Μουντιάλ 2022 – Ελλάδα: Ο μονόδρομος των προκριματικών

Μουντιάλ 2022 – Ελλάδα: Ο μονόδρομος των προκριματικών

Οι λιγοστές ελπίδες που κρατούσε η εθνική ομάδα για εισιτήριο δεύτερης ευκαιρίας για τα μπαράζ του Μουντιάλ μέσω του Nations League εξανεμίστηκαν με την χθεσινή απώλεια της πρώτης θέσης από την Σλοβενία.

Πλέον υπάρχει μόνο ένας τρόπος, ο παραδοσιακός, για να βρεθεί η Ελλάδα στο… Χριστουγεννιάτικο Κατάρ το 2022 (21 Νοεμβρίου-18 Δεκεμβρίου). Το μονοπάτι της θα είναι δύσβατο και θα γινόταν ακόμα πιο σκοτεινό σε περίπτωση που έχανε και τη θέση για το 3ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση που θα ακολουθήσει. Κάτι που ωστόσο δεν έγινε και έτσι μπορούμε να… ονειρευόμαστε.

Όλα τα φώτα συνεπώς στρέφονται στην κλήρωση της 7ης Δεκεμβρίου όπου η FIFA θα ταξινομήσει τα 55 μέλη-κράτη της UEFA σε 10 προκριματικούς ομίλους, από τους οποίους θα βγουν τα πρώτα 10 εισιτήρια για το Κατάρ όπως και τα 10 ticket pass για τα μπαράζ. Σε αυτή τη λίστα θέλει, ρεαλιστικά, να βρίσκεται και η Ελλάδα, όπως συνέβη και στις τρεις προηγούμενες διοργανώσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο (μπαράζ με Κροατία 2018, Ρουμανία 2014, Ουκρανία 2010).

Για να γίνει αυτό χρειαζόμαστε τουλάχιστον την 2η θέση του προκριματικού ομίλου. Οι αντίπαλοί μας από τα δύο πρώτα γκρουπ θα είναι υψηλότερης δυναμικότητας βάσει Ranking, αλλά υπάρχουν και οι καλοδεχούμενοι!

Σε περίπτωση κατάκτησης της 2ης θέσης βρισκόμαστε ακόμα στο παιχνίδι της πρόκρισης αφού όπως προείπαμε μπαίνουμε στη διαδικασία των μπαράζ που θα πραγματοποιηθούν με ένα διαφορετικό μοντέλο διεξαγωγής σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις της διοργάνωσης. Αντί για ένα διπλό παιχνίδι με έναν αντίπαλο, η UEFA πάει σε μοντέλο Final 4 (δύο μονά παιχνίδια νοκ-άουτ, η έδρα ορίζεται με κλήρωση) για να δώσει τα τελευταία 3 εισιτήρια για το Παγκόσμιο Κύπελλο, βγάζοντας τους 13 εκπροσώπους της στη μεγάλη χειμερινή (για πρώτη φορά) γιορτή του ποδοσφαίρου.

Τώρα σε περίπτωση 1ης θέσης για την Εθνική ομάδα στον προκριματικό όμιλο, το Κατάρ θα την περιμένει. Όμως βλέποντας παρακάτω και τα γκρουπ δυναμικότητας που δημιουργούνται, το σενάριο της 2ης θέσης και των μπαράζ δίνει μεγαλύτερη ρεαλιστικότητα στη προσπάθειά μας!

*Τα προκριματικά θα εκκινήσουν στις 24 Μαρτίου 2021 και θα ολοκληρωθούν με την 10η αγωνιστική στις 16 Νοεμβρίου 2021. Αργότερα, τον Μάρτιο του 2022, έχουν προγραμματιστεί τα μπαράζ για πρόκριση στο Κατάρ, εκεί όπου ευελπιστούμε να βρεθεί και η Ελλάδα.

*Οι ευρωπαϊκές χώρες θα χωριστούν σε 10 γκρουπ των 5 και 6 ομάδων (σε όμιλο πέντε ομάδων μπαίνουν αυτόματα οι ομάδες που κατέλαβαν την πρώτη θέση στην League A του Nations League), στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 7 Δεκεμβρίου.

Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας έχουν ως εξής

1ο ΓΚΡΟΥΠ

Βέλγιο

Γαλλία

Αγγλία

Πορτογαλία

Ισπανία

Ιταλία

Κροατία

Δανία

Γερμανία

Ολλανδία

2ο ΓΚΡΟΥΠ

Ελβετία

Ουαλία

Πολωνία

Σουηδία

Αυστρία

Ουκρανία

Σερβία

Τουρκία

Σλοβακία

Ρουμανία

3ο ΓΚΡΟΥΠ

Ρωσία

Ουγγαρία

Ιρλανδία

Τσεχία

Νορβηγία

Β. Ιρλανδία

Ισλανδία

Σκωτία

Ελλάδα

Φινλανδία

4ο ΓΚΡΟΥΠ

Βοσνία

Σλοβενία

Μαυροβούνιο

Σκόπια

Αλβανία

Βουλγαρία

Ισραήλ

Λευκορωσία

Γεωργία

Λουξεμβούργο

5ο ΓΚΡΟΥΠ

Αρμενία

Κύπρος

Φαρόε

Αζερμπαϊτζάν

Εσθονία

Καζακστάν

Κόσοβο

Λιθουανία

Λετονία

Ανδόρα

6ο ΓΚΡΟΥΠ

Μάλτα

Μολδαβία

Λιχτενστάιν

Γιβραλτάρ

Σαν Μαρίνο

Share