλωπεκία ή φαλάκρα, και εφόσον υπάρχει επαρκής δότρια χώρα, η οριστική θεραπεία της τριχόπτωσης επιτυγχάνεται με μεταμόσχευση μαλλιών με τη νέα τεχνική Advanced FUE.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε τη σελίδα www.advancedhairclinics.gr

Ή καλέστε:

Αθήνα: 210 6980451

Κηφισιά: 210 6232220

Θεσσαλονίκη: 2310 224240

Πάτρα: 2610 226562

Ρόδος: 22410 32700

Λεμεσός: +357 25251040

 

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr