Ολιστική μελέτη FIFA/UEFA: «ΕΠΟ…ρίχτο» και ξαναφτιάξτο απο την αρχή!

Ολιστική μελέτη FIFA/UEFA: «ΕΠΟ...ρίχτο» και ξαναφτιάξτο απο την αρχή!

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια… ειδικά στις μέρες μας, που το ποδόσφαιρο και μάλιστα το Ελληνικό, είναι ανάξιο σχολιασμού, πέραν από το αγωνιστικό κομμάτι.

Ο λόγος;

…Απλός και μας τον κοινοποίησε ευγενικά, η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, με την μελέτη που ετοίμαζε 2 χρόνια τώρα, παρατηρώντας τις ομορφιές μας! Σε απλά Ελληνικά, παρουσίασαν το τωρινό μοντέλο, που είναι διοικητικά/οργανωτικά αποτυχημένο και ανίκανο να λειτουργήσει στην σημερινή εποχή και εισηγήθηκαν, μια νέα ΕΠΟ, φτιαγμένη απο την αρχή!

Το αντέχουν;

Τι βρήκαν οι Ευρωπαίοι Χούμπελ και Φούσεκ

 1. Έχουμε το πιο στημένο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, την τελευταία 4ετια! Εντοπίστηκαν 122 χειραγωγημένοι αγώνες (εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες). Συνολικά 200 ύποπτα ματς από το 2010.
 2. Έχουμε το δεύτερο πιο βίαιο ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, την τελευταία 3ετία! Η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA.
 3. Δίνουμε «Βασιλεία» στους φοβερούς κυρίους-Προέδρους των ΕΠΣ! Στην Ελλάδα κάνουν κουμάντο, πρόεδροι, άσχετοι με τις σύγχρονες μεθόδους διοίκησης, χωρίς manager και CEO.
 4. Δεν ψηφίζουν όπως πρέπει, οι επαγγελματικές ομάδες! Στην Ελλάδα κυβερνούν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο οι παράγοντες των ερασιτεχνικών σωματείων…δίνοντας στην ουσία χώρο στις σκιώδεις διοικήσεις και τους αόρατους ελέγχους.
 5. Οι πειθαρχικές ποινές είναι «χάδια» και σπάνια ή a la carte…εφαρμόζονται!
 6. Δεν υπάρχει ανεξαρτητοποίηση της Διαιτησίας! Αντίθετα, πίεση για την επιρροή της.
 7. Δεν υπάρχει έλεγχος και αξιολόγηση απο κανέναν θεσμό! Η απουσία επιτροπής που θα επιτηρεί και θα συμμορφώνει κάνει την κατάσταση ανεξέλεγκτη. Αυτή την επιτροπή πρέπει να την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, που θα είναι σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία.

Συμβούλευσαν για τελευταία φορά και αποχωρούν. Καμία δικαιολογία!

Μετά απο 2 χρόνια, παρατήρησης, οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ομοσπονδιών του πλανήτη, έβγαλαν τα συμπεράσματα τους, μας τα παρουσίασαν μαζί με τις λύσεις -που τις γνωρίζουμε βέβαια αλλά αρνούμαστε τις εφαρμόσουμε- και αποχωρούν, χωρίς διάθεση να επιστρέψουν. Άραγε μετά την χθεσινή ντροπή, θα αποφασίσει κάποιος να πράξει τα δέοντα και να το ξαναπάμε το «ρημάδι»…απο την αρχή;

Το αφήγημα οτι θέλουμε βοήθεια και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε, πλέον τελείωσε. Η Ολιστική Μελέτη είναι απόρροια της Διακήρυξης Προθέσεων, που συνυπέγραψαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν και ο Αντιπρόεδρος της FIFA, Γκρεγκ Κλαρκ. Στην παρουσίαση ήταν από πλευράς UEFA ο Λούκα Νίκολα και συμμετείχαν οι Μάριος Γεωργίου και Πετρ Φούσεκ. Απο πλευράς ΕΠΟ ο πρόεδρος Ευάγγελος Γραμμένος, ο αναπληρωτής πρόεδρος Νίκος Βακάλης και ο αντιπρόεδρος Αστέριος Αντωνίου. Από πλευράς Super League 1 o πρόεδρος Λεωνίδας Μπουτσικάρης και εκπρόσωποι από κάθε μία εκ των 14 ΠΑΕ – μελών της, από πλευράς Super League 2 ο πρόεδρος Λεωνίδας Λεουτσάκος και εκ μέρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Γιώργος Μπαντής.

Επομένως, η ολιστική μελέτη πρέπει να γίνει «ευαγγέλιο» για τις κυβερνήσεις και του ίδιους τους φορείς του ποδοσφαίρου, για να χαραχτεί η επόμενη σύγχρονη μέρα, επιτέλους και στην Ελλάδα. Η ομάδα του ‘SSN’ δηλώνει απαισιόδοξη. Μονο να σκεφτείτε οτι λίγες ώρες μετά την χθεσινή παρουσίαση η ΕΠΟ…αποφάσισε αναίτια -αυτη την φορά- να επιτεθεί στον υφυπουργό αθλητισμού, επειδή τόλμησε (όπως θα δείτε παρακάτω) να κοινοποιήσει με το ίδιο φορματ την μελέτη στο δελτίο τύπου της!! Το μόνο που νοιάζει δηλαδή όλους αυτούς τους «τεχνοκράτες-φωστηρες» των ενώσεων είναι να μην χάσουν την κουτάλα και το μέλι, αντί να κοιτάξουν να απεμπλακούν απο τις εξαρτήσεις και να φτιάξουν το ποδόσφαιρο μας. Επίσης όταν τα μέλη της, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος, μη καταρτισμένα επιστημονικά, γράφουν για απλή «ενημέρωση», σχετικά με τις εισηγήσεις -προτάσεις μιας εμπεριστατωμένης μελέτης τεχνοκρατών αξιωματούχων που διαχειρίζονται τα σπουδαιότερα ποδοσφαιρικά προϊόντα, με κερδοφορία πέρα από τα όνειρα τους… Τότε ναι δεν υπάρχει καμία ελπίδα, για αλλαγή!

Τροφή για σκέψη και προβληματισμό

 • Θα αποδεχθεί η ΕΠΟ την εισήγηση των FIFA/UEFA;
 • Τι θα κάνει η κυβέρνηση αν η ΕΠΟ δεν υλοποιήσει όλες τις προτάσεις;

 • Ποιος και πώς θα επιλεγεί ως CEO της ομοσπονδίας;

 • Ποιοι και πώς θα επιλεγούν για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και την Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης.

Συνοπτικά, τα κυριότερα σημεία της Ολιστικής Μελέτης είναι τα εξής:

Εφαρμογή «Δέκα Αρχών Καλής Διακυβέρνησης»

Η UEFA,από το 2020, υποστηρίζει οικονομικά την εφαρμογή αυτών των Αρχών μέσω του προγράμματος «Χατ Τρικ». Επίσης χρηματοδοτεί προγράμματα που πραγματοποιούνται από τις ενώσεις-μέλη της για την βελτίωση συγκεκριμένων τομέων διακυβέρνησης που χρειάζονται ανάπτυξη):

1) Στρατηγικό Πλάνο 1-5 ετών δημοσιευμένο, για να αξιολογούνται ετησίωςο Πρόεδρος και η ΕΕ της ΕΠΟ με μετρήσιμους δείκτες.

2) Καταστατικό με όρια θητειών και ηλικιών για Πρόεδρο και μέλη ΕΕ, δίκαιη εκπροσώπηση γυναικών.

3) Αναλογική Συμμετοχή όλων των Ποδοσφαιρικών Φορέων, Συμβατική Συμφωνία σχέσης μεταξύ Επαγγελματικού-Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου.

4) Ηθικές Αξίες, ανεξαρτησία όσων απαρτίζουν τα διάφορα όργανα.

5) Επαγγελματισμός στις Δομές των Επιτροπών.

6) Η Εικόνα της καθημερινής Διαχείρισης είναι η Εικόνα της Ομοσπονδίας(ανοικτή και ξεκάθαρη διαδικασία προσλήψεων, οι πλέον κατάλληλοι και καταρτισμένοι ενθαρρύνονται για να δουλέψουν).

7) Ευθύνη και Λογοδοσία (δύο διαφορετικές υπογραφές σε έγγραφα σημασίας, ξεχωριστά μπάτζετ για κάθε δραστηριότητα).

8) Διαφάνεια (εσωτερικός οικονομικός έλεγχος, αλλά και από ανεξάρτητη εταιρία, δημοσίευση στο siteκάθε δραστηριότητας αναλυτικά).

9) Έλεγχος Συμμόρφωσης (με καταστατικό, κανονισμούς, νόμους).

10) Εθελοντικά Προγράμματα

Η Νέα Δομή της ΕΠΟ – Έως Μάρτιο 2021

α) Πρέπει να εκσυγχρονιστεί. Προβλέπονται: Διευθύνων Σύμβουλος, αναπληρωτής Δ/Σ και Τεχνικός Διευθυντής.

β) Σαφής αναφορά ότι ο ρόλος της εκλεγμένης Εκτελεστικής Επιτροπής είναι ΜΟΝΟ να εκπονεί στρατηγική. Τα επιχειρησιακά καθήκοντα και η λειτουργία της Ομοσπονδίας είναι αποκλειστική ευθύνη του CEO χωρίς παρεμβάσεις.

γ) Ομοίως και για τα καθήκοντα του Τεχνικού Διευθυντή (εθνικές ομάδες όλων των ηλικιών και φύλων, τα εκπαιδευτικά των προπονητών, η ανάπτυξη ποδοσφαίρου σάλας και παραλίας, η ερασιτεχνική άνθιση).

δ) Επισημαίνεται η ανεξαρτησία της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, στην οποία πρέπει να ανήκει και η Ένωση Διαιτητών.

Γενική Συνέλευση ΕΠΟ & Εκλογές – Έως Ιούνιο 2021

Η ΓΣ πρέπει να αποτελείται από εκπροσώπους όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με επαρκή και δίκαιη ισορροπία στην αναλογία των ψήφων.

Έχει εντοπιστεί ανεπαρκής εκπροσώπηση όλων των φορέων του ποδοσφαίρου.

Ισχυρότατη σύσταση για συμμετοχή και των:

Α) Σύνδεσμος Ποδοσφαιριστών

Β) Ποδόσφαιρο Γυναικών

Γ) Διαιτητές

Δ) Προπονητές

Ε) Ποδόσφαιρο Άμμου

με επαναπροσδιορισμό της αναλογίας εκπροσώπησης όλων των ποδοσφαιρικών φορέων στη ΓΣ, για να διασφαλιστεί η δημοκρατικότητα της συμμετοχής.

Να προβλεφθεί με νόμο ότι, ειδικά για την ΕΠΟ, οι εκλογές θα διεξάγονται κάθε 4χρόνια μεν, αλλά ΠΡΙΝ από τη διεξαγωγή των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, δηλαδή στο τέλος εκείνης της αγωνιστικής σεζόν και τουλάχιστον 30 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων πρωταθλημάτων.

Η (νεοσύστατη) Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης και Συμμόρφωσης να διεξάγει τις εκλογές αντί της Εφορευτικής Επιτροπής.

Εκτελεστική Επιτροπή – Έως Ιούνιο 2021

Τα μέλη της ΕΕ δεν πρέπει να είναι εκλέκτορες της Γενικής Συνέλευσης, δεν πρέπει να ξεπερνούν τα ήδη 17 (αριθμός που χαρακτηρίζεται ως υψηλός) και πρέπει να διασφαλίζεται ότι υπάρχει ισορροπία εκπροσώπησης των σημαντικών φορέων (αναλογία εκλεγμένων από επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο).

Οι αποφάσεις σε θέματα που αφορούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο πρέπει να ανατεθούν στην Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου.

Να θεσπιστούν όρια θητειών.

Έπειτα από κάθε συνεδρίαση να δίδεται Συνέντευξη Τύπου.

Επιτροπή Ελέγχου, Διακυβέρνησης & Συμμόρφωσης – Έως Ιούνιο 2021

Συστήνεται για επιτήρηση, οδηγίες καιέλεγχο όλων των δραστηριοτήτων στο πλαίσιο της καλής διακυβέρνησης.

Είναι 5μελής με 4ετές συμβόλαιο, την απαρτίζουν ειδικοί επαγγελματίες από την αγορά με οικονομικά και διοικητικά προσόντα και προϋπηρεσίες, σεβαστοί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την κοινωνία.

Ψηφίζεται η σύνθεσή της από την ΕΕ και επικυρώνεται από τη ΓΣ.

Για να διασφαλιστεί η ανεξαρτησία τους, τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειές τους δεν πρέπει να έχουν σχέσεις σύγκρουσης συμφερόντων.

Ειδικότερα, τα προηγούμενα 4 χρόνια δεν θα πρέπει να ήταν:

α) Μέλη οποιαδήποτε Επιτροπής της ΕΠΟ,

β) Μέλη οποιασδήποτε ΕΠΣ,

γ) Μισθωτοί στην ΕΠΟ ή στις ΕΠΣ.

Επιτροπή Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου – Έως Ιούνιο 2021

Αναβαθμίζεται. Θα έχει πλέον, αντί της Εκτελεστικής Επιτροπής, αποφασιστικό ρόλο σε όλα τα θέματα που αφορούν στις επαγγελματικές διοργανώσεις και στα κύπελλα, καθώς και στους κανονισμούς τους.

Θα είναι 13μελής και θα συμμετέχουν οι Big-4 (Ολυμπιακός,Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ), βάσει των τίτλων που έχουν κατακτήσει, αλλά και δύο εκπρόσωποι ποδοσφαιριστών.

Πειθαρχικές Επιτροπές – Έως Μάρτιο 2021

Το πειθαρχικό πλαίσιο και οι ποινές για δυσφημιστικές δηλώσεις πρέπει να γίνει πιο αυστηρό.

Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων – Έως Μάρτιο 2021

Κώδικας Καλής Διακυβέρνησης για το Περιφερειακό Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο εκπονημένος από ΕΠΟ.

Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ (απόφαση ΚΕΔ).

Ταμείο Υποστήριξης Ερασιτεχνικού Ποδοσφαίρου από ΕΠΟ-Κυβέρνηση.

Διευθύνων Σύμβουλος – Έως Μάρτιο2021

Δημιουργία της θέσης, που ουσιαστικά θα διοικεί την Ομοσπονδία. Απαραίτητα απαιτούμενα προσόντα, επαγγελματισμός και εμπειρία.

Τεχνικός Σύμβουλος – Έως Μάρτιο2021

Υπεύθυνος για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα, σε όλα τα φύλα και τις ηλικίες. Σχεδιάζει το παρόν και το μέλλον, στοχεύει στην ανάπτυξη, έχει την ευθύνη και των προπονητικών σεμιναρίων και διπλωμάτων.

Πρέπει να είναι

α)Έμπειρος βετεράνος ποδοσφαιριστής,

β)που έχει αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο,

γ)που έχει εργαστεί ως προπονητής, με διεθνές δίπλωμα, ιδεατά UEFA Pro,

δ)αποδεκτός και αναγνωρίσιμος από τους φορείς του ποδοσφαίρου,

ε)με ικανότητες ηγεσίας, οργάνωσης, στρατηγικού σχεδιασμού και δίκτυο.

Προπονητές – Έως Ιούνιο 2021

Να δυναμώσει η Πανελλήνια Ένωση Προπονητών Ποδοσφαίρου.

Να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία της ΕΠΟ με τα Πανεπιστήμια για εξομοίωση πτυχίων με UEFAB.

Διαιτησία – Έως Μάρτιο 2021

Αποκλειστική αρμοδιότητα της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας τα θέματα σε όλη τη χώρα, με απόλυτη ανεξαρτησία από Λίγκες, ομάδες και ΕΠΣ.

Η ΚΕΔ μπορεί να στέλνει δυσφημιστικές δηλώσεις εναντίον μελών της στον Ποδοσφαιρικό Εισαγγελέα.

Ξένος Αρχιδιαιτητής και τις δύο επόμενες σεζόν (έως Ιούνιο 2023).

Ακύρωση συνδρομών των διαιτητών στις ΕΠΣ. Ήταν ανήθικο και προβληματικό για την ανεξαρτησία τους.

Χρειάζεται τροποποίηση νόμου για να προστατευτούν οι διαιτητές από αγωγές για λάθη ενόσω σφυρίζουν.

ΠενταετέςMasterPlanΕκπαίδευσηςκαι Ανάπτυξης.

Ακεραιότητα/ΧειραγωγημένοιΑγώνες/Αντιντόπινγκ – Έως Μάρτιο 2021

Επαναλαμβάνει το άρθρο 12 του Πειθαρχικού Κανονισμού UEFA, που μεταξύ άλλων αναφέρει και:

«Η ακεραιότητα των αγώνων και των διοργανώσεων παραβιάζεται από οποιονδήποτε… που συμμετέχει άμεσα ή έμμεσα στο Στοίχημα ή παρόμοιες δραστηριότητες σχετικές με τις διοργανώσεις ή όποιον έχει άμεσο ή έμμεσο οικονομικό ενδιαφέρον σε ανάλογες δραστηριότητες»

Από τα χειρότερα ρεκόρ στημένων αγώνων η Ελλάδα (200 ματς από το 2010) και… πρωταθλήτρια στην Ευρώπη την τελευταία 4ετία με 122, εκ των οποίων στα 57 συμμετείχαν οι ίδιες πέντε ομάδες.

Δημιουργία Κυβερνητικής δομής για την Ακεραιότητα (σε συνεργασία με Επιτροπή Παιγνίων, ΕΛ.ΑΣ., Στοιχηματικές Εταιρίες) και μια ΜΚΟ με σκοπό την εκπαίδευση, την πρόληψη, την ευαισθητοποίηση του κοινού.

Εθνική Πλατφόρμα Σύμβασης Macolin,με πολύ διευρυμένη συμμετοχή.

Ομάδα Καθοδήγησης (SteeringGroup)με επικεφαλής Ειδικό της UEFA.

Μεταρρύθμιση του αθλητικού νόμου με πρόβλεψη βαριών ποινών.

Εφαρμογή της Σύμβασης κατά της Διαφθοράς των Ηνωμένων Εθνών.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης για σύνδεσμος της Europol στο πρόγραμμά της για την Αθλητική Διαφθορά.

Συνάντηση στην UEFA με Europol,Υπουργούς Δικαιοσύνης, Αθλητισμού και ΕΠΟ για εκπόνηση σχεδίου δράσης.

Σύνδεσμος της ΕΛ.ΑΣ. με την Interpol και προγράμματα συνεργασίας.

Δημιουργία Εμπιστευτικού Μηχανισμού (σε ελληνικά και αγγλικά) για αναφορές διαφθοράς με συμμετοχή του Πανελληνίου Συνδέσμου Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών (ΠΣΑΠ) και του διεθνή τους οργάνου (FIFProEurope).

Φορμάτ διοργάνωσης πρωταθλημάτων ώστε να μην υπάρχουν προς το τέλος του «αδιάφορες» ομάδες.

Δημιουργία Ομάδας Ειδικών που θα αναλύουν συμπεριφορές ποδοσφαιριστών και αποφάσεις διαιτητών.

Επιθεωρητής Ακεραιότητας (από ΕΠΟ ή Υφυπουργείο) και Στελέχη Ακεραιότητας για κάθε ΕΠΣ και Λίγκα.

Επαγγελματικά Πρωταθλήματα – Έως Ιούνιο 2021

Αύξηση των εκπροσώπων SL2-FL στη ΓΣ, μέσω εκλογών στη Λίγκα.

Συμβατική Ρύθμιση Δικαιωμάτων και Υποχρεώσεων με ΕΠΟ.

Μοντέλο Διακυβέρνησης των Λιγκών με Διευθύνοντα Σύμβουλο.

Κεντρική Διαχείριση τηλεοπτικών δικαιωμάτων SL.

Ανάγκη να εκπονηθεί καθαρό και σταθερό φορμάτ διεξαγωγής των πρωταθλημάτων για αρκετά χρόνια.

Ασφάλεια και Προστασία – Έως Μάρτιο 2021

Την τελευταία 3ετία η Ελλάδα έχει το 2ο χειρότερο ρεκόρ ποδοσφαιρικής βίας και επεισοδίων σε αγώνες Champions League και Europa League από τις 55 Ομοσπονδίες της UEFA. Και η ίδια άσχημη εικόνα υπάρχει και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Επικύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης (03/07/2016).

Εφαρμογή του σχεδίου δράσης και των προτάσεων της αναφοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (2017).

Εφαρμογή του προγράμματος που εκπόνησε η UEFA το 2018.

Το Τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης

Το ελληνικό ποδόσφαιρο επηρεάζεται από τη σχέση ιδιοκτητών ΜΜΕ με ποδοσφαιρικές ομάδες. H κάλυψη των αγώνων σημαδεύεται από «διαίρεση» των ΜΜΕ. Ο σχολιασμός των ποδοσφαιρικών ζητημάτων σπάνια παρατηρείται ως «ουδέτερος».

Ενώ τα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο έχουν καθήκον να μεταφέρουν ειδήσεις στο κοινό τους, το στιλ της κάλυψης και η επιρροή της ατζέντας κάθε ομάδας είναι χαρακτηριστικά των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Κάποια ΜΜΕ κυριαρχούνται από πομπώδεις τίτλους και όχι ισορροπημένα ρεπορτάζ. Ασκούν πίεση σε αξιωματούχους των αγώνων και πειθαρχικά όργανα.

Τα επίπεδα μίσους αντιπάλων οπαδών όχι μόνο καταγράφονται στα ΜΜΕ, αλλά υποδαυλίζονται και αναζωπυρώνονται από τα μονόπλευρα ρεπορτάζ.

ΣΥΝΟΨΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να δράσουν πάνω στις συστάσεις και στις προτάσεις αυτής της Μελέτης.

Είναι απολύτως κρίσιμη η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής έπειτα από διαβούλευση όλων των φορέων του αθλήματος.

Η στρατηγική πρέπει να επικεντρώνεται στη βελτίωση της εικόνας, στην αύξηση της συμμετοχής, στην καλή διακυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και στην προώθηση περισσότερων και ίσων ευκαιριών.

FIFA και η UEFA θα βοηθήσουν την ΕΠΟ να θέσει τη δομή της μεταρρύθμισης. Το πρόγραμμα Football Federation of the Future (FFF) καλύπτει όλες τις απαιτήσεις ανάπτυξης με ορίζοντα το 2025.

H ΕΠΟ πρέπει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να αναθεωρήσει τις οργανωτικές δομές της.

Όλοι οι φορείς του ποδοσφαίρου πρέπει να εκπροσωπούνται επαρκώς στα αποφασιστικά όργανα. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μια πιο αντιπροσωπευτική και διευρυμένη ΕΠΟ.

Η ελληνική Κυβέρνηση να επικεντρώσει στα θέματα της ακεραιότητας των αγώνων, προκειμένου να πολεμήσει την απειλή των χειραγωγημένων αγώνων, της διαφθοράς και της βίας.

Η ελληνική Κυβέρνηση να υποστηρίξει προγράμματα ανάπτυξης στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο με τα έσοδά της από το Στοίχημα, χρηματοδοτώντας τις ΕΠΣ.

Επένδυση σε Εθνικό Ποδοσφαιρικό Κέντρο, που θα φιλοξενεί όλες τις εθνικές ομάδες.

FIFA,UEFA,EΠΟ και η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτούν ότι θα δουλέψουν μαζί για το καλό του ποδοσφαίρου, εφαρμόζοντας τις συστάσεις αυτής της Μελέτης. Να συμφωνηθεί ότι θα συναντώνται μηνιαίως”.

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr