Συγκίνηση και δέος στο «Δρόμο Θυσίας» στο οχυρό Ιστίμπεη

Συγκίνηση και δέος στο «Δρόμο Θυσίας» στο οχυρό Ιστίμπεη

Ήταν ένας αγώνας διαφορετικός και πιο ξεχωριστός από τους άλλους. Ένας αγώνας που πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο ιστορικά και σημαντικά μέρη της χώρας μας, στο οχυρό Ιστίμπεη όπου 200 δρομείς από ολόκληρη την Ελλάδα απέτισαν φόρο τιμής στους μαχητές των οχυρών.

 

Εκεί ψηλά, σε υψόμετρο 1339 μέτρων, που όπως αναγράφει η επιγραφή στο μνημείο των πεσόντων «Εδώ η υπεροψία του δυνατού εκάμθη από τη δύναμιν του δικαίου και της πίστεως». Τον ορεινό αγώνα δρόμου 14 χλμ με την ονομασία «Δρόμος Θυσίας» διοργάνωσε το Σάββατο 8 Απριλίου 2017 ο Σύνδεσμος Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη με αφορμή την 76η Επέτειο από την «Μάχη των Οχυρών» με την υποστήριξη του Ανώτατου Συμβουλίου Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων και υπό την αιγίδα των Υπουργείων Εθνικής Αμύνης και Μακεδονίας – Θράκης.
Την εκκίνηση του αγώνα έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ενώ η διαδρομή ήταν από το οχυρό Ιστίμπεη στο οχυρό «Ποποτλίβιτσα» (Παπαδοπούλα) κατά μήκος του παλιού Βουλγάρικου και Ελληνικού παρατηρητήριου, σε απόσταση αναπνοής από την γραμμή των συνόρων, από τη «Βουλγαρόβρυση», το μονοπάτι για το ΕΦ Ρουπέσκου, στο λεγόμενο «λαιμό» στη «Παπαδοπούλα» κι επιστροφή από την «Ποποτλίβιτσα» με τερματισμό το Ιστίμπει. Μια διαδρομή με πυκνή βλάστηση και πολλά στοιχεία από την «Μάχη των Οχυρών» κάτι που γέμισε συγκίνηση όσους συμμετείχαν. Η συγκίνηση κορυφωνόταν όταν με την είσοδο από την πύλη του Οχυρού Ιστίμπεη δινόταν από δύο ναύτες κλαδί ελιάς σε κάθε αθλητή, το οποίο κατέθετε στο μνημείο πεσόντων ως ένδειξη τιμής στους Ήρωες και σύμβολο «ΕΙΡΗΝΗΣ». Σημαντική συμβολή στην επιτυχία του αγώνα είχε ο Σύλλογος Μαραθωνοδρόμων Σερρών που με την τεχνογνωσία των μελών του έκανε τη χρονομέτρηση του αγώνα.

 

Παρόντες στον αγώνα ο υπερμαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος και η Ολυμπιονίκης Κατερίνα Θάνου.

 

πηγή:www.ert.gr/ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr