Ο Πανσερραϊκός τίμησε την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού(pic)

Ο Πανσερραϊκός τίμησε την παγκόσμια ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού(pic)

Η ΠΑΕ Πανσερραϊκός, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με φωτογραφίες παικτών με τα «βλαστάρια» τους, γεμάτες ευαισθησία! Μια τετράδα παικτών της Σερραϊκής ομάδας, συμμετείχε στην φετινή παγκόσμια καμπάνια του ΟΗΕ και της Unicef, έστω και απο το σπίτι, αφού διανύουμε εποχή καραντίνας, στέλνοντας όμως ένα σημαντικό μήνυμα για την αγάπη, που πρέπει να δείχνουμε στα παιδιά μας!

Δημήτρης Γκούρτσας, Γιώργος Γεωργιάδης, Σιριλ Καλί και Ζαχαρίας Καβουσάκης, φωτογραφήθηκαν με την καλύτερη παρέα…τα παιδιά τους, σε ιδιαίτερα ενσταντανέ, προκειμένου να τονίσουν την σημασία της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των παιδιών σε όλο τον κόσμο. Κάτι που δυστυχώς ακόμα και στις μέρες, δεν είναι αυτονόητο και πολλά παιδιά ζουν σε τυραννικό περιβάλλον!

Τα δικαιώματα των παιδιών ορίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες

Το 1989 υπεγράφη η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού από τον Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Η διεθνής αυτή συνθήκη ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεσπίζει την προστασία των παιδιών ως προς βασικές ελευθερίες και δικαιώματα. Με μοναδικό γνώμονα την δημιουργία προϋποθέσεων ως προς το όφελος των παιδιών. Η συγκεκριμένη συνθήκη αποτελεί μια παγκόσμια νομικής φύσεως δέσμευση, προκειμένου να προασπισθούν τα δικαιώματα των παιδιών.

Μέχρι σήμερα, η σύμβαση αυτή έχει επικυρωθεί από 193 κράτη, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, η οποία υπέγραψε το 1992. Γι’ αυτό τον λόγο ο ΟΗΕ, μαζί με την UNICEF, καθώς και άλλους φορείς, γιορτάζει την Υπενθύμιση σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού κάθε χρόνο στις 20 Νοέμβριου.

Ο αγώνας για την προστασία των παιδιών συνεχίζεται όχι μόνο στις θεωρητικά υπανάπτυκτες χώρες, αλλά και στις ανεπτυγμένες. Γι’ αυτό τον λόγο είναι ωφέλιμο τα παιδιά να γνωρίζουν σχετικά με τα δικαιώματά τους.

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξασφάλισε μια ειδική έκδοση με πιο κατανοητή διατύπωση, ώστε να μπορεί να διαβαστεί και από παιδιά. Τα δικαιώματα των παιδιών ορίζονται σε τέσσερις βασικούς άξονες, συγκεκριμένα:

– Το δικαίωμα στο επαρκές επίπεδο διαβίωσης (πχ στέγαση, διατροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη)

– Το δικαίωμα στην προστασία από κάθε είδους εκμετάλλευση (εργασία, διαμάχες κτλ.)

– Το δικαίωμα στην προσωπική ανάπτυξη (εκπαίδευση, παιχνίδι, δραστηριότητες)

– Το δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης κτλ.

Στις 20 Νοεμβρίου, τα παιδιά θα φανταστούν ξανά έναν καλύτερο κόσμο. Εσύ τι θα κάνεις;

Η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού προσφέρει σε όλους μας μια δίοδο για να υποστηρίξουμε, να προωθήσουμε και να γιορτάσουμε τα δικαιώματα των παιδιών, “μεταφράζοντάς” τα σε διαλόγους και δράσεις που θα χτίσουν έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά.

Η κρίση που προκάλεσε φέτος η πανδημία του κορονοϊού οδήγησε σε κρίση αναφορικά με τα δικαιώματα των παιδιών. Οι επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά είναι άμεσες και αν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να διαρκέσουν μια ζωή. Είναι η ώρα για τις γενιές να ενωθούν, ώστε να φανταστούν ξανά τι είδους κόσμο θέλουμε να δημιουργήσουμε.  Στις 20 Νοεμβρίου, τα παιδιά θα φανταστούν ξανά έναν καλύτερο κόσμο. Εσύ τι θα κάνεις;» Αυτό είναι το μήνυμα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην ιστοσελίδα του, με αφορμή τον εορτασμό της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, ένα παιδί πεθαίνει εξαιτίας της βίας κάθε πέντε λεπτά. Επιπλέον, όπως προκύπτει από έρευνα του ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τουλάχιστον 55 εκατομμύρια παιδιά σε 49 ευρωπαϊκές χώρες κακοποιούνται ή παραμελούνται σε όλη τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας, με κάθε μορφή βίας: σωματική, ψυχολογική και σεξουαλική.

Το δικό της μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού στέλνει και η UNICEF, το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στις γενικότερες επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στους  νέους και στους ανθρώπους μικρότερης ηλικίας.

«Έξω από το παράθυρό μας, ο κόσμος υποφέρει. Γεμάτα νοσοκομεία πλημμυρισμένα από πόνο. Η διαφορετικότητα συναντά την απαξίωση. Ακούμε το κλάμα της μητέρας Γης. Είμαστε τα παιδιά της, που δεν μπορείς να τα κάνεις να σωπάσουν. Θα ακούσει το ποίημα μας για τα δάση της, το τραγούδι μας για τους ωκεανούς. Το κάλεσμά μας θα είναι μια καταιγίδα. Δεν είμαστε ούτε πολύ νέοι ούτε πολύ μικροί… Ρατσισμός, διακρίσεις, ανισότητα. Ας βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά… Με μάσκα, αλλά όχι χωρίς λαλιά», επισημαίνουν παιδιά απ’ όλον τον κόσμο στο βίντεο της UNICEF με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

Φωτό: EUROKINISSI/ Γ.Τ.ΒΟΥΛΗΣ/Φρόσω Κανελλίδου

«Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση» – το μήνυμα της Βουλής των Ελλήνων

Στην Ελλάδα, η  πρόσοψη του Μεγάρου της Βουλής φωταγωγήθηκε εχθές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κακοποίησης Παιδιών (19 Νοεμβρίου). Η φωταγώγηση της πρόσοψης του κεντρικού κτιρίου του ελληνικού Κοινοβουλίου εντάχθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας του μη κερδοσκοπικού σωματείου «ΕΛΙΖΑ», που στοχεύει στην πρόληψη, τον  εντοπισμό και την αναγνώριση περιστατικών κακοποίησης σε παιδιά.

Ένωση «Μαζί για το Παιδί» & Έλληνες Πρόσκοποι: Ασπίδα Προστασίας για τα δικαιώματα των Παιδιών στην Ελλάδα

Στις 20 Νοεμβρίου πριν από 61 χρόνια η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Αν και στη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι τα παιδιά δικαιούνται ειδική βοήθεια και υποστήριξη, προχώρησαν στην υιοθέτηση ειδικής σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Η ειδική αυτή σύμβαση αναγνωρίζει ότι «το παιδί, λόγω της φυσικής και διανοητικής του ανωριμότητας, χρειάζεται ειδική προστασία και µέριµνα, συµπεριλαµβανόµενης και της νομικής προστασίας, τόσο πριν όσο και µετά τη γέννησή του». Η Ελλάδα επικύρωσε τη σύμβαση στις 2 ∆εκεµβρίου του 1992.

Αυτή τη τόσο σημαντική ημέρα, αποφάσισαν από κοινού η Ένωση «Μαζί για το Παιδί» και οι Έλληνες Πρόσκοποι να δημιουργήσουν ένα πανελλαδικό δίκτυο προστασίας των Δικαιωμάτων όλων των Παιδιών, ενώνοντας τις δυνάμεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εκτός των συχνών ενημερώσεων στα μέλη τους θα λάβουν και πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Κοινωνίας.

Η Ένωση «Μαζί για το Παιδί», μέσω της υπηρεσίας της συμβουλευτικής της Γραμμής 115 25, όπου απαντούν ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, είναι καθημερινά Δευτέρα-Παρασκευή, 9.00-21.00, δίπλα σε παιδιά, εφήβους, γονείς και εκπαιδευτικούς. Οι ειδικοί δίνουν κατευθυντήριες γραμμές για την σωστή διαχείριση μιας δύσκολης κατάστασης. Ποια είναι τα πρώτα βήματα αντιμετώπισης της, ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις.

Μια τηλεφωνική γραμμή που οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να ακούσουν την κάθε περίπτωση και να δώσουν συμβουλές που θα οδηγήσουν στην εξομάλυνση της.

Η λύση βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ακουστικού πληκτρολογώντας τον αριθμό 115 25.

Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης αυτού του τόσο σημαντικού τομέα το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων σε συνεργασία με την Ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχει εκδώσει δύο ειδικές εκδόσεις: τον Οδηγό πρωτογενούς πρόληψης & αντιμετώπισης της βίας και εκφοβισμού από το Σ.Ε.Π. “Υπεύθυνα Χωρίς Φόβο” και Εγχειρίδιο “Η προστασία των παιδιών είναι ευθύνη όλων μας”. Παράλληλα από το 2017 οι Πρόσκοποι έχουν κωδικοποιήσει τις κατευθύνσεις και διαδικασίες αναφορικά με τη διαμόρφωση και διατήρηση ασφαλούς του εν γένει περιβάλλοντος της προσκοπικής δραστηριότητας, ώστε να εξασφαλίζεται η ευεξία και η υγιής ανάπτυξη των παιδιών και νέων μέσω του Προσκοπικού Προγράμματος (World Safe from Harm Policy). Τέλος το Διοικητικό Συμβούλιο Σ.Ε.Π., στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας για την προστασία των ανήλικων μελών του Σ.Ε.Π. και τον περιορισμό τυχόν κινδύνων, με αφορμή την έξαρση των φαινομένων εκφοβισμού και περιστατικών βίας που αφορούν σε ανήλικους αποφάσισε τη σύσταση Ανεξάρτητης Επιτροπής Ασφάλειας & Προστασίας Μελών Σ.Ε.Π., με αντικείμενο την άμεση πρόληψη και αντιμετώπιση τυχόν περιστατικών βίας στο περιβάλλον των παιδιών. Η Προσκοπική Κίνηση, ως φορέας διαπαιδαγώγησης με 110 χρόνια ιστορίας και αδιάλειπτης προσφοράς στο παιδί και την κοινωνία, στέκεται αρωγός σε κάθε πρωτοβουλία που αφορά στην προστασία των ανηλίκων και φροντίζει για  την αρµονική ανάπτυξη της προσωπικότητας παιδιών και νέων, ώστε μέσα σ’ ένα κλίµα ευτυχίας, αγάπης και κατανόησης, να ολοκληρώνονται ως άτομα και να διαδραματίζουν έναν εποικοδομητικό ρόλο στην κοινωνία

Ο Γενικός Έφορος των Ελλήνων Προσκόπων Χριστόφορος Μητρομάρας δήλωσε: «Τα παιδιά, οι έφηβοι, οι νέες και οι νέοι αποτελούν την ελπίδα για το μέλλον, τη βάση στην οποία θα πρέπει να στηριχθούμε για να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Η προστασία των παιδιών είναι χρέος και ευθύνη όλων μας. Ο Ελληνικός Προσκοπισμός, έχει ήδη  αναπτύξει σύγχρονα και καινοτόμα προγράμματα εκπαίδευσης των χιλιάδων ενηλίκων εθελοντών του, μέσω των οποίων διασφαλίζεται η προστασία των ανηλίκων και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες με δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού.. Είμαστε περήφανοι που ενώνουμε τις δυνάμεις μας με την Ένωση Μαζί για το Παιδί και πιστεύουμε ότι το κοινό όραμά μας θα βρει πολλούς υποστηρικτές και συμπαραστάτες».

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί», Παιδίατρος – Εντατικολόγος κ. Ιωάννης Παπαδάτος επισημαίνει από την πλευρά του, «Για εμάς το κάθε παιδί είναι ξεχωριστό, η βία και ο εκφοβισμός είναι έννοιες  που μέσω των υπηρεσιών μας επιδιώκουμε τον περιορισμό τους και όραμα μας είναι η εξάλειψη τους. Όσο αυτό είναι δυνατόν. Μέσω της Συμβουλευτικής Γραμμής 115 25 του «Μαζί για το Παιδί» δηλώνουμε παρόντες σε κάθε περίπτωση διαχείρισης βίαιων περιστατικών. Οι ειδικοί που αποτελούν την επιστημονική ομάδα της Γραμμής 115 25 μιλούν διαφυλάσσοντας το απόρρητο του καλούντος και αναλόγως την περίπτωση δίνουν τις κατάλληλες συμβουλές. Χάρις τους Έλληνες Προσκόπους κάνουμε κάτι πολύ σημαντικό. Ενημερώνουμε μεγάλες κοινότητες παιδιών και γονιών. Η πρόληψη μέσω της ενημέρωσης είναι το πρώτο βήμα για να νικήσεις ένα πρόβλημα πριν από την γέννηση του ακόμη, ενώ ταυτόχρονα από κοινού εκπαιδεύουμε τους πολίτες του αύριο.  Είναι μια συνεργασία που γνώμονα έχει την ασφάλεια των παιδιών και στο βάθος την εξάλειψη της βίας. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σε ένα τέτοιο όραμα, που φαντάζει ακατόρθωτο, έχουμε συνοδοιπόρους τους Έλληνες Προσκόπους».

Οι συνθήκες ζωής των παιδιών παγκοσμίως

Στις 20 Νοεμβρίου 1989, η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, γεγονός που θεωρήθηκε ορόσημο και το οποίο από τότε έχει γίνει η παγκοσμίως κυρωμένη συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Σύμβαση θέτει αυστηρά πρότυπα για τις κυβερνήσεις που την υπέγραψαν ως προς την προστασία των δικαιωμάτων κάθε παιδιού.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη UNICEF και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τουλάχιστον 1 στα 3 παιδιά δεν παίρνουν τη διατροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν σωστά, ιδιαίτερα στις κρίσιμες πρώτες 1.000 ημέρες (από τη σύλληψη έως τα δεύτερα γενέθλια του παιδιού) και συχνά πέραν αυτών. Ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών και νέων επιβιώνει, (μειώθηκε σχεδόν στο μισό, από το 1990, το ποσοστό των υποσιτισμένων παιδιών- Περισσότερο από 50% μειώθηκαν οι θάνατοι παιδιών κάτω των 5 ετών, από το 1989) αλλά πολύ λίγα ευημερούν, εξαιτίας του υποσιτισμού.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τονίζει η UNICEF, τουλάχιστον 1 στα 2 παιδιά κάτω των 5 ετών υποφέρει από κρυφή πείνα, λόγω ανεπάρκειας στη λήψη βιταμινών και άλλων απαραίτητων θρεπτικών συστατικών. Το 2018, σχεδόν 200 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών είχαν προβλήματα από υπερβολική λήψη τροφής, ενώ τουλάχιστον 340 εκατομμύρια υπέφεραν από κρυφή πείνα. Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία συνεχίζουν να αυξάνονται. Από το 2000 έως το 2016, το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών (ηλικίας 5 έως 19 ετών) αυξήθηκε από 1 στα 10 σε σχεδόν 1 στα 5.

παγκόσμια ημέρα του παιδιού

Στο μεταξύ, υπολογίζεται ότι 262 εκατ. παιδιά και νέοι είναι εκτός σχολείου, ενώ όπως αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), παρά την ύπαρξη νόμων εναντίον του γάμου που επιβάλλεται στα παιδιά, η πρακτική αυτή παραμένει ευρέως διαδεδομένη: Παγκοσμίως, μία στις πέντε κοπέλες είναι παντρεμένη ή αρραβωνιασμένη πριν φθάσει στην ηλικία των 18 ετών. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες ο αριθμός αυτός διπλασιάζεται: 40% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 18 ετών, και 12% των κοριτσιών παντρεύονται πριν από την ηλικία των 15 ετών.

Εξάλλου, κάθε μέρα στις αναπτυσσόμενες χώρες, 20.000 κορίτσια ηλικίας κάτω των 18 ετών γεννούν. Αυτό αντιστοιχεί σε 7,3 εκατομμύρια γεννήσεις τον χρόνο. Και αν συμπεριληφθούν όλες οι εγκυμοσύνες, όχι μόνο οι γεννήσεις, ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, όταν μια κοπέλα μείνει έγκυος, η ζωή της μπορεί να αλλάξει ριζικά. Η εκπαίδευσή της μπορεί να τερματιστεί και οι προοπτικές της εργασίας της να μειωθούν. Γίνεται πιο ευάλωτη στη φτώχεια και τον αποκλεισμό και η υγεία της συχνά χειροτερεύει. Οι επιπλοκές από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό είναι η κύρια αιτία θανάτου μεταξύ έφηβων κοριτσιών.

Κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών

Κάθε χρόνο περίπου 41.000 παιδιά, κάτω των 15 ετών, πέφτουν θύματα ανθρωποκτονίας, ενώ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 1 στους 4 ενήλικες, παγκοσμίως, δηλώνει ότι είχε υποστεί σωματική κακοποίηση όταν ήταν παιδί. Από τα παιδιά που κακοποιήθηκαν, 23% ανέφεραν ότι υπέστησαν σωματική βία, 36% ψυχολογική βία, 16% φυσική αμέλεια από τους κηδεμόνες και 18% των κοριτσιών και 8% των αγοριών, σεξουαλική κακοποίηση.

Όπως αναφέρει ο ΠΟΥ, οι επιπτώσεις μπορεί να διαρκέσουν μία ζωή. Οι ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί ή παραμεληθεί ως παιδιά έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να:

–    ασκήσουν βία ή να πέσουν θύματα βίας
–    υποφέρουν από κατάθλιψη
–    υποφέρουν από παχυσαρκία
–    ακολουθούν σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και να έχουν ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη
–    κάνουν ευκολότερα χρήση καπνού, ναρκωτικών ή αλκοόλ
Οι μελέτες δείχνουν ότι η παιδική κακοποίηση έχει υψηλό οικονομικό κόστος- σε ιατρικά έξοδα, νομικά έξοδα και χαμένη παραγωγικότητα. Η κακοποίηση παιδιών μπορεί να επιβραδύνει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη μιας χώρας, τονίζει ο ΠΟΥ.

Παιδική εργασία

Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εργασίας, εργάζονται 218 εκατ. παιδιά ηλικίας μεταξύ 5 και 17 ετών. Μεταξύ αυτών, 152 εκατ. είναι θύματα παιδικής εργασίας. Σχεδόν τα μισά από αυτά, 73 εκατ., εργάζονται σε επικίνδυνη παιδική εργασία. Σχεδόν 50% από τα 152 εκατ. θύματα παιδικής εργασίας είναι ηλικίας 5- 11 ετών. Σαράντα δύο εκατ. (28%) είναι ηλικίας 12- 14 ετών και 37 εκατ. (24%) είναι ηλικίας 15-17 ετών. Μεταξύ 152 εκατομμυρίων παιδιών στην παιδική εργασία, 88 εκατομμύρια είναι αγόρια και 64 εκατομμύρια είναι κορίτσια.

Σε απόλυτους αριθμούς, αναφέρει ο Οργανισμός, σχεδόν το ήμισυ της παιδικής εργασίας (72,1 εκατ.) καταγράφεται στην Αφρική, 62,1 εκατ. στην Ασία και τον Ειρηνικό, 10,7 εκατ. στην Αμερική, 1,2 εκατ. στα αραβικά κράτη και 5,5 εκατ. στην Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. Στην Αφρική, 1 στα 5 παιδιά (19,6%) βρίσκεται στην παιδική εργασία, ενώ το ποσοστό σε άλλες περιοχές κυμαίνεται μεταξύ 3% και 7%. Η επικίνδυνη παιδική εργασία είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ των ηλικιών 15- 17 ετών. Παρόλα αυτά, το ένα τέταρτο της επικίνδυνης παιδικής εργασίας (19 εκατ.) γίνεται από παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.

Το 58% όλων των παιδιών στην παιδική εργασία και το 62% όλων των παιδιών σε επικίνδυνη εργασία είναι αγόρια. Τα αγόρια φαίνεται να αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο παιδικής εργασίας από τα κορίτσια, αλλά αυτό μπορεί επίσης να αντικατοπτρίζει μια υποεκτίμηση της εργασίας των κοριτσιών, ιδιαίτερα στην οικιακή παιδική εργασία.

Εξάλλου, η παιδική εργασία συγκεντρώνεται πρωτίστως στη γεωργία (71%), η οποία περιλαμβάνει την αλιεία, τη δασοκομία, την κτηνοτροφία και την υδατοκαλλιέργεια, 17% στις Υπηρεσίες και 12% στον τομέα της βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της εξόρυξης.

Παιδιά και ένοπλες συγκρούσεις

Όπως αναφέρει ο ΟΗΕ, το έτος 2018 σημαδεύτηκε από τα υψηλότερα επίπεδα παιδιών που σκοτώθηκαν ή κακοποιήθηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις, από τότε που τα Ηνωμένα Έθνη άρχισαν να παρακολουθούν και να αναφέρουν αυτή τη σοβαρή παραβίαση. Συνολικά, περισσότερα από 24.000 παρόμοια περιστατικά επαληθεύτηκαν το πέρυσι.

Η στρατολόγηση και η χρησιμοποίηση παιδιών σε συγκρούσεις συνεχίστηκε αμείωτη, με περισσότερα από 7.000 παιδιά να έρχονται στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων, παγκοσμίως. Η Σομαλία παρέμεινε η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που χρησιμοποιήθηκαν, ακολουθούμενη από τη Νιγηρία και τη Συρία.

Οι καταχρήσεις σεξουαλικής βίας κατά των αγοριών και των κοριτσιών παρέμειναν διαδεδομένες, ενώ οι απαγωγές παιδιών συνεχίστηκαν, συχνά για να χρησιμοποιηθούν σε εχθροπραξίες ή για σεξουαλική εκμετάλλευση. Περίπου 2.500 παιδιά πιστοποιήθηκαν ως απαχθέντα το 2018, περισσότερα από τα μισά από αυτά στη Σομαλία.

Ενώ οι επαληθευμένες επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομεία μειώθηκαν παγκοσμίως (1.056), καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε ορισμένες συγκρούσεις όπως στο Αφγανιστάν και στη Συρία. Η στρατιωτική χρήση των σχολείων παρέμεινε ανησυχητική τάση και η στέρηση της πρόσβασης στην εκπαίδευση ήταν σημαντική σε καταστάσεις όπως το Μάλι, με 827 σχολεία να κλείνουν στα τέλη Δεκεμβρίου 2018, εμποδίζοντας την πρόσβαση 244.000 παιδιών στην εκπαίδευση.
Την ίδια χρονιά, συνολικά 13.600 παιδιά επωφελήθηκαν από την υποστήριξη απελευθέρωσης και επανένταξης παγκοσμίως, αυξάνοντας τον αριθμό σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο (12.000).

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr