Δυσαρέσκεια απο τα σωματεία για τις εκλογές της ΕΠΣΣ ενώ εκκρεμούν εγκρίσεις στο Μητρώο!

Δυσαρέσκεια απο τα σωματεία για τις εκλογές της ΕΠΣΣ ενώ εκκρεμούν εγκρίσεις στο Μητρώο!

Πολλές Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων στην Ελληνική περιφέρεια, έχουν προκηρύξει τις εκλογές τους, μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 (καταληκτική ημερομηνία), μεταξύ άλλων και η ΕΠΣ Σερρών. Οι εκλογές στην δική μας ένωση, μπορούν να οριστούν απο τον Ιανουάριο κι έπειτα, βέβαια λόγω της πανδημίας, ο αρχικός ορισμός τους, ήταν στις 3 Μαρτίου και μετατέθηκαν δυο φορές (στις 22/3 και τελικά στις 31/3).

Θυμίζουμε οτι επίσημα, έχει παραταθεί, ο χρόνος για τη διεξαγωγή των αρχαιρεσιών στους αθλητικούς φορείς (σωματεία-ενώσεις) όλων των σπορ, έως τις 30/6/2021 και για τις Ομοσπονδίες έως τις 31/3/2021, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Φυσικά για το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατείνονται και οι θητείες των καταστατικών οργάνων τους.

Δίνουμε την εναλλακτική δυνατότητα στους αθλητικούς φορείς όλων των βαθμίδων (σωματεία, ενώσεις, ομοσπονδίες) να συγκαλούν Γενικές Συνελεύσεις και εφεξής να διεξάγουν εκλογικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση ασφαλέστατων ψηφιακών μέσων επικοινωνίας.

Τα ζητήματα… με τις φετινές εκλογές των ΕΠΣ

Φέτος για πρώτη φορά, στην διαδικασία των εκλογών, δημιουργούνται δυο μεγάλα ζητήματα, -ενδεχομένως να προκύψει και τρίτο- στην δική μας ένωση! Κι αυτό, διότι υπάρχει η δυνατότητα να διεξαχθούν εκλογικές διαδικασίες, κάνοντας χρήση σύγχρονων μέσων Τεχνολογίας, Πληροφορίας και Επικοινωνίας, σύμφωνα με το άρθρο 45, Ν.4778.

Το αθλητικό μητρώο!

Πάμε όμως να πάρουμε τα ζητήματα που δημιουργούν προβληματισμούς απο την αρχή.

Το πρώτο θέμα που έχει προκύψει, είναι η εγγραφή των ομάδων, στο «Μητρώο Αθλητικών Σωματείων». Μια ψηφιακή πλατφόρμα, που δημιουργήθηκε, προκειμένου να συμμαζέψει τον χαοτικό Ελληνικό αθλητισμό και να ξεκινήσει μια διαδικασία εκσυγχρονισμού του σε όλα τα σπορ, τους φορείς και τις βαθμίδες αυτών. Η ατυχία στο κατά τ’ άλλα σωστό και σοβαρό εγχείρημα, ήταν ο κορωναϊός, που καθυστέρησε και καθυστερεί ακόμη, της διαδικασίες ένταξης των ομάδων σε όλα τα στάδια.

Το εκλογικό σώμα των…25

Στην δική μας ένωση, τα σωματεία με καρτέλα στην ΕΠΟ ήταν 52 και αυτή την στιγμή ψηφιακά εγγεγραμμένα στο Μητρώο της ΓΓΑ είναι 25. Θυμίζουμε, οτι η εγγραφή δίνει την δυνατότητα στις ομάδες, να διεκδικούν επιχορηγήσεις και να έχουν δικαίωμα ψήφου, στις εκλογικές διαδικασίες των ενώσεων όπου ανήκουν. Το γεγονός οτι στην Σερραϊκή ένωση έχουν αναγνωριστεί μόνο 25 απο την ΓΓΑ, προκαλεί δυσφορία για τις επερχόμενες εκλογές, αφού πρόκειται για το μισό,σχεδόν, εκλογικό σώμα. Επίσης άγνωστος παραμένει ο αριθμός των μελών του ΔΣ, αφού μέχρι στιγμής ήταν 11μελές σε μια ευρεία βάση σωματείων που ψηφίζουν, ενώ τώρα μιλάμε για ιστορικό χαμηλό…

Η «κλειστή» ΓΓΑ και τα σωματεία που εκκρεμούν

Το δεύτερο και σημαντικότερο ίσως θέμα, που έχει προκύψει, είναι οτι η ΓΓΑ μετά την καταληκτική ημερομηνία 31/12/2020, για την υποβολή αιτήσεων απο τα σωματεία, για ένταξη στο αθλητικό μητρώο, έδωσε νέα παράταση, έως τις 22/1/2021. Μέχρι τα τέλη Γενάρη λοιπόν, όποια ομάδα είχε απορριφθεί για οποιονδήποτε λόγο ή δεν είχε κάνει αίτηση, μπορούσε να αιτηθεί ξανά. Απο τις 22 Ιανουαρίου όμως, μέχρι σήμερα, δεν ανακοινώθηκαν οι έλεγχοι των φακέλων, ώστε να γνωρίζουμε πόσα σωματεία τελικά εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν μέχρι τότε. Ούτε ανοιξε εκ νεου το συστημα για να αιτηθουν κι αλλα σωματεια, που έχουν άλλωστε το δικαίωμα σύμφωνα με τον Υφυπουργό και την ΓΓΑ (Όσα σωματεία, ωστόσο, εγγραφούν ή/και ολοκληρώσουν την αίτηση τους στο μητρώο πέραν της παραπάνω ημερομηνίας (σσ 22/1) δεν θα συμπεριλαμβάνονται στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης ούτε στους εκλογικούς καταλόγους (το τελευταίο δεν έχει αποσαφηνιστεί επίσημα σε τι αναφέρεται).

Τα νόμιμα, τα ηθικά και οι παρατάσεις…

Σε μια κακή συγκυρία, όπως η φετινή με την πανδημία, γίνεται κατανοητό απο όλους, οτι όλα τα παραπάνω γίνονται με πολλαπλάσια προβλήματα, ειδικά σε συστήματα διοίκησης, όπως το ελληνικό, που με την οργάνωση και την συνέπεια απέχουν παράγκας. Επομένως θα έπρεπε να μην εξαντλείται η όποια αυστηρότητα των θεσμών σε ημερομηνίες και αποφάσεις, που δεν κρίνουν δα…και τον προϋπολογισμό του κράτους!

Αυτό το κατάλαβε καλά, απο ένα σημείο κι έπειτα η κυβέρνηση και πλέον τα σωματεία, έχουν μια άνεση χρόνου εώς και τον Αύγουστο του 2021 να προετοιμαστούν για την ψηφιακή εγγραφή τους και να ανήκουν νόμιμα στις ενώσεις και τις ομοσπονδίες των αθλημάτων τους, έχοντας όλα τα νέα προνόμια. Επίσης η ευελιξία για εκλογές έως τις 30 Ιουνίου για όλες τις ενώσεις και ειδικά των ΕΠΣ, ενισχύει την άποψη οτι εφόσον ανοίξει η πλατφόρμα της ΓΓΑ και τρέξουν οι έλεγχοι (σύμφωνα με το ρεπορτάζ αυτό αναμένεται να συμβεί εως τις 15 Μαρτιου) τότε όλο και περισσότερα σωματεία θα έχουν δικαιώματα και ειδικά αυτό του «εκλέγειν»!

Εφόσον λοιπόν η άρχουσα πολιτεία, με τις συνεχόμενες παρατάσεις σε εγγραφές και αρχαιρεσίες, μαλακώνει την στάση της απέναντι στα σωματεία, μοιάζει παράξενο και εγείρει λογικές αντιδράσεις στα τόπου μας, εάν ο νόμιμος ορισμός των εκλογων στις 31/3/2021 με την μισή εκλογική βάση, είναι και ηθικός, αφού υπάρχει περιθώριο τριών μηνών για την διεξαγωγή τους και εκκρεμούν ήδη αιτήσεις Σερραϊκών σωματείων απο 22/1, ενώ οι πληροφορίες λένε οτι έχουν προετοιμαστεί για ενταξη και μερικά ακόμα. Δίνοντας έτσι μια δημοκρατικότερη αντίληψη στο πραγματικό νόημα των εκλογών και την εκπροσώπηση των σωματείων στο επόμενο ΔΣ της ΕΠΣ Σερρών.

Πολλά παράπονα απο τα Σερραϊκά σωματεία για την στάση της ΕΠΣ

Καθημερινά καταφτάνουν στο ”SSN”, πολλά παράπονα, σε διαφορετικό τόνο και ύφος… για την παραπάνω στάση του ΔΣ της ΕΠΣ Σερρών. Ο λόγος, όπως εξηγήθηκε παραπάνω, είναι η καταληκτική ημερομηνία των εκλογών, που δεν επιδέχεται παραπάνω παράταση απο τον προέδρο της ΕΠΣΣ κ. Χατζηπαντελή. Γνωστά και ιστορικά σωματεία, που έχουν ήδη κάνει αιτήσεις και είτε απορρίφθηκαν για λόγους που τώρα ξεπεράστηκαν ή πλέον είναι πανέτοιμα, για την ένταξη τους, θεωρούν οτι πρέπει να περιμένει η τοπική ένωση το άνοιγμα της πλατφόρμας, ώστε να διευρυνθεί το εκλογικό σώμα και η διαδικασία να ικανοποιεί ευρύτερη βάση ομάδων.

Λογικό, αφού οι λίγοι, δεν μπορούν να εκπροσωπούν τους πολλούς στην δημοκρατία. Κι εάν ο νομοθέτης δεν προέβλεψε μια κατάσταση (προέβλεψε βέβαια την παράταση), η ηθική επιτάσσει άλλη λογική και συμπεριφορά…

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr