Νίκη Βόλου και ΑΕ Λάρισα προτείνουν νέα αναδιάρθρωση…μελετά ο Πανσερραϊκός!

Νίκη Βόλου και ΑΕ Λάρισα προτείνουν νέα αναδιάρθρωση...μελετά ο Πανσερραϊκός!

Η περσινή αναδιάρθρωση του ανεκδιήγητου Βασιλειάδη, που πήγε ευτυχώς σπίτι του, στις προηγούμενες εκλογές μετά το ναυάγιο ΣΥΡΙΖΑ, αποδείχτηκε πολύ λίγη… για να υποστηρίξει το σαθρό έδαφος του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο «φωστήρας», καταδίκασε με το έτσι θέλω, ομάδες και τις υποβίβασε ή τις κράτησε στην ίδια κατηγορία, χρεώνοντας τον «λογαριασμό» στους παράγοντες και στην ΕΡΤ, τάζοντας «ψηφοθηρικούς λαγούς», που ευτυχώς προσπαθεί να εξορθολογίσει η νέα κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Με τα καλοκαιρινά δεδομένα και τα ψαλιδισμένα τηλεοπτικά συμβόλαια σε Super league 2 και Football League η χρονιά βγήκε δύσκολα ακόμα και για τις 26 μόλις ομάδες, των δυο υποδεέστερων επαγγελματικών κατηγοριών, της χώρας. Οι 12 και 14 ομάδες σε SL2 και FL λίγα πράγματα έδειξαν αγωνιστικά ενώ ακόμα και με τα play off ή play out πάλι η τηλεθέαση δεν ανεβαίνει αφού τα ρόστερ και το θέαμα που προσφέρουν οι ομάδες φέτος είναι ανύπαρκτο και δεν αγγίζει επουδενί την Β΄Εθνική στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, όπου μαζί με την Cosmote TV, το προϊόν άντεξε με αξιώσεις μέχρι το 2016, όπου και άρχισαν οι ομορφιές…

Μετά απο τόσα πειράματα, ακόμα και ο πλέον αδαής, έχει καταλάβει οτι η Ελλάδα που οικονομικά είναι ασταθής και ακόμα δεν έχει συνέλθει απο την δεκαετή κρίση, δεν βαστάει τέσσερις κατηγορίες ποδοσφαίρου, ούτε τρεις επαγγελματικές. Είναι νομοτελειακό να έχουμε τρεις κατηγορίες ποδοσφαίρου με την τρίτη να είναι ημιεπαγγελματική κατ΄επιλογήν, αφού ακόμα και αυτό που αποκαλείται «ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο», υποχρεώνει ΑΦΜ στα σωματεία και σχεδόν όλα τα οικονομικά επακόλουθα.

Εδώ να τονίσουμε οτι το πρόβλημα μας δεν είναι ο αριθμός των ομάδων, διοτι γεωγραφικά η χώρα μπορεί να υποστηριξει άνετα ακόμα και πρωταθλήματα 18 ομάδων. Το πρόβλημα μας είναι η αξιοπιστία τους, που επηρεάζει την εμπορικότητα τους και κατά συνέπεια τα έσοδα ενός συνεταιρισμού και την βιωσιμότητα των ομάδων. Φυσικά, κοινός παρανομαστής όλων των απο πάνω είναι τα απόνερα της οικονομικής κρίσης, που δυστυχώς λουζόμαστε ακόμα. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, όπου κανένα κράτος σε Ένωση δεν έχει υποστεί πουθενά στον πλανήτη, όπως η Ελλάδα.

Στο δια ταύτα, η Νίκη Βόλου και η Λάρισα του Αλέξη Κουγια έχουν ήδη προχωρήσει σε επιστολές με θέμα την ακύρωση της παλιάς και την δημιουργία νέας αναδιάρθρωσης προς τις αρμόδιες αρχές, με τον Πανσερραϊκό να παρακολουθεί στενά τα θέματα γύρω από αυτά τα ζητήματα, αφού πέρυσι η διοίκηση Κατσαβάκη-Καζία και οι οπαδοί του Πανσερραϊκού, τσουρουφλίστηκαν απο τις άδικες αποφάσεις ενός υπουργού, που κατά τ’ αλλα υποστηρίχτηκε -άγνωστο γιατί- θερμά στην περιοχή μας! Πολιτικά συμφέροντα η εύκολη απάντηση.

Τηλεοπτικό ενδιαφέρον δεν υπάρχει, ούτε για την πρώτη κατηγορία και τα χρήματα απο το κρατικό τελειώνουν φέτος, για τουλαχιστον 30+ ομάδες και τρία πρωταθλήματα. Επομένως κάτι νέο πρέπει να δημιουργηθεί δεδομένων και των νέων συνθηκών απο μια ρημαγμένη χρονιά λόγω «κορωναϊού».

Αναλυτικά τι πρότειναν μέχρι τώρα οι Θεσσαλοι:

Νίκη Βόλου:

Αγαπητοί κύριοι,

Χαιρετίζουμε και συντασσόμαστε με την απόφαση της Ένωσης μας για την αναστολή, μέχρι νεωτέρας, των πρωταθλημάτων της Super League 2 (SL2) και της Football League (FL). Η προστασία του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας, και όλων όσων εμπλέκονται καθ’ οιονδήποτε τρόπο στα πρωταθλήματά μας, είναι αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα όλων μας.

Δυστυχώς όμως οι τρέχουσες εξελίξεις καθιστούν το ήδη προβληματικό πλαίσιο στο οποίο καλούμαστε να λειτουργήσουμε ως Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες (ΠΑΕ), ιδίως σε ό,τι αφορά την οικονομική του διάσταση, ακόμα πιο προβληματικό.

Πιο συγκεκριμένα,

Α. Ο προγραμματισμός των ΠΑΕ της FL έγινε στη λογική ότι οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων μας θα ολοκληρωθούν στο τέλος Μαρτίου 2020. Στη SL2 ο προγραμματισμός αφορά μικρότερη κύρια αγωνιστική περίoδο (22 αντί 26 αγώνες στη FL) αλλά και 10 επιπλέον αγώνες (play offs & play outs) για τον Απρίλιο και τις αρχές Μαΐου 2020. Σύμφωνα με το τρέχον σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19  θα απαιτηθούν, τουλάχιστον, δύο εβδομάδες απλά για να εκτιμηθεί το μέγεθος του εγχώριου προβλήματος. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με το πλέον αισιόδοξο σενάριο η επιστροφή στην στοιχειώδη κανονικότητα δεν αναμένεται πριν τα τέλη Απριλίου 2020. Είναι προφανές ότι ο προγραμματισμός της FL επιβαρύνεται με δύο μήνες, περίπου, ενώ σίγουρα θα υπάρχει επιβάρυνση και στον προγραμματισμό της SL2.

Β. Οι ΠΑΕ πλήττονται τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και των εξόδων. Με τα σημερινά δεδομένα φαντάζει απίθανο να πραγματοποιηθούν τη φετινή αγωνιστική περίοδο παιγνίδια παρουσία φιλάθλων, εξαφανίζοντας τα προσδοκώμενα έσοδα των ομάδων και των δύο κατηγοριών και καθιστώντας ακόμα και την τέλεση των παιγνιδιών απολύτως ζημιογόνα. Επίσης, η επιμήκυνση του αγωνιστικού χρόνου δημιουργεί μια σειρά από μη-προγραμματισμένες ανελαστικές υποχρεώσεις (π.χ. μισθοδοσία, τροφεία, στέγη, ασφάλιση ποδοσφαιριστών και λοιπού προσωπικού κλπ.) και επιβαρύνει δυσανάλογα τους ήδη ζημιογόνους προϋπολογισμούς των ομάδων μας. Θεωρούμε δεδομένο ότι και οι περισσότερες ομάδες της SL2, που τουλάχιστον για φέτος στηρίζονται σε υπερτριπλάσια τηλεοπτικά έσοδα, θα βρεθούν σε δυσχερή θέση.

Γ. Το πιθανότερο είναι ότι οι κίνδυνοι που αναφέρονται στα παραπάνω σημεία θα αποδειχτούν σοβαρότεροι από ότι εκτιμώνται σήμερα. Για παράδειγμα, τι θα γίνει αν η επιστροφή στην κανονικότητα καθυστερήσει για 3-4 εβδομάδες και μας ζητηθεί να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα τον Ιούνιο; Τι θα γίνει στην περίπτωση που νοσήσουν ένας ή περισσότεροι παίκτες μίας ή περισσότερων ομάδων; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες χρειαστεί να τεθούν σε καραντίνα; Τι θα γίνει αν μια ή περισσότερες ομάδες βρεθούν στα πρόθυρα της διάλυσης μη δυνάμενες να εξυπηρετήσουν τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους λόγω της ανατροπής του προγραμματισμού τους;

Όπως προαναφέραμε, χαιρετίζουμε τα άμεσα αντανακλαστικά που επίδειξε η Ένωση μας στο φλέγον ζήτημα προστασίας της δημόσιας υγείας. Είναι όμως επιτακτική ανάγκη η Ένωσή μας να επιδείξει, άμεσα, αντίστοιχα αντανακλαστικά για να αντιμετωπίσει τις παράπλευρες απώλειες της σημερινής έκτακτης συγκοιρίας. Κατά την κρίση μας απαιτούνται άμεσα οι παρακάτω ενέργειες.

1. Να διερευνηθούν και να αποφασιστούν τρόποι στήριξης των ΠΑΕ και των εργαζομένων σε αυτές, καθώς ο κλάδος πλήττεται σοβαρά από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

2. Να ενημερωθούμε για την ασφαλιστική κάλυψη του προσωπικού μας στον κίνδυνο της πανδημίας του COVID-19.

3. Να αποφασιστεί ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα-οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων στην περίπτωση που η αναστολή των πρωταθλημάτων χρειαστεί να παραταθεί περισσότερο από τα τέλη Μαρτίου.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε και το εξής πολύ σημαντικό. Ακόμα και στο σενάριο της ταχύτερης δυνατής επιστροφής στην κανονικότητα, το οποίο ευχόμαστε όλοι, η επιστροφή στην κανονικότητα για τις επιχειρήσεις που αναγκάζονται να αναστείλουν τη λειτουργία τους και ανατρέψουν δραστικά τον προγραμματισμό τους, δεν είναι αυτόματη. Αυτό το γεγονός αφορά πολλούς κλάδους της οικονομικής/επιχειρηματικής δραστηριότητας του ιδιωτικού τομέα, ένας από τους οποίους είναι και οι ΠΑΕ. Μια ανατροπή τέτοιου μεγέθους, την ώρα που αναγκαζόμαστε να λειτουργούμε σε ένα πλαίσιο στο οποίο η μόνη σταθερά είναι η παραγωγή χρεών, την ώρα που δίνουμε τιτάνιο αγώνα για να φανούμε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εργαζόμενους, τους προμηθευτές, τις διοργανώτριες αρχές και τους πιστωτές μας, δυστυχώς δεν πρόκειται να θεραπευθεί αυτόματα αν απλά μετά από μερικές εβδομάδες αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά οι σημερινές απαγορεύσεις. Οι ΠΑΕ των μικρότερων κατηγοριών, που αποτελούν τις ΜΜΕ του κλάδου και τον μαζικότερο εργοδότη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών, πρέπει άμεσα να λειτουργήσουν σε ένα πλαίσιο που θα τους επιτρέπει να είναι βιώσιμες επιχειρήσεις, να μπορούν να κάνουν πραγματικές επενδύσεις, αναπτυξιακό προγραμματισμό και να παράγουν έσοδα -όχι μόνο χρέη. Χωρίς υγιείς, βιώσιμες ΜΜΕ επιχειρήσεις, το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο είναι καταδικασμένο σε ακόμα μεγαλύτερη απαξίωση, αφερεγγυότητα και μηδενικό μέλλον. Η κρίση γεννά ευκαιρίες, μια ευκαιρία είναι να διορθωθεί άμεσα το αποτυχημένο καθεστώς των SL2 και FL υπό την παρούσα μορφή του.

* H πρόταση αναδιάρθρωσης δεν έχει δοθεί επισήμως στη δημοσιότητα

Απόσπασμα από την πρόταση αναδιάρθρωσης:

“Σε  αυτό  το  πλαίσιο  είναι  αναγκαία  ως  ένα  πρώτο  μέτρο  η  άμεση
ενοποίηση  των κατηγοριών SL2 και FL, καθώς οι οικονομικοί αριθμοί θα
την επιβάλλουν αναπόφευκτα από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο, και
τη  δημιουργία  μιας  ενιαίας  δεύτερης  κατηγορίας  με  28  ομάδες  σε  δύο
ομίλους  των  14  ομάδων με  γεωγραφικά  κριτήρια. Προτείνουμε ο αριθμός
των ομάδων που θα ανέρχονται στην SL και θα υποβιβάζονται στην Γ’ Εθνική να
παραμείνει  ο  ίδιος,  σύμφωνα  με  το  όσα  προτείνονται  στο  τρέχον  πλαίσιο.
Περαιτέρω  ό,τι  αφορά  την  εθνικότητα  των  ποδοσφαιριστών    θα  πρέπει  να
ακολουθηθεί το πρότυπο της FL με την προοπτική μεσοπρόθεσμα να ενισχυθεί
ακόμη περισσότερο η παρουσία Ελλήνων ποδοσφαιριστών”.

ΑΕΛ:

Αναλυτικά η επιστολή τους: «Λάρισα, 16/3/2020

Αρ. Πρωτοκόλλου: 524

Προς:    Αξιότιμο Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ελευθέριο Αυγενάκη

Κοιν:     1. Αξιότιμο Πρόεδρο ΕΠΟ κ. Ευάγγελο Γραμμένο

              2. Αξιότιμο Πρόεδρο Super League κ. Μηνά Λυσάνδρου

Θέμα:   Πρόταση για την αναδιάρθρωση των Επαγγελματικών Κατηγοριών ώστε να εκμεταλλευτούμε την Πανδημία του Κορωνοϊού και να την μετατρέψουμε σε σωτηρία του Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην Ελλάδα.

Κύριοι,

Η Πανδημία του Κορωνοϊού είναι βέβαιο ότι τουλάχιστον για την τρέχουσα σεζόν κατήργησε, ως αναγκαία συνέπεια, την κορυφαία κοινωνική εκδήλωση στον κόσμο, το ποδόσφαιρο.

Η απόφαση αναστολής κάθε ποδοσφαιρικής δραστηριότητας, για τον οιονδήποτε ο οποίος αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα και ρεαλισμό την εξέλιξη της Πανδημίας, αλλά γνωρίζει και το τι σημαίνει η σωστή απόφαση του Πρωθυπουργού και των αρμοδίων Υπουργών, να διακοπούν όχι μόνο οι αγώνες αλλά και οι προπονήσεις των ποδοσφαιριστών μας μέχρι τις 27/3, όταν αυτή η λαίλαπα του Κορωνοϊού θα βρίσκεται σε έξαρση, όπως δείχνει η γεωμετρική πρόοδος των κρουσμάτων και των θανάτων, είναι βέβαιον ότι θα επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου.

Προσωπικά, επειδή έχω παίξει ποδόσφαιρο, αλλά και από το 1981 είμαι ο παλαιότερος ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικών ομάδων, η διακοπή των προπονήσεων τουλάχιστον μέχρι το τέλος Απριλίου καθιστά αδύνατη ποδοσφαιρικά τη συνέχιση των πρωταθλημάτων και όσον αφορά την Super League και την Super League 2, τη διεξαγωγή των αγώνων play off και play out, αφού για να επανέλθουν οι ποδοσφαιριστές σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας και να μην έχουμε σοβαρούς τραυματισμούς, είναι αναγκαία προετοιμασία τουλάχιστον 40 ημερών (αυτό είναι δυνατόν να το διαπιστώσετε συγκεντρώνοντας όλους τους προπονητές και τους γυμναστές των ομάδων και να ζητήσετε τη γνώμη τους).

Με αυτό το δεδομένο η πλέον αισιόδοξη πρόβλεψη έναρξης των αγώνων είναι αδύνατον να είναι νωρίτερα από τα μέσα Ιουνίου του 2020, το δε τέλος, ακόμη και με εμβόλιμες αγωνιστικές, είναι αδύνατον να είναι νωρίτερο της 20ης Ιουλίου.

Επειδή ποδοσφαιρικά είναι αδύνατον να υπάρξει άνθρωπος του ποδοσφαίρου με γνώση που να αποφασίσει την πραγματοποίηση αυτής της καταστροφικής, κυρίως για τους ποδοσφαιριστές, επιλογή σαν ΠΑΕ ΑΕΛ προτείνουμε:

1. Επικύρωση της βαθμολογίας όπως έχει, άλλωστε η διαφορά των 14 βαθμών του Ολυμπιακού από τον ΠΑΟΚ είναι αδύνατον να ανατραπεί, όσον φορά τον πρωταθλητή και την κατάταξη της 1ης και 2ης θέσης, όπως επίσης και η διαφορά του ΠΑΟΚ από την ΑΕΚ έστω και με αφαίρεση 7 βαθμών, δεδομένης και της διαφοράς ποιότητος των 2 ομάδων είναι αδύνατον να ανατραπεί από την ΑΕΚ, ώστε να ανατραπεί η διαφορά του 2ου από τον 3ο και να διαφοροποιηθεί η σειρά των ομάδων που δικαιούνται τις θέσεις που οδηγούν στο Champions League.

