Η ιστορία ενός “ρωμαλέου” Έλληνα που αγωνίστηκε ηρωικά για την πατρίδα!

Η ιστορία ενός "ρωμαλέου" Έλληνα που αγωνίστηκε ηρωικά για την πατρίδα!

Ο ηρωισμός ενός Έλληνα μαραθωνοδρόμου, που αψήφησε τις εντολές των γιατρών και τις θηριωδίες που είχε βιώσει στην κατοχή και ενσάρκωσε την ελληνική ανταγωνιστική ψυχή, πετυχαίνοντας αυτό που έμοιαζε ακατόρθωτο μέχρι τη στιγμή του αγώνα. Είναι οι στιγμές που οι αντίπαλοι υποκλίνονται αλλά και η πιο απτή απόδειξη ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες, κάνοντάς τους ακατανίκητους όταν βρίσκονται σε οριακή κατάσταση.

Μια μέρα λοιπόν σαν την σημερινή, στις 20 Απριλίου 1946, ο Έλληνας μαραθωνοδρόμος Στέλιος Κυριακίδης, κατάφερε να τερματίσει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης, κουβαλώντας σε όλον τον αγώνα την βαριά κληρονομιά της πατρίδας μας και αναγκάζοντας στο τέλος άπαντες να ασπαστούν το ελληνικό μεγαλείο!

Διαβάστε την ηρωική ιστορία του Στέλιου Κυριακίδη

Την 20ή Απριλίου 1946, ο ταλαιπωρημένος από την πείνα της κατοχής Στέλιος Κυριακίδης καταφέρνει και τερματίζει πρώτος στον Μαραθώνιο της Βοστόνης!

Οι γιατροί που τον είχαν εξετάσει πριν τον αγώνα, του είπαν να μην τρέξει γιατί ήταν πολύ αδύνατος (μετά από τις στερήσεις και κακουχίες της κατοχής). Αυτός επέμενε, και υπέγραψε υπεύθυνη δήλωση ότι ήταν ενήμερος για τους κινδύνους, αναλαμβάνοντας όλη την ευθύνη (κάποιες εφημερίδες τον αποκαλούσαν «ο κοκκαλιάρης ‘Ελληνας»).

Πριν τον αγώνα κάποιος έδωσε στον Κυριακίδη ένα διπλωμένο χαρτάκι να το διαβάσει λίγο πριν από την έναρξη. Το χαρτάκι έγραφε «Ή ταν ή επί τας» και από την άλλη «Νενικήκαμεν».

«Πώς θα μπορούσα να νικήσω εγώ έναν τέτοιο αθλητή; Εγώ αγωνιζόμουν μόνο για τον εαυτό μου. Αυτός αγωνιζόταν για μια ολόκληρη πατρίδα» θα παραδεχτεί ο αντίπαλός του Τζον Κέλι.

Η ευαισθητοποίηση του Αμερικάνικου κοινού και της Ομογένειας για τις κακουχίες των Ελλήνων λόγω της κατοχής, ήταν τέτοια ώστε η βοήθεια που συγκεντρώθηκε, χάρη στον μαραθωνοδρόμο μας, ονομάστηκε «Πακέτο Κυριακίδη».

Οι Αμερικανοί τον αποκάλεσαν «ο απόγονος του Φειδιππίδη» και όταν τον ρώτησαν «Τι θα ήθελες να κάνουμε για σένα;», -ενώ του προσφέρθηκαν χρήματα για να γίνει επαγγελματίας αθλητής και είχε προτάσεις από το Χόλιγουντ για να γίνει ηθοποιός- απάντησε: «Για μένα τίποτα. Μόνο για την Ελλάδα…», επιμένοντας: «Σας παρακαλώ, μην ξεχάσετε τη χώρα μου».

Share