Μην την πληρώσει πάλι ο αθλητισμός – Παράθυρο από ΓΓΑ

Μην την πληρώσει πάλι ο αθλητισμός - Παράθυρο από ΓΓΑ

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει βάλει… στοπ στην καθημερινότητα μας, με τον αθλητισμό να μην μένει έξω από όλα αυτά και να πληρώνει το τίμημα, με την αναβολή όλων των αθλητικών δραστηριοτήτων! Το πρόβλημα εδώ είναι μεγάλο, διότι ζουν χιλιάδες οικογένειες απο την αθλητική κοινότητα και μέχρι στιγμής, τόσο στις Σέρρες ή και σε άλλες περιοχές, ακολουθούνταν όλα τα μέτρα εφαρμογής που προστάζει ορθά, το υγειονομικό πρωτόκολλο, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα. Το ίδιο, με αυστηρότερες διατάξεις αλλά όχι λουκέτο ίσως να μπορεί να ισχύσει και τώρα και οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να το εξετάσουν.

Το ανοιχτό… παράθυρο της ΓΓΑ για τα σπορ εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ.

Οι Σέρρες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω των θετικών κρουσμάτων Covid-19 των προηγούμενων ημερών, με την Κυβέρνηση να επιβάλει τοπικό «lockdown» σε ολόκληρο τον νομό και αναστέλλοντας έτσι και τις αθλητικές δραστηριότητες, ατομικές και ομάδικές, για 14 μέρες.

Όλα τα αθλήματα των Σερρών, ατομικά και ομαδικά, έχουν κατεβάσει τα ρολά για τις επόμενες μέρες σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο. Ωστόσο, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, αφήνει ένα ανοιχτό παράθυρο για τα ομαδικά σπορ να συνεχίσουν τις προπονήσεις τους, τηρώντας αυστηρά το υγειονομικό πρωτόκολλο.

Η αυτοπεποίθησή σου είναι ασφαλής, με τα φυσικά αποτελέσματα Μεταμόσχευσης Μαλλιών της Advanced Hair Clinics.

Συγκεκριμένα, το Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ αναφέρει τα εξής:

Επισημαίνεται ότι εξετάζονται, επιπλέον, η δυνατότητα για: κατ’ εξαίρεση λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες ομάδων που μετέχουν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες κι άλλων ομαδικών αθλημάτων, πέραν του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Basket League), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες θα ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Κατά τα άλλα, επισημοποιείται ότι επιτρέπεται η συνέχιση της Super League και της Basket League αλλά και οι εντός των συνόρων ευρωπαϊκές υποχρεώσεις των ομάδων από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, εφόσον ακολουθούν συγκεκριμένο υγειονομικό πρωτόκολλο καθώς επίσης και η κατ’ εξαίρεση άδεια για ατομική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αθλήματα ανοικτού χώρου.

Κανονικά Super League 1, Βasket League, εφόσον γίνονται εβδομαδιαία τεστ, προπονήσεις για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες και εξαιρέσεις για αθλήματα ανοικτών χώρων

Η συνέχεια των κορυφαίων κατηγοριών στα εθνικά πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, εφόσον το υγειονομικό τους πρωτόκολλο περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο για COVID-19, οι διεθνείς αγώνες των ομάδων, η κατ’ εξαίρεση άδεια για προπόνηση των αθλητών που προετοιμάζονται για Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, καθώς και η κατ’ εξαίρεση άδεια για ατομική χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων σε αρκετά αθλήματα ανοικτού χώρου, εξειδικεύονται, μεταξύ άλλων, στην Κοινή Υπουργική Απόφαση με τα νέα μέτρα ενάντια στην πανδημία και την αναστολή λειτουργίας αθλητικών εγκαταστάσεων, που υπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η οποία θα εφαρμοστεί από αύριο Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2020.

Αναλυτικά, για τις αθλητικές δραστηριότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα, προβλέπει τα εξής η Κοινή Απόφαση των Υπουργείων Πολιτισμού και Αθλητισμού, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την «ανάγκη ενίσχυσης των ισχυόντων έκτακτων μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, λαμβανομένης υπόψη της τρέχουσας επιδημιολογικής επιβάρυνσης της χώρας»:

Α. ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗΣ (κίτρινο):

* Οι προπονήσεις και οι αγώνες διεξάγονται χωρίς θεατές.

* Μειώνεται στο 75% ο μέγιστος αριθμός αθλουμένων ανά εγκατάσταση, σύμφωνα με τους Όρους Λειτουργίας Αθλητικών, Ναυταθλητικών Εγκαταστάσεων και Κολυμβητηρίων και τον σχετικό πίνακα με τον μέγιστο αριθμό αθλουμένων ανά εγκατάσταση (φωτό).

* Οι αγώνες εντός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται μόνο με την παρουσία των απαραίτητων συντελεστών των αγώνων.

* Οι αγώνες εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων επιτρέπονται με όριο πενήντα (50) συμμετεχόντων στις αγωνιστικές διαδικασίες.

