Άποψη | Χωρίς κόσμο ο τελικός Κυπέλλου και όλα καλά…στην Ελλαδάρα μας!

Άποψη | Χωρίς κόσμο ο τελικός Κυπέλλου και όλα καλά...στην Ελλαδάρα μας!

Σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, όπου η γιορτή είναι αυτονόητη σε όλα τα κράτη της Ευρώπης, εδώ προσπαθούν κάποιοι απεγνωσμένα να μας πείσουν για το αντίθετο. Σε όλες τις σοβαρές χώρες, μικρές ή μεγάλες, που έχουν νόμους, κανόνες και εφαρμόζονται, οι τελικοί όλων των σπορ, είναι αφορμή, για εκδρομή, αθλητικό τουρισμό, ωραίο αθλητικό θέαμα, δημιουργία ή αναβάθμιση αθλητικών υποδομών, κινητοποίηση πολιτιστικών φορέων, δράσεις και φεστιβάλ, επικοινωνία μεταξύ των μελών διαφορετικών κοινωνιών και γενικότερα, δημιουργία ψυχικής ευφορίας.

Όλα τα παραπάνω, είναι έννοιες όπως τις αντιλαμβανόμαστε στο όριο της φυσιολογικής αντίληψης,για το πως πρέπει να είναι οι τελικοί των σπορ. Πριν και μετά, την εικόνα απο τα κανάλια και το διαδίκτυο που μεταφέρει στο στο εξωτερικό ή τα δικά μας ταξίδια, για να δούμε, πως όλοι αυτοί εκεί έξω διοργανώνουν αγώνες μεταξύ τους (σε εγχώριους αγώνες αναφερόμαστε) και προάγουν όλες τις παραπάνω έννοιες. Εκτός απο του χουλιγκανισμού.

Οι τελικοί δυστυχώς, των σπορ στην Ελλάδα, είναι για να διχάζουν και να πολώνουν το κλίμα της αντιπαράθεσης μεταξύ των οπαδών, των «πολιτικών στρατών», των θεσμών, των πολιτών μεταξύ τους (οι κακοί μπάτσοι, τα πρεζάκια οπαδοί, οι ρουφιάνοι δημοσιογράφοι κ.α. κοσμητικά, προσβάλλοντας υπολήψεις και επαγγελματίες, χωρίς να καίγεται καρφάκι σε κανέναν) και δημιουργώντας έναν ανούσιο φανατισμό, στο όνομα μιας ευγενική ιδέα, όπως είναι ο αθλητισμός.

Αλλά…ψιλά γράμματα χιλιογραμμένα, ειπωμένα και παιγμένα, απο χιλιάδες στόματα, που τίποτα δυστυχώς δεν άλλαξε. Βάλαμε υπουργούς να κάνουν κουμάντο στην ΕΠΟ, φέραμε ξένους θεσμούς (UEFA-FIFA), βάζουμε VAR, σφυρίζουν ξένοι διαιτητές αλλά και πάλι, το αθάνατο ελληνικό ποδόσφαιρο, μας εκπλήσσει αρνητικά. Αφού αποφάσισαν να διοργανώσουν τελικό κυπέλλου μια εβδομάδα αργότερα απο αυτό που είχε προγραμματιστεί (δηλαδή, όσοι ζουν στο εξωτερικό π.χ και ήθελαν να κλείσουν εισιτήρια, απο τον Νοέμβρη, που ανακοινώθηκε η προκήρυξη, ας τα πετάξουν), αφού επέλεξαν την διεξαγωγή στο ασφαλέστερο γήπεδο της χώρας κατά την αστυνομία και αφού πέρυσι διοργανώθηκε τελικός, με τις ίδιες ομάδες, τους ίδιους φιλάθλους, στο ίδιο γήπεδο και γνωρίζουν τα άπαντα των λεπτομερειών… γιατί αποφάσισαν να τον διοργανώσουν κεκλεισμένων των θυρών; Η επίσημη απάντηση παρακάτω…Εμείς δεν καλυφθήκαμε πάντως.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου της ΓΓΑ:

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, κατόπιν σχετικής εισήγησης της  ΔΕΑΒ αλλά και μετά από διαβούλευση με την ΕΛ.ΑΣ. την ΕΠΟ και τις ΠΑΕ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, οδηγήθηκε στην απόφαση να μην εκδοθούν εισιτήρια για τον τελικό Κυπέλλου ποδοσφαίρου που είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 11 Μαΐου στο ΟΑΚΑ. Τα δεδομένα που έλαβε υπόψη του ο Γιώργος Βασιλειάδης για να καταλήξει σε αυτή την απόφαση, ήταν αφενός το τεταμένο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων μετά τα επεισοδιακά γεγονότα στους τελευταίους δύο τελικούς Κυπέλλου που διεξήχθησαν στον Βόλο το 2017 και το ΟΑΚΑ το 2018 και είχαν ως αποτέλεσμα να θέσουν σε κίνδυνο τους υγιείς φιλάθλους. Αφετέρου τα ραντεβού θανάτου μεταξύ οπαδών που έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα και άλλα που απετράπησαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, γεγονότα τα οποία δυσφημούν το ελληνικό ποδόσφαιρο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν συλλέξει οι Αρχές, γίνεται λόγος για προγραμματισμό και νέων σκηνικών έντασης τόσο από σκληροπυρηνικούς οπαδούς των δύο φιναλίστ, όσο και από πυρήνες οπαδών τρίτων ομάδων.Σε αντίθεση με τις προσπάθειες κάποιων υποβάθμισης του ποδοσφαίρου, τα τελευταία χρόνια γίνεται μεθοδική και συστηματική προσπάθεια αναβάθμισης του με μια σειρά από παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η έναρξη εφαρμογής του VAR η οποία θα χρησιμοποιηθεί στον τελικό Κυπέλλου και από τη νέα σεζόν εισάγεται στο ελληνικό πρωτάθλημα καθώς και η αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε από την ΕΠΟ και ψηφίζεται.
Ως εκ τούτου, για λόγους που έχουν να κάνουν με τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης αποφάσισε ο τελικός Κυπέλλου να διεξαχθεί με την παρουσία μικρού αριθμού θεατών οι οποίοι θα προσέλθουν στο ΟΑΚΑ με προσκλήσεις που θα διανείμουν οι δύο ΠΑΕ και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛ.ΑΣ.

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr