Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή, το αναλλοίωτο όνειρο και η φλόγα της ελπίδας!

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η αναβολή, το αναλλοίωτο όνειρο και η φλόγα της ελπίδας!

Όλα συντελούσαν προς αυτή την απόφαση αλλά νωρίτερα μέσα στην ημέρα δια στόματος της Διεθνούς Ολυμπιακής επιτροπής επιβεβαιώθηκε με κάθε επισημότητα ότι το μεγαλύτερο αθλητικό event του καλοκαιριού αναβάλλεται μπροστά στο φάσμα της παγκόσμιας επιδημίας.

Οι σκέψεις των ιθυνόντων ήταν πολλές όλο αυτό το διάστημα για το τι μέλλει γενέσθαι τελικά με τους Αγώνες του Τόκιο με τις αντιδράσεις και κυρίως ενστάσεις από την πλευρά των αθλητών και των προπονητών να είναι αρκετές και παρορμητικές. Στο μυαλό όλων επικρατούσε η λογική ότι η κανονική διεξαγωγή της διοργάνωσης θα αποτελούσε κίνδυνο όχι μόνο για την υγεία των αθλητών λόγω κορονοϊού (αφού περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι θα συνυπάρχουν στο Ολυμπιακό χωριό και πολλοί περισσότεροι στους χώρους των αγωνισμάτων) αλλά και για την ετοιμότητά τους λόγω της αγωνιστικής απραξίας.

Εν τέλει η λογική πρυτάνευσε και η διασφάλιση της υγείας των αθλητών ανέβηκε στο πρώτο σκαλί της ιεραρχίας. Τώρα αρχίζει ένας νέος κύκλος συζητήσεων, συσκέψεως και σεναριολογίας για το πότε θα διεξαχθεί ομαλά η διοργάνωση του Τόκιο, με το σενάριο που προκρίνεται μέχρι στιγμής να είναι η μεταφορά των Αγώνων για το καλοκαίρι του 2021.

Στο άκουσμα της είδησης για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξαν αντιδράσεις-τοποθετήσεις και από ελληνικής πλευράς με αθλητές και παράγοντες να “χαιρετίζουν” αυτή την απόφαση, ανυπομονώντας παράλληλα για την διεξαγωγή τους όταν πια θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση και θα επιστρέψουν όλοι οι αθλητές και οι άνθρωποι με αισιοδοξία στους καθημερινούς τους… στίβους!

Ο αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, κ.Γιάννης Λιούμπας έστειλε το δικό του μήνυμα μέσω του SSN με μια τοποθέτηση ορόσημο για το πνεύμα και την ιδέα που αντιπροσωπεύει αυτή η διοργάνωση.

“Η Ολυμπιακή Ιδέα ζει μέσα στην ψυχή του ανθρώπου εμπνέοντας τον για τον Αγώνα του Μεγάλου, του Ωραίου και του Αληθινού. Η Ολυμπιακή φλόγα ζεσταίνει τις καρδιές μας, δίνοντας όραμα και ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο. Η Δ.Ο.Ε. πήρε την ορθή απόφαση, πιστεύω, με γνώμονα την προστασία των αθλητών και της υγείας όλων μας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι και πάλι, σύντομα, ο Φάρος της συναδέλφωσης της ανθρωπότητας.”

Από την πλευρά της η Ολυμπιονίκης του Ρίο στο άλμα επί κοντώ, Κατερίνα Στεφανίδη, σχολίασε την απόφαση γράφοντας στα social media “Ίδιοι στόχοι, άλλη χρονιά” ενώ ο έτερος Ολυμπιονίκης στους κρίκους Λευτέρης Πετρούνιας εμφανίστηκε… διψασμένος για τη συνέχεια “Οι Ολυμπιακοί Αγώνες αναβλήθηκαν.. Η αισιοδοξία και τα όσα πρεσβεύουν οι Αγώνες δεν χάνονται, ούτε αναβάλλονται! Οι Αθλητές θα συνεχίσουμε να είμαστε οι πρεσβευτές της Χώρας μας αλλά και το παράδειγμα προς την κοινωνία ειδικότερα αυτές τις δύσκολες στιγμές. Τέλος, δεσμεύομαι ότι του χρόνου θα είμαι πιο δυνατός , πιο διψασμένος και ακόμη πιο έτοιμος!”

Τοποθέτηση και από τους Ολυμπιονίκες της ιστιοπλοϊας Μάντη-Καγιαλή οι οποίοι έγραψαν: “Η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων είναι μια ιστορική στιγμή που σίγουρα δεν είναι για πανηγυρισμούς. Η πανδημία που μαστίζει όλη την ανθρωπότητα είναι κάτι πρωτόγνωρο και λυπηρό και δεν θα μπορούσε το Ολυμπιακό κίνημα να μείνει αμέτοχο και να μην πάρει τις σωστές αποφάσεις. Η φλόγα θα συνεχίζει να καίει στην μακρινή Ιαπωνία και εμείς θα συνεχίζουμε να υπηρετούμε αυτό που αγαπάμε και πιστεύουμε. Ας μην ξεχνάμε… σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός. Να είστε όλοι ασφαλής και να μένουμε όλοι σπίτι για όσο χρειαστεί”.

Η πρωταθλήτρια της κολύμβησης Νόρα Δράκου με τη σειρά της ανέφερε για την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων: “Ηταν η καλύτερη απόφαση για όλους” ενώ ο πρωταθλητής Απόστολος Χρήστου έγραψε: “Επαναφέρουμε το ρολόι”.

Τα “χρυσά” κορίτσια της ελληνικής ιστιοπλοϊας Μαρία Μπόζη-Ραφαηλίνα Κλωναρίδου “ανέβασαν” στα stories μια φωτογραφία που έχει σβηστεί το 2020 από το logo των Ολυμπιακών του Τόκιο και έχει αντικατασταθεί από το 2021 ενώ στο facebook έγραψαν: “Μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2021… Ίδιοι στόχοι, ίδιες επιθυμίες και ένας επιπλέον χρόνος για να δουλέψουμε! ΠΑΜΕ”.

O παγκόσμιος πρωταθλητής της ποδηλασίας Χρήστος Βολικάκης, ο οποίος έχει εξασφαλίσει θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγραψε για την μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων: “Πλέον οι δρόμοι οδηγούν στην Ιαπωνία του 2021 , θα κάνω τα πάντα για να φτάσω εκεί όσο πιο δυνατός μπορώ με την βοήθεια του θεού”.

Από την πλευρά των ανθρώπων της Ομοσπονδίας δημόσια τοποθετήθηκε ο αρχηγός της ελληνικής αποστολής του “Τόκιο 2020” Μιχάλης Φυσεντζίδης, κάνοντας λόγο για… ανακούφιση των αθλητών και δίνοντας παράλληλα το σύνθημα για την επόμενη χρονιά.

Συγκεκριμένα δήλωσε: “Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή, αφουγκραζόμενη την αγωνία των αθλητών και αθλητριών ανά την υφήλιο, πήρε σήμερα τη σωστή και πάνω απ` όλα λογική απόφαση για αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων.

Γνωρίζω από πρώτο χέρι, ως αρχηγός αποστολής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ότι η πλειοψηφία των αθλητών και αθλητριών μας, ανακουφίστηκε στο άκουσμα της σημερινής είδησης. Γιατί, έστω κι αν κάποιοι εξ αυτών ήταν πανέτοιμοι για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, βαθιά μέσα τους γνώριζαν ότι ο κορονοϊός δεν αστειεύεται και θα μπορούσαν να γίνουν μέρος της πανδημικής αλυσίδας, με απρόβλεπτες συνέπειες για τους ίδιους αλλά και για τις οικογένειές τους.

Η κραυγή αγωνίας, από την πλειοψηφία σχεδόν, των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, έφερε το σημερινό αποτέλεσμα, το οποίο ΟΛΟΙ επιβάλλεται να δουν ως ΕΥΚΑΙΡΙΑ και όχι ως κατάρα. Ζητούμενο είναι να μην υπάρχουν ανθρώπινες απώλειες από τον ιό και εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι οι αθλητές και αθλήτριές μας που είτε είχαν προκριθεί ή ευελπιστούσαν να δώσουν το παρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Οι Αγώνες, σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα γίνουν το 2021 και όλοι είμαστε υποχρεωμένοι να αναπροσαρμόσουμε τα πλάνα μας, αγωνιστικά και όχι μόνο.

Για όλους, η πανδημία αποτελεί μια πρόκληση. Και οι αθλητές και αθλήτριές μας γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως είναι να βρίσκεσαι μπροστά σε κάποια πρόκληση. Ως μια νέα πρόκληση, πρέπει πλέον, ν` αντιμετωπίσουν και την αναβολή των Αγώνων.

Να είμαστε γεροί και το Τόκιο 2021 δεν είναι μακριά. Σε αυτή τη φάση ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ”.

Share