* Αναστέλλονται οι επίσημοι και φιλικοί αγώνες σε όλες τις κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων, εξαιρουμένων των αγώνων ομάδων που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα εθνικών κατηγοριών που δεν έχουν ανασταλεί. Οι προπονήσεις επιτρέπονται.

* Κατά τη διάρκεια της άθλησης δεν απαιτείται η χρήση μάσκας

* Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (https://gga.gov.gr/component/content/article/278covid/2981-covid19-sports).

Β. ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ (κόκκινο):

* Αναστέλλονται οι δραστηριότητες σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

* Αναστέλλονται κάθε είδους αθλητικές εκδηλώσεις μαζικού, εναλλακτικού, πνευματικού ή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

* Επιτρέπεται μόνο η ατομική άσκηση και άθληση σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους (χωρίς προπονητή).

Εξαιρούνται της αναστολής:

* η λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες των ομάδων που μετέχουν στο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και στο πρωτάθλημα καλαθοσφαίρισης (Basket League), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια,

* οι ευρωπαϊκοί αγώνες (Champions League, Europa League, Euroleague, BCL), σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, Euroleague και FIBA,

* η λειτουργία των ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, που χρησιμοποιούν αθλητικά σωματεία και όμιλοι οι οποίοι διαθέτουν νόμιμη άδεια λειτουργίας, αποκλειστικά και μόνο για ατομική χρήση, χωρίς προπονητή και χωρίς την παρουσία θεατών, στα ακόλουθα ατομικά αθλήματα:

– αντισφαίριση,

– σκοποβολή,

– τοξοβολία,

– ιστιοπλοΐα (με μονομελές πλήρωμα),

– κωπηλασία (με μονομελές πλήρωμα),

– κανόε καγιάκ,

– θαλάσσιο σκι,

– ποδηλασία,

– γκολφ,

– ιππασία,

– μηχανοκίνητος αθλητισμός,

– αθλήματα βουνού,

* η χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας τους για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2021 στο Τόκιο.

* Περαιτέρω οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού

(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).

Επισημαίνεται ότι εξετάζονται, επιπλέον, η δυνατότητα για:

* χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων από όσους θα αναφέρονται σε ονομαστικές καταστάσεις που θα εκδίδει η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, κατόπιν εισήγησης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, για την κάλυψη των αναγκών προετοιμασίας και για Ευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα,

* κατ’ εξαίρεση λειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων για προπονήσεις και αγώνες ομάδων που μετέχουν στις κορυφαίες εθνικές κατηγορίες κι άλλων ομαδικών αθλημάτων, πέραν του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α’ Εθνικής κατηγορίας ανδρών (Super League 1) και του πρωταθλήματος καλαθοσφαίρισης (Basket League), χωρίς την παρουσία θεατών και των οποίων οι ομάδες θα ακολουθούν υγειονομικό πρωτόκολλο, που περιλαμβάνει υποχρεωτικό εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο των αθλητών για COVID-19 με τεστ αντιγόνου από διαπιστευμένα εργαστήρια.

Ωστόσο, στην κατάσταση που έχει βρεθεί η χώρα μας αλλά και ορισμένοι νομοί που βρίσκονται στις «γκρι ζώνες», με τις Σέρρες να είναι ένας εξ’ αυτών, η Πολιτική Προστασία, εξέδωσε χθες, αργά το βράδυ Δελτίο Τύπου, που ανατρέπει όσα επέτρεψε η ΓΓΑ, κάνοντας λόγο, για ακύρωση όλων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Τα αθλητικά σωματεία σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ και λοιπά σπορ κάθονται λοιπόν σε… αναμμένα κάρβουνα, καθώς δεν ξέρουν τι ακριβώς ισχύει, για ποιους ισχύει και από πότε μέχρι πότε, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα των εξόδων που τρέχουν αλλά και των εσόδων, που δεν υπάρχουν.

Αναλυτικά τα νέα μέτρα της Πολιτική Προστασίας:

– Αναστολή κάθε αθλητικής δραστηριότητας

– Επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους χωρίς προπονητή

– Αναστέλλονται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της περιοχής οι αγώνες της Α’ Εθνικής ποδοσφαίρου Super League, και της Α1 Εθνικής κατηγορίας καλαθοσφαίρισης Basket League ενώ επιτρέπονται ΜΟΝΟ οι ευρωπαϊκοί αγώνες Champions League, Europa League, Euroleague, BCL σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα των UEFA, FiBA, Euroleague.

Οι προπονήσεις

Θέμα τέλος προκύπτει και με τις προπονήσεις των ομάδων της συμπρωτεύουσας για τις επόμενες δύο εβδομάδες καθώς σύμφωνα με τα νέα μέτρα… επιτρέπεται ατομική άσκηση ΜΟΝΟ σε εξωτερικούς δημόσιους χώρους χωρίς προπονητή.

Σε κάθε περίπτωση και σεβόμενοι τον κίνδυνο της πανδημίας του κορωνοϊού, που έχει πλήξει τον πλανήτη, ο αθλητισμός σε όλα τα σπορ, ομαδικά και ατομικά… αργοσβήνει.

Share