Ο Σερραίος διαιτητής την ημέρα της τραγωδίας της Θύρας 7!

Ο Σερραίος διαιτητής την ημέρα της τραγωδίας της Θύρας 7!

8 Φεβρουαρίου 1981… Ώρα: 16:58. Ο χρόνος σταματά για 21 νέους ανθρώπους. Το κόκκινο του πάθους, το κόκκινο της αγάπης, το κόκκινο του Ολυμπιακού, παίρνει την απόχρωση του αίματος. Αρκετές ώρες νωρίτερα, εκείνο το ηλιόλουστο μεσημέρι Κυριακής της 8ης του Φλεβάρη του ‘81 με τον ανοιξιάτικο τόνο, τίποτα δεν προϊδεάζει για το τι θα ακολουθήσει το απόγευμα. 

 

Ο Σερραίος διαιτητής που κατάλαβε τι έγινε… στην Θεσσαλονίκη!

Είναι η 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος. Ο Ολυμπιακός, πρώτος στη βαθμολογία, υποδέχεται την τρίτη ΑΕΚ, η οποία όμως βρίσκεται μόλις δύο βαθμούς πίσω. Λόγω της κρισιμότητας του ντέρμπι τα 35.450 εισιτήρια έχουν εξαντληθεί από τις αρχές της εβδομάδας, πολλά από αυτά στη «μαύρη αγορά». Στο «Καραϊσκάκη» δεν θα πέφτει καρφίτσα. Από τις 12 το μεσημέρι, τρεις ώρες πριν τη σέντρα, στις εξέδρες γίνεται χαλασμός. Ακόμη όμως και ο πιο αισιόδοξος δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη του παιχνιδιού, του απογεύματος και τελικά ολόκληρης της ζωής του με την ανάμνηση που θα έμελλε να κουβαλά μαζί του έκτοτε. Ο Σερραίος διαιτητής Δημήτρης Κουτούλας ήταν ο άρχων στην αναμέτρηση αυτή και είχε δηλώσει στην ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ:

«Δυστυχώς εκείνη η μέρα δεν ξεχνιέται, μια αποφράδα ημέρα για τον Ελληνικό ποδόσφαιρο. Μια μέρα που ενώ οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού έπρεπε να χαίρονται για τη νίκη της ομάδας τους στο ντέρμπι με την ΑΕΚ , ο Ολυμπιακός και ολόκληρη η Ελλάδα πενθούσε. Μετά τη λήξη του αγώνα εγώ κατευθύνθηκα στα αποδυτήρια. Δεν είχα αντιληφθεί τι γινόταν στο γήπεδο, όπως και πολλοί φίλαθλοι δεν το είχαν αντιληφθεί. Συμπλήρωσα το φύλλο αγώνα και κατευθύνθηκα από την αντίθετη πλευρά της θύρας 7 για να πάρω το ταξί και να φύγω για το αεροδρόμιο. Δεν αντιλήφΘηκα απολύτως τίποτα την ώρα που περνούσαμε την αερογέφυρα για να πάω στο αεροδρόμιο. Είδα στη θύρα 7 ασθενοφόρα, πολύ κόσμο και κινητοποίηση νόμιζα ότι πανηγύριζαν αλλά δεν ήξερα τι ακριβώς γινόταν. Τα γεγονότα τα έμαθα στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης. Όταν βγαίναμε από το πάρκινγκ, μου λέει ο υπάλληλος εκεί «Τι έγινε κ. Κουτούλα στο παιχνίδι;» του λέω «6-0» μου λέει «τι 6-0 εδώ στο ραδιόφωνο λένε συνεχώς για νεκρούς». Τότε έβαλα το ραδιόφωνο και αντιλήφθηκα το κακό που είχε γίνει. Ένιωσα πολύ άσχημα εκείνο το βράδυ και για πολλά βράδια. Αυτό που έλεγα μέσα μου είναι ότι τουλάχιστον και ευτυχώς δεν ήμουν εγώ η αιτία για το κακό που έγινε. Δεν δημιούργησα το παραμικρό για να ξεκινήσει ένα τέτοιο κακό. Θα το είχα στη συνείδηση μου για ολόκληρη τη ζωή μου αν γινόταν κάτι μέσα στο γήπεδο. Ο αγώνας ήταν πεντακάθαρος δεν διαμαρτυρήθηκε η ΑΕΚ για κανένα γκολ αλλά η αποβολή του Μανωλά ήταν καθοριστική. Ήταν δίκαιη αποβολή. Ήταν δεύτερη κίτρινη κάρτα κι με ένα επικίνδυνο παίξιμο που σήκωνε απευθείας κόκκινη . Τότε δεν βγάζαμε κίτρινη και μετά κόκκινη όπως είναι τώρα. Τον έβγαλα κίτρινη κάρτα, δεν με πλησίασε καθόλου, έκανε μεταβολή κι έφυγε κατευθείαν προς τα αποδυτήρια». Μάλιστα ο Σερραίος διαιτητής σφύριξε και το παιχνίδι της επόμενης χρονιάς μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ: «Δεν μπορώ να θυμηθώ αν γινόταν κλήρωση ή ορισμός πάντως την αμέσως επόμενη χρονιά με έβαλαν πάλι διαιτητή στο Ολυμπιακός-ΑΕΚ και αυτό είχε σχολιαστεί από πολλούς τότε. Αν ήταν ορισμός δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί με ξαναέβαλαν εμένα. Αποφάσισα με τους επόπτες μου να καταθέσουμε στεφάνι. Παρήγγειλα ένα στεφάνι στις Σέρρες, το πήρα τυλιγμένο μαζί μου και πριν ξεκινήσει ο αγώνας κατευθύνθηκα στη θύρα 7 . Κάτι που δεν το περίμενε κανένας γιατί ήταν η πρώτη χρονιά μετά την τραγωδία και ήταν το πρώτο στεφάνι που καταθέσαμε στη θύρα 7.Σηκώθηκε όλος ο κόσμος. Χειροκρότησε. Ήταν συγκλονιστική η στιγμή».

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr