Απόφαση UEFA: Μέχρι τέλος Ιουλίου τα πρωταθλήματα, Αύγουστο οι τελικοί σε Champions League και Europa League

Απόφαση UEFA: Μέχρι τέλος Ιουλίου τα πρωταθλήματα, Αύγουστο οι τελικοί σε Champions League και Europa League

Σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στην UEFA και τις 55 ομοσπονδίες, αποφασίστηκε νέα παράταση για την ολοκλήρωση των Εθνικών πρωταθλημάτων, μέχρι τον Ιούνιο, αλλά και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, μέχρι τον Αύγουστο. Οι τελικοί θα γίνουν χωρίς κόσμο.

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει σταματήσει τα…. ρολόγια στο Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, με την UEFA να δείχνει αποφασισμένη πως θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση των εθνικών πρωταθλημάτων αλλά και των ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα ανάμεσα στην UEFA και τις 55 ομοσπονδίες της, αποφασίστηκε η φετινή σεζόν να ολοκληρωθεί πάση θυσία, ακόμα και αν χρειαστεί να παιχτεί ποδόσφαιρο τον Αύγουστο αλλά και να γίνουν αγώνες χωρίς κόσμο.

Το καλεντάρι της φετινής χρονιάς

Σύμφωνα με το γερμανικό κανάλι ZDF, ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, έδωσε ένα μήνα ακόμα προθεσμία για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων σε όλες τις χώρες. Η αρχική ημερομηνία για την λήξη των πρωταθλημάτων ήταν 30 Ιουνίου, πλέον μετατίθεται για τις 31 Ιουλίου. Για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αποφασίστηκε οι αγώνες της προημιτελικής και ημιτελικής φάσης αλλά και οι τελικοί σε Champions League και Europa League, να πραγματοποιηθούν τον Αύγουστο, κεκλεισμένων των θυρών για μεγαλύτερη ασφάλεια.

Για την ολοκλήρωση των πρωταθλημάτων, η UEFA ακύρωσε όλα τα παιχνίδια των Εθνικών ομάδων, επίσημα και φιλικά, ώστε να υπάρχουν διαθέσιμες ημερομηνίες αλλά και οι παίκτες να μην έχουν άλλες αγωνιστικές υποχρεώσεις.

slide

Από εκεί και μετά συζητήθηκαν τα επιπλέον προβλήματα που προκύπτουν από την σκέψη για τελείωμα της σεζόν μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Το πρώτο αφορά τα συμβόλαια των παικτών που λήγουν στις 30 Ιουνίου. Η FIFA είναι αποφασισμένη να δείξει ελαστική και να δεχθεί την παράταση τους για όσο διαρκέσει η σεζόν, όμως η ένωση των παικτών (FIFPro) απαίτησε αυτό να συμβεί με όλους τους παίκτες που θα έχουν συμβόλαια που λήγουν και όχι μόνο με αυτούς που θέλουν να κρατήσουν οι ομάδες τους.

Όσον αφορά την επόμενη αγωνιστική χρονιά, θα υπάρχει υποχρεωτική συρρίκνωση του προγράμματος, με σκέψη για αγώνες την περίοδο των Χριστουγέννων, αλλά η FIFPro δεν ήταν σύμφωνη με την συγκεκριμένη πρόταση, καθώς όπως επεσήμανε την ανάγκη για κενές ημερομηνίες, ώστε οι ποδοσφαιριστές (κυρίως αυτοί από άλλη ήπειρο που αγωνίζονται στην Ευρώπη) να μπορέσουν να έχουν χρόνο ξεκούρασης με τις οικογένειες τους.

Αυτό που κατέστη σαφές, είναι πως όλα τα πλάνα και οι αποφάσεις που παίρνονται, θα περιστρέφονται γύρω από τον κορωνοϊό και πως άπαντες θα πρέπει να είναι έτοιμοι για αναπροσαρμογή των σχεδίων.

Επίσης τονίστηκε ότι από την στιγμή που πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων αυτής της σεζόν με οποιοδήποτε τίμημα, τότε οι λίγκες και οι σύλλογοι θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ακόμα για σεζόν με πολύ λιγότερα παιχνίδια του χρόνου.

Αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί από κοινού ανάμεσα σε FIFA, UEFA, Oμοσπονδίες, FIFPro και ECA (ομοσπονδία συλλόγων) με μία προϋπόθεση. Μπορεί φέτος η προτεραιότητα να ήταν οι ευρωπαϊκές λίγκες, όμως του χρόνου όλα θα περιστρέφονται γύρω από την αναγκαιότητα να διεξαχθεί το Euro και το Παγκόσμιο Συλλόγων, κάτι που σημαίνει ότι οι λίγκες και οι ανάγκες τους θα μπουν σε δεύτερη μοίρα

Share