Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις στο Τεφαα Σερρών ΑΠΘ! Εκσυγχρονισμός & άγνωστα μονοπάτια !

Εξ αποστάσεως οι εξετάσεις στο Τεφαα Σερρών ΑΠΘ! Εκσυγχρονισμός & άγνωστα μονοπάτια !

Ο όρος «τηλεδιάσκεψη» έχει εισχωρήσει για τα καλά στην ζωή όλων μας αυτή την περίεργη και ιδιόρυθμη περίοδο, που σίγουρα όμοια της δεν έχουμε ξαναζήσει. Ο Covid-19, κοινώς Κορονοϊός που έχει πλήξει τα πάντα στο διάβα του, αλλά ευτυχώς στην χώρα μας έχει αντιμετωπιστεί με μεγάλη επιτυχία προς το παρόν, έχει αλλάξει ήδη σημαντικά την κοινωνία. Και αν τώρα, λέμε, ότι έχει αλλάξει τον τρόπο ζωής μας, τότε τι θα λέμε όταν με το καλό απαλλαγούμε από αυτόν. Οι επιπτώσεις του θα είναι σημαντικές σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, με την «κανονικότητα», όπως την ξέραμε να αναμένεται να αργήσει να έρθει, ή να μην έρθει και καθόλου.

Πριν 4 ημέρες, με το ημερολόγιο να δείχνει 8/5/2020, η Σύγκλητος του ΑΠΘ πήρε την απόφαση να διεξαχθούν κανονικά οι εξετάσεις του Εαρινού εξαμήνου με μια μικρή παράταση, καθώς θα πρέπει οι φοιτητές να έχουν παραλάβει τα συγγράμματα τους. Η εξεταστική αυτή θα είναι διαφορετική και θα διεξαχθεί εξ αποστάσεως και όχι δια ζώσης λόγω έκτακτης ανάγκης. Το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι όλο αυτό δεν είμαστε οι ειδικοί να το εξηγήσουμε (λόγοι διαφάνειας, αξιοπιστίας, εγκυρότητας βλ.), εμείς απλώς αναφέρουμε τι ξεχωριστό θα συμβεί.

 

 Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΑΠΘ

 

Η Σύγκλητος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατά τη συνεδρίασή της στις 8 Μαΐου 2020, αφού συζήτησε διεξοδικά το ζήτημα της διεξαγωγής των εξετάσεων του εαρινού εξαμήνου μέσα στις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω του κορωνοϊού, αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

 

  1. Η υγεία και η ασφάλεια των φοιτητών/φοιτητριών και του προσωπικού είναι αδιαπραγμάτευτες και δεν μπορεί παρά να αποτελούν το πρώτιστο μέλημα για την ακαδημαϊκή κοινότητα.
  2. Οι σημερινές συνθήκες και οι περιορισμοί που επιβάλλουν δεν επιτρέπουν τη διεξαγωγή των εξετάσεων με φυσική παρουσία, όπως εύλογα θα απαιτούσε η ακαδημαϊκή παράδοση.
  3. Προκειμένου να ολοκληρωθεί η ακαδημαϊκή διαδικασία κατά το τρέχον εαρινό εξάμηνο, οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν «εξ αποστάσεως» με κατάλληλες μεθόδους και πρακτικές, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε όλους τους φοιτητές και όλες τις φοιτήτριες να λάβουν μέρος σ’ αυτές με συνθήκες ισονομίας, χωρίς κινδύνους για την υγεία τη δική τους, του οικείου περιβάλλοντός τους, αλλά και του προσωπικού του πανεπιστημίου.
  4. Για την ομαλή διεξαγωγή των «εξ αποστάσεως» εξετάσεων, θα ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, της εγκυρότητας και της αντικειμενικότητας της όλης διαδικασίας.
  5. Ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια των εξετάσεων κάθε Τμήματος θα προσδιορίζονται με αποφάσεις των Τμημάτων. Σε κάθε περίπτωση, και προκειμένου να ολοκληρωθεί η διανομή των συγγραμμάτων μέχρι τις 10 Ιουνίου, οι εξετάσεις θα μπορούν να ξεκινήσουν το νωρίτερο στις 17 Ιουνίου και συνιστάται να ολοκληρωθούν έως τις 31 Ιουλίου.
  6. Στα μαθήματα του χειμερινού εξαμήνου, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του 8ου εξαμήνου ή του 10ου εξαμήνου και άνω (για Σχολές τεταρτοετούς και πενταετούς φοίτησης αντίστοιχα) μπορούν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, να εξεταστούν «εξ αποστάσεως» και πριν από τη 17η Ιουνίου.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν και τα ΤΕΦΑΑ μας, τα ΤΕΦΑΑ Σερρών είναι παράρτημα του ΑΠΘ, επομένως το ίδιο ισχύει και για τους φοιτητές της πόλης των Σερρών, ακριβώς η ίδια διαδικασία. Σύμφωνα με πληροφορίες του SSN μέσα από το Πανεπιστήμιο, δεν υπάρχουν ακόμη ακριβείς οδηγίες για τον τελικό τρόπο εξέτασης, αλλά έχουν δοθεί κάποιες κατευθύνσεις και το αν εξεταστούν προφορικά ή «γραπτά» οι φοιτητές, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τους υπεύθυνους καθηγητές των μαθημάτων.

Αρκετοί καθηγητές τάσσονται υπέρ και στέκονται στο ότι όλη η διαδικασία μπορεί να είναι πρωτόγνωρη, αλλά λόγω συνθηκών μπορεί να εφαρμοστεί και να επιφέρει τα κατάλληλα αποτελέσματα, χωρίς να χάνεται -πάντα- η αξία της μάθησης. Στα θεωρητικά μαθήματα το εγχείρημα είναι πιο εύκολα εφαρμόσιμο, ωστόσο στα πρακτικά (πχ μπάσκετ,ποδόσφαιρο,στίβος κλπ.) θα χρειαστεί ίσως και η δια ζώσης παρακολούθηση, κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε ακόμη αν και πότε θα πραγματοποιηθεί (ίσως μετά τις 25 Μαϊου). Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό ίσως γνωρίζουμε από Δευτέρα.

Το SSN αφού μίλησε και με αθλητές-φοιτητές της περιοχής μας και αφουγκράστηκε την γνώμη τους, διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι κλίνουν θετικά προς αυτή την κατεύθυνση, έχοντας ωστόσο αμφιβολίες στο κατά πόσο είναι εφικτό αυτή η διαδικασία να συμβεί και στα πρακτικά μαθήματα. Το να «χαθεί» το εξάμηνο δεν άρεσε σε πολλούς και τα πρώτα αρνητικά σχόλια σχετικά με την όλη διαδικασία (έπεφτε το σύστημα λόγω των υπέρογκων συνδέσεων κλπ.), αντικαταστάθηκαν από θετικά σχόλια για την νέα αυτή «κανονικότητα» και κέρδισαν με τον χρόνο την άποψη πολλών φοιτητών. Βέβαια, όπως εύλογα σημειώνουν αρκετοί φοιτητές, καλό θα ήταν κάποια μαθήματα λόγω σπουδαιότητας και εργαστηριακού  περιεχομένου να επαναληφθούν ή να συμπληρωθούν ώρες στο επόμενο εξάμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το ΤΕΦΑΑ Σερρών δεν έχει χάσει μαθήματα και έχει σχεδόν ολοκληρώσει την ύλη του εξαμήνου, αφού οι τηλεδιασκέψεις ξεκίνησαν απευθείας μετά την κλείσιμο των αιθουσών, κάτι που δείχνει την σπουδαία δουλειά που γίνεται στο Τμήμα και τιμά άπαντες στον κλάδο.

 Κάτι, που πρέπει να αναφερθεί και αφορά γενικά τα Πανεπιστήμια στην Χώρα είναι ότι πρέπει να δοθεί το απαραίτητο χρονικό διάστημα, ώστε οι φοιτητές να παραλάβουν τα συγγράμματα τους πρώτα και μετά να οριστεί η ημερομηνία της εξεταστικής. Δεν είναι δυνατόν να τελειώνουν τα εξάμηνα, να μιλάμε για εξεταστική και να μην έχουν όλοι το απαραίτητο υλικό για να μελετήσουν και να είναι έτοιμοι την ώρα της εξέτασης…

  Τέλος, το πως θα πραγματοποιηθεί τελικά στην πράξη όλο αυτό το δύσκολο εγχείρημα είναι κάτι που ακόμη χρήζει διερεύνησης, αλλά η Σύγκλητος δείχνει να βαδίζει στον σωστό δρόμο.

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr