Ο Σερραϊκός αθλητισμός νοσεί… και μεγάλη ευθύνη έχει η τοπική αυτοδιοίκηση! Οι ομάδες δεν είναι εχθροί κύριοι…

Ο Σερραϊκός αθλητισμός νοσεί… και μεγάλη ευθύνη έχει η τοπική αυτοδιοίκηση! Οι ομάδες δεν είναι εχθροί κύριοι…

Κύριοι της Σερραϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης, που ασχολείστε… με τον αθλητισμό και κατά συνεπεία την Σερραϊκή κοινωνία, μην απορείτε γιατί εδώ και αρκετά χρόνια ο αθλητισμός της πόλης και του νομού, νοσεί σχεδόν σε όλα τα σπορ, μη μπορώντας να δημιουργήσει συνθήκες σταθερότητας και επιτυχίας σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο. Μην αναρωτιέστε, γιατί ο νομός Σερρών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε μια σειρά  τομέων, όπως οι δομές, οι εγκαταστάσεις, ο ανταγωνισμός, ο αθλητικός τουρισμός ή η παραγωγή ταλέντων! Η πρόσκαιρη ατομική ή συλλογική επιτυχία γίνεται σε μεγάλο ποσοστό από ιδιωτική πρωτοβουλία, ενώ η συμβολή των φορέων είναι συγκυριακή και σε αμελητέα ποσόστωση, με την μορφή «πυροτεχνήματος».

Δεν φταίει κύριοι, η κάκια σας μοίρα, το ανάλγητο κράτος, η Μέρκελ, τα μνημόνια και οι «εφοπλιστές»… που δεν επενδύουν στον Σερραϊκό αθλητισμό! Πρώτα από όλα εσείς πρέπει να παραδεχτείτε τα λάθη σας, που εδώ είμαστε όχι απλά να τα παραθέσουμε, αλλά να κάνουμε διάλογο (είμαστε πάντα ανοιχτοί σε οποιαδήποτε τοποθέτηση) για να πείσετε τις ομάδες, τους παράγοντες, τους φιλάθλους και τους πολίτες της Σερραϊκής κοινωνίας, ότι δεν έχετε ευθύνη για την κακή πορεία, που έχει περιέλθει ο Σερραϊκός αθλητισμός την τελευταία 10ετια.

Δυο τοπικοί φορείς στην πόλη, ο ΟΠΑΚΠΑ και η ΚΕΔΗΣ, έχουν σχεδόν, μοιρασμένες αρμοδιότητες στα θέματα του αθλητισμού και την ευθύνη για ότι συμβαίνει στο ετήσιο αθλητικό πλάνο της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές, είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα στην ημερήσια διάταξη, δεν περιστρέφονται όμως όλα, γύρω από αυτά, αφού τα προβλήματα προκύπτουν με την μορφή «Λερναίας Ύδρας». Αυτό που είναι αρκετά σημαντικό στις σύγχρονες κοινωνίες και δεν φαίνεται να υπάρχει στον αθλητισμό της πόλης ή του νομού μας, ή εάν υπάρχει, τότε δεν εφαρμόζεται ή εφαρμόζεται λάθος και σίγουρα δεν υπάρχει ενημέρωση γι’ αυτό, είναι η οργάνωση ενός αθλητικού προγράμματος, με όραμα, συγκεκριμένο σκοπό και αποστολή, με βραχυπρόθεσμους στόχους μετρήσιμους, με δείκτες αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας και ποιότητας, με ιεράρχηση των αναγκών και διεκδίκηση πόρων, βάσει πλάνου, από κοινού με τις ομάδες, με γνώμονα το κάλο των πολιτών, που υποστηρίζουν και κυρίως πληρώνουν με τέλη και φόρους τον Σερραϊκό αθλητισμό.

Οι Σερραίοι ψηφοφόροι (για να μιλήσουμε την γλώσσα τους) σε όλα τα παραπάνω, εισπράττουν ελάχιστη ανταπόδοση! Οι δικαιολογίες παντός τύπου, οι απαντήσεις «Πόντιου Πιλάτου»… σύμφωνα πάντα με το γράμμα του νομού που καλύπτει τους φορείς αλλά δεν λύνει τα προβλήματα και φυσικά η «καραμέλα» της μόνιμης έλλειψης πόρων (σε αντίθεση με το τένις -με διάθεση χιούμορ-), βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη των στελεχών του ΟΠΑΚΠΑ και της ΚΕΔΗΣ, δημιουργώντας, κόντρες και αντιπάθειες, αφήνοντας μάλιστα πολλά και αναπάντητα ερωτήματα για το τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτούς τους αθλητικούς οργανισμούς και δεν υπάρχει όχι πρόοδος αλλά αντίθετα μεγάλη στασιμότητα σε όλο το εύρος του Σερραϊκού αθλητισμού.


Δεν θέλω να κλείσουμε, χωρίς να εντυπωθεί η θλιβερή αθλητική καθημερινότητα της πόλης ή του νομού, με τα παρακάτω να μην υπόκεινται στις Παπικές διατάξεις του Βατικανού, ώστε να περιέρχονται σε αλάθητα, ή μη δημοκρατικές λύσεις και απαντήσεις, από την εκάστοτε δημοτική αρχή… κι επειδή προσεχώς έρχονται εκλογές, τα ερωτήματα αφορούν και τους επομένους υποψήφιους των συγκεκριμένων θώκων.

# Μας διοικούν άραγε άνθρωποι που γνωρίζουν από αθλητική διοίκηση ή οι ψήφοι από μόνοι τους, είναι ικανοί να μετατρέψουν έναν δημοφιλή επαγγελματία σε πρόεδρο-διευθυντή αθλητικού φορέα; Αποτελεί η εμπειρία μοναδικό κριτήριο χρηστής διοίκησης, σε μια εποχή που η εξειδίκευση και η συνεχής επιμόρφωση είναι το βασικό εργαλείο προόδου της νέας γενιάς; Αρκεί το πέρασμα από έναν αθλητικό σύλλογο ως παίκτης, προπονητής ή παράγοντας για να σχεδιάσει κάποιος, το αθλητικό παρόν και μέλλον 100.000 πολιτών;

Απαιτείται συνδυασμός, εργασιακής εμπειρίας (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), ακαδημαϊκής μόρφωσης και δημοφιλίας…

# Γιατί δεν γίνεται σωστή και δίκαιη ιεράρχηση των αναγκών των αθλητικών εγκαταστάσεων της πόλης, με δημόσια διαβούλευση και ανοιχτά ραντεβού με όλες τις ομάδες, προκειμένου να διεκδικηθούν σωστά τα πενιχρά κονδύλια του κρατικού μηχανισμού;

Ναι είμαστε άτυχοι… και έχουμε λίγα και παλιά κλειστά γυμναστήρια ή κολυμβητήρια, λίγα και παλιά ποδοσφαιρικά γήπεδα, λίγα και… γιαπιά γήπεδα, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν αμέσως, ενώ οι ομάδες μας, δεν έχουν ιδιωτικές υποδομές και εγκαταστάσεις. Αφήστε από έξω τις προσωπικές σας κόντρες, με πολιτικούς, ομάδες και παράγοντες και παρακινήστε τον κρατικό μηχανισμό με πυγμή και πλάνο. Όταν θέλετε… το καταφέρνετε, υπάρχουν αποδείξεις.  

# Πως αντέχετε να επισκέπτεστε χωρίς ντροπή, τα κολυμβητήρια, τα ανοιχτά γήπεδα στίβου και ποδόσφαιρου και τα κλειστά γυμναστήρια μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, παρακολουθώντας να στοιβάζονται παιδιά, αθλητές και φίλαθλοι, με κίνδυνο την σωματική και ψυχική τους ακεραιότητα; Πως αντέχετε να ανοίγετε κερκίδες επιλεκτικά διαχωρίζοντας θεσμούς και διοργανώσεις; Πως αντέχετε να ανοίγετε τον εξαερισμό, τον κλιματισμό και την θέρμανση κατ΄ επιλογήν; Πως αντέχετε να αφήνετε το ταρτάν να ρημάζει και να χάνονται σημαντικές διοργανώσεις προς όφελος ολόκληρης της πόλης;

Αντέχετε δυστυχώς ανερυθρίαστα και στραβομουτσουνιάζετε όταν επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να εκσυγχρονιστούμε προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της αθλητικής παιδείας, που ψυχορραγεί.

# Ποιοι έχουν την ευθύνη για τον προγραμματισμό των αθλητικών εκδηλώσεων στον ΟΠΑΚΠΑ και την ΚΕΔΗΣ, ώστε να μην πέφτει η μια εκδήλωση πάνω στην άλλη; Ποιοι έχουν την ευθύνη για την χρηστή διοίκηση των αθλητικών διοργανώσεων του δήμου; Τι κάνουν για αυτές και ποια κενά και ανάγκες επιλύουν; Γιατί δημιουργείτε αντιδικίες με τις ομάδες για θέματα ουσιαστικά, που έχετε την ευθύνη, όπως οι υποδομές;

Ας μετρηθούμε λοιπόν, βγείτε μπροστά να δούμε ποιοι κάνουν κουμάντο στον Σερραϊκό αθλητισμό σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, αναδείξτε τα προβλήματα και τους προβληματισμούς σας, ζητήστε βοήθεια με ή χωρίς κόστος. Αφήστε στην άκρη τα μικροσυμφέροντα και κοιτάξτε ολιστικά τα ζητήματα της πόλης και του νομού, βοηθώντας τις ομάδες. Οι σύλλογοι είναι φίλοι σας και όχι εχθροί σας. Αλλά ΟΛΟΙ οι σύλλογοι όχι εκείνοι που σας αρέσουν… μόνο.

Κύριοι, βοηθήστε τον Σερραϊκό αθλητισμό, στο σύνολο του, φτάνει πια, μην τον αφήνετε να μαραζώνει άλλο. Συσπειρωθείτε και βοηθήστε επί της ουσίας, βάλτε τέλος στην μικροπολιτική, τα συμφέροντα, τις σκοπιμότητες και την λεζάντα!

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr