Δήμος Σερρών – Μήδεια: Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, οδηγίες αυτοπροστασίας και θερμαινόμενοι χώροι

Δήμος Σερρών - Μήδεια: Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης, οδηγίες αυτοπροστασίας και θερμαινόμενοι χώροι

Η κακοκαιρία «Μήδεια» προελάυνει στην χώρα μας, «σκεπάζοντας» στα λευκά πολλές περιοχές της Ελλάδας, με τις θερμοκρασίες να είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Ο Δήμος Σερρών, εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες για αυτοπροτασία των πολιτών από το πολικό ψύχος που επικρατεί εδώ και δύο μέρες, ενώ κάλεσε τους πολίτες, να αναφέρουν προβήματα σε συγκεκριμένα τηλέφωνα.

Θερμαινόμενοι χώροι στον Δήμο Σερρών για την προστασία των πολιτών από το δριμύ ψύχος και οδηγίες αυτοπροστασίας λόγω επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

Ο Δήμος Σερρών διαθέτει για τη φιλοξενία και προστασία των πολιτών από το ψύχος θερμαινόμενους χώρους στα Α’ ΚΑΠΗ, στην ΚΕΔΗΣ καθώς και στα Δημοτικά και Κοινοτικά Καταστήματα των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων αντίστοιχα.

Εξάλλου, με στόχο την προφύλαξη από δυσάρεστες καταστάσεις που ενδεχομένως να προκύψουν εξαιτίας των εντόνων καιρικών φαινομένων η συνδρομή των δημοτών μας κρίνεται απαραίτητη για την αντιμετώπιση και την ελαχιστοποίηση των συνεπειών των παραπάνω φαινομένων.

Προτείνονται τα κάτωθι μέτρα προφύλαξης:

  • Να διατηρείτε καθαρές τις υδρορροές στις οικοδομές σας.
  • Να γίνετε καθαρισμός των φρεατίων που βρίσκονται μπροστά ή παραπλεύρως των οικιών σας, ώστε να μην είναι φραγμένα από (χόρτα, ξύλα, πέτρες, κλπ.) για να λειτουργήσουν κανονικά.
  • Να ασφαλίσετε τα αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς
  • Να αποφεύγετε να διασχίζετε χείμαρρους και ρέματα , πεζοί ή με όχημα κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.Αν κατά τη διάρκεια της καταιγίδας βρίσκεστε στο αυτοκίνητό σας: α) να το ακινητοποιήσετε στην άκρη του δρόμου. β) να είναι μακριά από τα δέντρα και τα ηλεκτροφόρα καλώδια. γ) να έχετε αναμμένα τα προειδοποιητικά φώτα στάσης.
  • Σε περίπτωση χιονόπτωσης και παγετού αν πρόκειται να μετακινηθείτε με το αυτοκίνητο: α) να έχετε ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις σας. β) να χρησιμοποιείτε αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα. γ) να ταξιδεύετε, εφ’ όσον είναι αναγκαίο, κυρίως την ημέρα από κεντρικούς δρόμους ενημερώνοντας τους οικείους σας για τη διαδρομή σας. δ) να μην οδηγείτε σε δύσβατες ορεινές περιοχές. ε) να διατηρείτε απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα.

❗️Γενικές Οδηγίες για τη χιονόπτωση:

α) Μην αφήνετε τα παιδιά να βγουν έξω με την κακοκαιρία.

β) Να φοράτε κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

γ) Να ελέγξετε το δίκτυο ύδρευσης και τον ηλιακό θερμοσίφωνα (οι σωλήνες να είναι μονωμένες) του σπιτιού σας.

δ) Να υπάρχει αντιψυκτικό στον ηλιακό θερμοσίφωνα.

ε) Να διατηρείτε καθαρά τα πεζοδρόμια έμπροσθεν των οικοδομών σας.

στ) Να αποφεύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού).

Οι μετακινήσεις των αυτοκινήτων σας να μειώνονται σημαντικά στην αιχμή των εντόνων καιρικών φαινομένων, αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος και μέσα στην πόλη να χρησιμοποιείτε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη κατανόησή σας.

Έκτακτα τηλέφωνα για εξυπηρέτηση πολιτών λόγω προβλημάτων από τη χιονόπτωση

Μετά το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων(588/11-2-2021), που εκδόθηκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο Δήμος Σερρών με την υπ ΄αριθμ. 99 /2021 Απόφαση Δημάρχου βρίσκεται σε επιφυλακή.

Οι πολίτες του Δήμου Σερρών μπορούν να αναφέρουν τυχόν προβλήματα που παρουσιάζονται στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Γραφείο Δήμου Σερρών: 2321350133 έως τις 21:00
  • Γραφείο Αντιδημάρχου: 2321350132 καθ’ όλη τη διάρκεια του φαινομένου
  • Προϊστάμενος Πολ. Προστασίας: 6974633087
  • Αντιδήμαρχος Έργων Υποδομών Πολ. Προστασίας Παλλαϊκής Άμυνας & Πολεοδομίας: 6936006142

Τα παραπάνω τηλέφωνα θα ισχύουν από το Σάββατο 13-02-2021 στις 13:00 έως την Δευτέρα 15-02-2021 στις 21:00. Οι δημότες μπορούν να προμηθεύονται δωρεάν αλάτι από το αμαξοστάσιο του Δήμου (παραπλεύρως του ΔΙΠΑΕ, πρώην ΤΕΙ Σερρών τηλ. 2321036170) καθώς και από κεντρικά σημεία σε όλη την επικράτεια του Δήμου.

Πηγή: Infoserres.com

Share