2. Τα ως άνω αφορούν και τις υπόλοιπες ομάδες της εξάδας, αφού με δεδομένη την ευρωπαϊκή τιμωρία του Παναθηναϊκού είναι κλειδωμένες οι υπόλοιπες θέσεις που οδηγούν στην Ευρώπη.

3. Αντίστοιχα ακόμη και με τιμωρία της Ξάνθης με μείον 7 βαθμούς είναι πολύ δύσκολο να ανατραπεί η βαθμολογία στις 2 τελευταίες θέσεις του πίνακα, οι οποίες θέσεις όμως χωρίς τη διεξαγωγή των play out θα είναι άδικο, αφού πρόκειται για εξαιρετικές και ιστορικές ομάδες, να υποβιβαστούν αυτομάτως λόγω του Κορωνοϊού στην Super League 2 ο Παναιτωλικός και ο Πανιώνιος.

4. Κατόπιν των ως άνω σας προτείνω, και είμαι βέβαιος ότι τελικώς θα το κάνετε δεκτό, γιατί αυτό επιβάλει η απλή ποδοσφαιρική λογική, αύξηση των ομάδων της Super League από 14 σε 16, με παραμονή Παναιτωλικού και Πανιωνίου και άνοδο του ήδη προβιβασμένου ΠΑΣ Γιάννινα αλλά και της ιδιαίτερα αξιόπιστης οργανωτικά, οικονομικά αλλά και ιστορικά ομάδας του Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος έχει άλλωστε σημαντική βαθμολογική διαφορά από τον 3ο της βαθμολογίας της Super League 2.

5. Όσον αφορά την Super League 2 αύξηση των ομάδων από 12 σε 16 με επικύρωση της βαθμολογίας ως έχει, με υποβιβασμό των 2 ανύπαρκτων ποδοσφαιρικά, οργανωτικά και οικονομικά ΠΑΕ Απόλλων Πόντου και ΑΟ Κασσιόπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σοβαρός θεσμικός έλεγχος αν θα δύνανται να συνεχίσουν να υπάρχουν στον χάρτη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων λόγω οικονομικών προβλημάτων και προβλημάτων, όσον αφορά τα πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές τους και άνοδο από την Football Leagueτων 6 πρώτων ομάδων της βαθμολογίας, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούν τα νόμιμα κριτήρια και την επόμενη σεζόν δεν θα υπάρχουν προβλήματα, όπως τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Super League 2 με τις ΠΑΕ ΑΟ Κασσιόπη και Απόλλων Πόντου την τρέχουσα σεζόν.

6. Όσον αφορά την Football League και με την άνοδο στην Super League 2 των 6 πρώτων της βαθμολογίας προτείνω η διοργάνωση του νέου πρωταθλήματος να γίνει με 16 ομάδες, χωρίς να υποβιβαστεί καμία από τις 4 τελευταίες ομάδες της βαθμολογίας, αφού άλλωστε οι τελευταίες ομάδες είναι εξαιρετικές ομάδες οργανωτικά και αυτόματη άνοδος των 8 πρωταθλητών των ομίλων της Γ’ Εθνικής, χωρίς την οδυνηρή διαδικασία των αγώνων μπαράζ.

7. Για όλα τα ως άνω υπό την προϋπόθεση ότι η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού από σήμερα θα διενεργήσει αναλυτικό έλεγχο για την διαπίστωση, εάν όλες οι ΠΑΕ που θα συμμετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα τηρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις.

Όπως θα ενθυμήστε η ΠΑΕ ΑΕΛ της οποίας είμαι ιδιοκτήτης είχε προτείνει στον προηγούμενο Υφυπουργό κ. Βασιλειάδη αναλυτικό σχέδιο με κριτήρια τα οποία θα έπρεπε να πληροί η οποιαδήποτε ομάδα θα εισέρχεται στον επαγγελματικό χώρο του ποδοσφαίρου ως ΠΑΕ (γήπεδα, προπονητικά κέντρα, μέσος όρος οπαδών, αξιόπιστος ιδιοκτήτης), ώστε να καταπολεμηθεί και το καταστρεπτικό φαινόμενο της πολυιδιοκτησίας, αλλά και η είσοδος ομάδων-σφραγίδων στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο με επικίνδυνους ιδιοκτήτες, που υπάρχουν μόνο για το στοίχημα.

Με εκτίμηση και σεβασμό,

Ο Πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΛ

Αλέξης Κούγιας».

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr