Συνέντευξη SSN: Οι Σερραίοι Κώτσαλου & Μαρμαρέλης συστήνονται πριν του Ολυμπιακούς της Λωζάνης

Συνέντευξη SSN: Οι Σερραίοι Κώτσαλου & Μαρμαρέλης συστήνονται πριν του Ολυμπιακούς της Λωζάνης
Οι δυο Σερραϊοι αθλητές, Ιωάννα Κώτσαλου και Χρήστος Μαρμαρέλης, που ήδη κάνουν περήφανη την περιοχή μας με την συμμετοχή τους στους τρίτους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων της Λωζάνης (10 Ιανουρίου 2020), συστήνονται στο Σερραϊκό κοινό με μια αποκλειστική συνέντευξη στον συντάκτη του SSN, Γιώργο Μπαϊράμη.
Ιωάννα Κώτσαλου:

Περήφανη για τις επιδόσεις μου – Προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο παρά τις δυσκολίες”

Η Σερραία αθλήτρια του διάθλου, Ιωάννα Κώτσαλου ετοιμάζει τα σκι και το όπλο της εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων. Σε δηλώσεις τις αποκλειστικά στο SSN και τον Γιώργο Μπαϊράμη εμφανίζεται ενθουσιασμένη για αυτή την διάκριση αλλά και λίγο αγχωμένη, εξηγεί παράλληλα τα μυστικά και τις τεχνικές του αγωνίσματός της ενώ εξομολογείται και για τις δύσκολες συνθήκες της προετοιμασίας της, λέγοντας χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ότι λαμβάνει το πρόγραμμα μέσω ίντερνετ, πραγματοποιώντας το στη συνέχεια μόνη της.

Η Ιωάννα ανήκει στην κατηγορία των αθλητών που παλεύουν σχεδόν μόνοι τους καθημερινά για να πετύχουν τα όνειρά τους. Μάλιστα όταν έρχεται η επιτυχία όπως ήρθε αυτή της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων τότε αποκτά και μεγαλύτερη βαρύτητα. Το πείσμα, η επιμονή, η υπομονή και η αγάπη γι’αυτό που κάνεις είναι ικανή να εκμηδενίσει κάθε πρόβλημα και η αθλήτρια του Γ.Σ Σερρών 93’, εφαρμόζοντας αυτή τη συνταγή, πέτυχε έναν από τους μεγάλους της στόχους.

Η πιο κλισέ δημοσιογραφική ερώτηση αλλά συνάμα και σημαντική, αφορά τα συναισθήματα ενός αθλητή/αθλήτριας που θα συμμετάσχει σε ένα τόσο μεγάλο αθλητικό event. Πως νιώθει η Ιωάννα Κώτσαλου που θα ταξιδέψει στην Λωζάνη για την μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας της μέχρι την επόμενη;

”Είμαι πολύ ενθουσιασμένη που θα συμμετάσχω σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Εννοείται πως προσπαθώ και ελπίζω για το καλύτερο αποτέλεσμα παρά το άγχος που έχω. Είναι σίγουρα μια μεγάλη πρόκληση για έμενα και για όλους τους αθλητές, όμως προσωπικά το αντιμετωπίζω σαν έναν αγώνα όπως όλους τους άλλους ώστε να μην με κυριεύσει το άγχος και να καταφέρω να μείνω συγκεντρωμένη σε αυτό που έχω να κάνω.”

Είναι σημαντικό πάντα να θέτουμε ρεαλιστικούς στόχους γιατί ενδέχεται στο τέλος της ημέρας να βρεθούμε προ εκπλήξεως και να απογοητευτούμε. Φυσικά, η πίστη στις δυνατότητές μας, μπορεί να αποφέρει και μεγαλύτερα κέρδη. Πως αντιμετωπίζει όμως η 16χρονη αθλήτρια του διάθλου αυτή τη διοργάνωση και τι τονίζει για το επίπεδο των αντιπάλων της;

“Για να είμαι ειλικρινής το περιβάλλον και οι συνθήκες προπόνησης που διαθέτουμε στην Ελλάδα δεν μας καθιστά ικανούς ώστε να ανταπεξέλθουμε αγωνιστικά ομάδες του εξωτερικού (Νορβηγία, Σουηδία, Ρωσία), γι’ αυτό το λόγο το επίπεδο μας σε σχέση με των άλλων χωρών είναι αρκετά χαμηλό. Παρόλα αυτά εμείς συνεχίζουμε να στοχεύουμε ψηλά και να προσπαθούμε, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους.”

Το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων μπορεί να θεωρηθεί και διακαής πόθος για κάθε αθλητή. Εξαίρεση δεν θα μπορούσε να αποτελεί και η Ιωάννα που παρόλα αυτά, βαδίζει στο σωστό μονοπάτι και κοιτάει για την ώρα το παρόν και πως θα εξελιχθεί.

“Η συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες ανδρών-γυναικών υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού μου, προσπαθώ κάθε μέρα για το καλύτερο και αυτό έχω σκοπό να κάνω και τα επόμενα χρονιά. Θα χαρώ πολύ αν πραγματοποιηθεί αυτό το όνειρο.”

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να αναδείξουμε είναι αυτό της προετοιμασίας και κάτω υπό ποιες συνθήκες έρχεται η εκάστοτε επιτυχία. Η Ιωάννα Κώτσαλου έχει να διαχειριστεί μία σειρά από αρκετά προβλήματα για ολοκληρώσει την προετοιμασία της όσο πιο φυσιολογικά γίνεται. Ο πρωταθλητισμός και οι διακρίσεις θεωρητικά περνούν σε δεύτερη μοίρα όταν κάποιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τόσα ζητήματα παρόλα αυτά η Ιωάννα απέδειξε ότι μπροστά στο όνειρο τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο.

“Οι συνθήκες προπόνησης είναι απελπιστικές σε σχέση με τους ξένους αθλητές από άποψη τόσο εξοπλισμού όσο και εγκαταστάσεων που είναι το κυριότερο. Για παράδειγμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένα κανονικό πεδίο βολής και για τους αθλητές του διάθλου η σκοποβολή είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της προπόνησης. Θέλει καθημερινή εξάσκηση και πολύ δουλειά. Εγώ για να καταφέρω να προπονούμαι σε αυτό το κομμάτι αγόρασα με δικά μου έξοδα ένα αεροβόλο όπλο έτσι ώστε να μπορέσω να αποκτήσω “οικειότητα” με αυτό και κυρίως καλό στόχο. Όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι το ίδιο.

Επίσης δεν διαθέτουμε πίστες όλο το χρόνο για το άθλημα, έτσι αναγκαστικά το καλοκαίρι που προπονούμαστε με ειδικά ρόλερ, κάνουμε προπόνηση σε δρόμους που δεν έχουν μεγάλη οδική κυκλοφορία αλλά παραμένει επικίνδυνο και δύσκολο. Επιπλέον στις Σέρρες δεν έχω προπονητή κοντά μου να με διορθώνει και να με βοηθάει σε αυτό που κάνω. Το πρόγραμμα προπόνησής μου το παίρνω από ομοσπονδιακό προπονητή μέσω ίντερνετ και το πραγματοποιώ μόνη. Έτσι όσον αφορά τις επιδόσεις μου σίγουρα είμαι περήφανη.”

Και τέλος λίγα λόγια για το δίαθλο. Ένα άκρως εντυπωσιακό άθλημα για όσους το έχουν παρακολουθήσει και σίγουρα απαιτητικό αφού συνδυάζει αντοχή και σκοποβολή.

“Το δίαθλο είναι ένα πολύ ξεχωριστό και εντυπωσιακό άθλημα, παρόλο που το γνωρίζουν λίγοι, όμως ταυτόχρονα είναι και πολύ δύσκολο. Χρειάζεται σίγουρα πολύ αντοχή, δύναμη, ηρεμία και συγκέντρωση. Το δυσκολότερο κομμάτι πάνω σε αυτό το άθλημα είναι ότι μετά από τα χιλιόμετρα που διανύουμε με τα σκι και τα όπλα στην πλάτη πρέπει να φτάσουμε στο πεδίο βολής με χαμηλούς παλμούς, συγκεντρωμένοι και ήρεμοι ώστε να στοχεύσουμε σωστά διότι για κάθε βολή που χάνουμε είναι και μια ποινή, η οποία ανάλογα με το αγώνισμα (αντοχή ή σπριντ) σημαίνει είτε περισσότερα μέτρα μέσα στον κύκλο ποινής είτε προστίθεται χρόνος στην τελική μας επίδοση.”

Χρήστος Μαρμαρέλης:

“Ο σημαντικότερος αγώνας μου – Όνειρο για κάθε αθλητή οι Ολυμπιακοί Αγώνες!”

Ο 18χρονος Σερραίος αθλητής του Αλπικού σκι και του ΜΓΣ Πανσερραϊκού, Χρήστος Μαρμαρέλης, προετοιμάζεται για την μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων Νεότητας και μιλάει αποκλειστικά στο SSN και τον Γιώργο Μπαϊράμη, για τις φιλοδοξίες του, τα όνειρά του, την σκληρή δουλειά που απαιτείται για να φτάσεις στο υψηλότερο επίπεδο ενώ αποκαλύπτει και τα συστατικά για να πετύχεις. Παράλληλα, ο πατέρας του επιτυχόντα αθλητή, κ.Γιάννης Μαρμαρέλης, δίνει το δικό του στίγμα αναφορικά με τις θυσίες και την παιδεία που παρείχε η οικογένειά του στον Χρήστο για να πραγματοποιήσει αυτές τις υψηλές πτήσεις.

Η περίπτωση και οι επιτυχίες του Χρήστου Μαρμαρέλη, ενός παιδιού που συνδυάζει άθληση-πρωταθλητισμό και διάβασμα, μόνο με χειροκρότημα μπορεί να αποδοθεί. Ο Χρήστος, αθλητής του αλπικού σκι, ετοιμάζεται για Λοζάνη, εκεί όπου τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθούν οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων. Μια διοργάνωση που αποτελεί τον προθάλαμο των νεαρών αθλητών για να κυνηγήσουν το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων των “μεγάλων”.

Τι σημαίνουν αυτοί οι Αγώνες για τον Χρήστο, που μάλιστα ήταν ο πρώτος αθλητής που κράτησε την Ολυμπιακή φλόγα πριν αυτή ταξιδέψει για την Ελβετική πόλη;

“Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος αγώνας που μπορεί να συμμετάσχει ένας αθλητής. Έχει ιδιαίτερη σημασία για έναν αθλητή και γενικά στη ζωή του. Η προετοιμασία είναι συγκεκριμένη, είναι πάντα σκληρή για οποιοδήποτε αγώνα οπότε προφανώς δεν αλλάζει κάτι ως προς αυτό το κομμάτι ωστόσο είναι τελείως διαφορετικά τα συναισθήματα που θα πάρω μέρος σε μια τόσο τεράστια διοργάνωση.”

Η δυναμικότητα των αντιπάλων σε μια τέτοια διοργάνωση είναι σίγουρα υψηλή. Ποιοι είναι οι ρεαλιστικοί στόχοι του Σερραίου αθλητή;

“Το επίπεδο είναι πάρα πολύ υψηλό και ειδικά για τους αθλητές από την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να συμβαδίσουν με αυτούς από χώρες προηγμένες στα χειμερινά σπορ. Οπότε σε καμία περίπτωση δεν στοχεύεις σε κάποια διάκριση-μετάλλιο, εννοείται όμως ότι παλεύουμε για το καλύτερο αποτέλεσμα.”

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αποτελούν το μεγαλύτερο αθλητικό event του πλανήτη. Αποτελεί όνειρο για τον Χρήστο Μαρμαρέλη η συμμετοχή στην διοργάνωση των “μεγάλων”;

“Ναι σίγουρα, από μικρό παιδί όπως και κάθε αθλητής σε νεαρή ηλικία ονειρεύεται τον εαυτό του στη συγκεκριμένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων γιατί είναι κάτι ξεχωριστό και ότι σημαντικότερο στο βιογραφικό και την καριέρα ενός αθλητή.”

Βασικό στοιχείο για να πετύχεις μια διάκριση είναι η προετοιμασία. Πόσο δύσκολο όμως είναι για έναν Έλληνα αθλητή των χειμερινών σπορ να προπονείται σε μια χώρα με ελλιπείς εγκαταστάσεις;

“Η αλήθεια είναι πως στην Ελλάδα δεν περνάω πολλές μέρες προπόνησης γιατί αναγκάζομαι ουσιαστικά να φύγω στο εξωτερικό, να προπονηθώ σε μεγαλύτερα κέντρα, δίπλα σε μεγαλύτερους αθλητές και σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και αυτό είναι το πιο δαπανηρό για μια οικογένεια να καταφεύγει το παιδί της σε άλλη χώρα για να προπονείται και επίσης είναι πολύ πιο δαπανηρό για έναν Έλληνα σε σχέση με έναν ξένο λόγω και των ελληνικών οικονομικών δεδομένων.”

Πολύ απαιτητικό σπορ το αλπικό σκι. Παρακολουθώντας το από την τηλεόραση κάποιος, συμπεραίνει ότι χρειάζεται μια σειρά από πράγματα για να ανταπεξέλθεις στις συνθήκες. Ποια είναι τα συστατικά της επιτυχίας;

“Στο αλπικό σκι συνδυάζονται πολλά πράγματα, γενικά είναι πολύ δύσκολο άθλημα και απαιτητικό. Είναι σαν επιστήμη θα μπορούσα να πω. Χρειάζεται μεταξύ άλλων δύναμη, ταχύτητα και συνδυασμό πολλών πραγμάτων για να βγάλεις ένα καλό αποτέλεσμα. Πάνω απ’όλα όμως χρειάζεται σκληρή δουλειά, γυμναστική σε στάδια και σε γυμναστήρια. Αυτό είναι το μυστικό για να πετύχεις.”

Γιάννης Μαρμαρέλης:

“Ο Χρήστος είχε το ταλέντο αλλά δεν σταμάτησε ποτέ να εξελίσσεται”

Και ο πατέρας όμως του Χρήστου, ο κ.Γιάννης Μαρμαρέλης μιλάει αποκλειστικά στο SSN για την επιτυχία του γιου του και την εξέλιξή του ενώ στέκεται ρεαλιστικά στις πιθανότητες για διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεότητας καθώς όπως τονίζει η φιλοσοφία και τα εφόδια που δίνονται σε αθλητές άλλων χωρών τους καθιστά αυτόματα σε ένα ανώτερο επίπεδο.

Ο κ.Γιάννης όπως και όλη η οικογένειά του είχε φροντίσει να βάλει στο κλίμα της χιονοδρομίας τον νεαρό Χρήστο από πολύ πρώιμο στάδιο ηλικιακά. Καθημερινή δουλειά, σκληρές προετοιμασίες και αρκετές θυσίες και κόποι από την πλευρά της οικογένειας, βοήθησαν τον Χρήστο να πετύχει έναν μεγάλο του στόχο.

“Η οικογένειά μου γνωρίζει καλά από χειμερινά σπορ, γνωρίζει καλά την χιονοδρομία. Στο παρελθόν υπήρξα μάλιστα και εγώ αθλητής ενώ ήμουν και παράγοντας, μέλος της ομοσπονδίας και γενικά δραστηριοποιούμαι ακόμα στον χώρο.

Και τα δύο παιδιά μου από την ηλικία των τεσσάρων ετών, προπονούνται καθημερινά στα αλπικά αγωνίσματα, κάνουν σκληρές προετοιμασίες σε στάδια και σε χώρους με χιόνι. Οι απαιτήσεις είναι υψηλές σε τέτοια αγωνίσματα. Η χιονοδρομία είναι πολύ σύνθετο αγώνισμα, από τα δυσκολότερα. Απαιτεί τεράστιες θυσίες, πολύ χρόνο και φυσικά έξοδα. Σίγουρα το επίπεδο και οι εγκαταστάσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις υποδομές χωρών όπως οι Αλπικές ή της Βόρειας Αμερικής αλλά υπάρχουν ομάδες να προπονηθείς και μηχανισμοί που θα σε βοηθήσουν. Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ένα πρόβλημα γι’αυτό οι αθλητές όπως έκανε και ο Χρήστος χρειάζεται να ταξιδεύει στο εξωτερικό για να προπονείται και να λαμβάνει μέρος σε αγώνες.”

Η εξέλιξη του Χρήστου Μαρμαρέλη πέρασε μέσα και από τις επιτυχίες που είχε ως έφηβος όλα αυτά τα χρόνια. Είχε το ταλέντο, είχε την στήριξη της οικογένειας αλλά η σκληρή δουλειά και η επιμονή στις προπονήσεις όλα αυτά τα χρόνια τον έφεραν αντιμέτωπο με τη μεγάλη πρόκληση των Ολυμπιακών Αγώνων Νεότητας. Όπως υπογραμμίζει και ο πατέρας του άνηκε από πολύ μικρός στο υψηλό επίπεδο και δικαιολογημένα ήρθε αυτή η διάκριση.

“Ο Χρήστος από την προ αγωνιστική ηλικία, από την 4η δημοτικού περίπου, βρισκόταν κάθε χρόνο πρώτος στην ηλικία του. Άνηκε δηλαδή στο υψηλό επίπεδο. Είχε φυσικά το ταλέντο αλλά δεν σταματούσε ποτέ την δουλειά για να εξελιχθεί και άλλο. Όλα αυτά είναι μια σειρά από πράγματα που τον έφεραν σε αυτό το σημείο. Τα προηγούμενα χρόνια είχε αρκετές επιτυχίες ως αθλητής της χιονοδρομίας. Συνεχώς κυπελλούχος, Πανελληνιονίκης, πέρυσι ήρθε μάλιστα 7ος στο παγκόσμιο που το επίπεδο είναι πολύ υψηλό και η θέση αυτή λογίζεται ως μια πολύ μεγάλη επιτυχία για τα ελληνικά δεδομένα. Επίσης πέρυσι συμμετείχε και στις Ολυμπιακές μέρες νεότητος, μια ακόμα σημαντική διοργάνωση του υψηλότερου επίπεδου.”

“Υπάρχουν χώρες με παράδοση, δύσκολο να τις συναγωνιστούν οι Έλληνες”

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νεότητας είναι μια διοργάνωση όπου συμμετέχουν οι καλύτεροι νέοι αθλητές όλου του κόσμου. Η συμμετοχή και μόνο σε αυτές αποτελεί μια μεγάλη διάκριση. Ο κ.Γιάννης Μαρμαρέλης δηλώνει ρεαλιστής για τις πιθανότητες του Χρήστου για ένα μετάλλιο καθώς οι υποδομές που υπάρχουν σε άλλες χώρες αποτελούν απαγορευτικές για την ελληνική χιονοδρομία.

“Για να είμαστε ρεαλιστές, το μετάλλιο για έναν Έλληνα αθλητή σε μια τέτοια διοργάνωση είναι ουτοπικό. Υπάρχουν χώρες με τεράστια παράδοση σε αυτά τα αθλήματα όπως οι Αλπικές, ο Καναδάς, οι Η.ΠΑ, η Ελβετία (κ.α). Χώρες που έχουν σχέδιο για τους αθλητές των χειμερινών σπορ και που δουλεύουν επαγγελματικά και στις τέλειες συνθήκες από μικρή ηλικία. Είναι πολύ δύσκολο να συναγωνιστεί ένας Έλληνας, αθλητές από τέτοιες χώρες. Αυτοί έχουν μέχρι και σχολεία σκι και τα παιδιά από μικρά διαβάζουν και προπονούνται ταυτόχρονα. Είναι διαφορετική νοοτροπία, βρίσκονται σε ένα άλλο επίπεδο.”

Αναλυτικά η σύνθεση της Ελληνικής αποστολής που θα πάρει μέρος στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων είναι:

Η σύνθεση της ελληνικής αποστολής

Δίαθλο

Ιωάννα Κώτσαλου

Νεφέλη Τίτα

Κωνσταντίνα Χαραλαμπίδου

Άγγελος Αντωνιάδης

Σκι αντοχής

Στυλιανή Γιαννακοβίτη

Ελένη Ιωάννου

Γιώργος Αναστασιάδης

Αλπικό

Μαρία-Νικολέτα Καλτσογιάννη

Χρήστος Μαρμαρέλης

Ελεύθερο Σκι

Γιώργος Αλμπανίδης

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr