Στίβος: Περί προβλημάτων, προτεραιοτήτων και επένδυσης στη παιδεία!

Στίβος: Περί προβλημάτων, προτεραιοτήτων και επένδυσης στη παιδεία!

Ο ελληνικός αθλητισμός, ο ελληνικός στίβος βρίσκονται σε ένα συνεχόμενο έρεβος αγκομαχώντας καθημερινά για να διατηρηθούν σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο αντιπροσωπευτικό της αθλητικής ιστορίας αυτού του τόπου.

Η έλευση της πανδημίας και τα μετρημένα κουκιά στα οικονομικά δεδομένα, ήρθαν να διογκώσουν τα προβλήματα. Πλησιάζοντας σε Ολυμπιακό έτος ο ελληνικός στίβος έχει να διαχειριστεί ένα βουνό από προβλήματα, χωρίς να έχει την ιδιαίτερη στήριξη των κρατικών αρχόντων.

Βελτιώσεις στις υποδομές δεν έρχονται, η Ελλάδα θεωρείται μια ανυπόληπτη χώρα στη διεξαγωγή αγώνων και οι πριμοδοτήσεις μειώνονται.

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ.Γιάννης Λιούμπας καταγράφει την άποψή του μέσω του SSN, αναλύοντας αυτά τα προβλήματα και θέτοντας το μονοπάτι των προτεραιοτήτων. Ένα μονοπάτι που πρέπει κατά τον ίδιο να εστιάσει στην βελτίωση της παιδείας, στην αθλητική γαλούχηση των μελλοντικών πρωταθλητών.

“Οδεύοντας προς το Ολυμπιακό έτος ο ελληνικός αθλητισμός έχει να αντιμετωπίσει πλήθος προβλημάτων, ίσως περισσοτέρων από κάθε άλλη χρονιά της τελευταίας εικοσαετίας. Αυτά δεν είναι το αποτέλεσμα μόνο της τελευταίας οικονομικής κρίσης ή του κορονοϊού, αλλά της μη κατανόησης της σπουδαιότητος του αθλητισμού από τις κυβερνήσεις και από τους τοπικούς άρχοντες.

Η ιεράρχηση της βελτίωσης των αθλητικών υποδομών της χώρας και της στήριξης των αθλητών μας, είναι χαμηλά στην ατζέντα όλου του πολιτικού μας οικοδομήματος. Οι όμορες χώρες των Βαλκανίων με χαμηλότερο Α.Ε.Π., αλλά και φτωχότερες χώρες, έχουν σε κάθε γωνιά τους πληρέστερα αθλητικά κέντρα. Στην χώρα μας, στάδια όπως το Ο.Α.Κ.Α και το Καυτανζόγλειο, δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν αγώνες. Σε κάποια λίγα στάδια έγιναν κάποιες παρεμβάσεις, τις περισσότερες φορές αποτυχημένες, ίσως λόγω των εκπτώσεων επί της τιμής του έργου ή του πλημμελούς ελέγχου κατά την παραλαβή των έργων.

Η Υπουργός πολιτισμού κ. Μενδώνη, ορθά ανέφερε πως θα προσπαθήσει να προστατέψει το χώρο του Πολιτισμού, όπου ανήκει και ο αθλητισμός, από την κρίση του κορονοϊού, πριμοδοτώντας με κάποιο ποσό τα κενά καθίσματα σε θέατρα και κινηματογράφους. Σε αντίθεση ο κ. Αυγενάκης έδωσε αυτή τη χρονιά περίπου 500.000 ευρώ λιγότερα στο Σ.Ε.Γ.Α.Σ. Στον Σ.Ε.Γ.Α.Σ., που μέσα από τις δομές του στηρίζει Εθνικές ομάδες και σωματεία. Στα έργα του κ. Αυγενάκη ανήκει η νομοθετική παρέμβαση του εξοστρακισμού όλων των άμισθων αθλητικών παραγόντων που υπερβαίνουν το 70ο έτος της ηλικίας τους. Με ποιο σκεπτικό; Όταν στην πολιτική σκηνή υπάρχουν υπερήλικες με πλήθος θητειών.

Αν θέλουμε να επενδύσουμε στη χώρα μας πρέπει με σοβαρότητα να βελτιώσουμε την παιδεία των νέων μας. Ακρογωνιαίος λίθος της παιδείας είναι ο αθλητισμός. Τόσο σε επίπεδο κυβέρνησης όσο και σε τοπικό επίπεδο. Είναι λυπηρό για παράδειγμα να βλέπω πράσινο και λουλούδια στους δρόμους και πλατείες της πόλης μου, ενώ το Δημοτικό στάδιο είναι κατάξερο εδώ και μήνες. Πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητες μας.”

Share