Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση-Δείτε το έντυπο μετακινήσεων & τις εξαιρέσεις!

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση-Δείτε το έντυπο μετακινήσεων & τις εξαιρέσεις!

Σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας η απαγόρευση άσκοπης μετακίνησης!

Με πρόστιμο θα τιμωρούνται όποιοι παραβιάζουν την απαγόρευση κυκλοφορίαςπου θα τεθεί σε ισχύ από το πρωί της Δευτέρας, στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με διάγγελμα, ανακοίνωσε ότι από τις 06:00 το πρωί της Δευτέρας θα απαγορεύεται κάθε άσκοπη μετακίνηση. Σε όσους δεν εφαρμόσουν αυτό το μέτρο θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 150 ευρώ, για κάθε παράβαση, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πλέον, από το πρωί της Δευτέρας, θα επιτρέπεται η μετακίνηση μόνο σε όσους πηγαίνουν ή επιστρέφουν από την εργασία τους, βγαίνουν από το σπίτι για την αγορά τροφίμων ή φαρμάκων, επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο που χρειάζεται φροντίδα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επίσης, θα επιτρέπεται να είναι στον δρόμο όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο και όσοι συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ ο λόγος μετακίνησης θα βεβαιώνεται με έγγραφο του εργοδότη, ή υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που πρόκειται για ελεύθερο επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενο.

Σε ποιες περιπτώσεις επιτρέπεται η κυκλοφορία:

Από αύριο το πρωί, στον δρόμο θα μπορούν να βρίσκονται μόνον όσοι κινούνται:

-Προς και από την εργασία τους

-Αν κατευθύνονται για να προμηθευτούν τρόφιμα ή φάρμακα

-Αν επισκέπτονται γιατρό ή πρόσωπο το οποίο χρειάζεται φροντίδα και

-Όσοι ασκούνται ατομικά ή ανά δύο

-Συνοδεύουν το κατοικίδιό τους.

-Τέλος επιτρέπεται η εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους, όσων βρίσκονται σε αστικά κέντρα.

Με βεβαίωση

Όποιος κυκλοφορεί, θα πρέπει να έχει οπωσδήποτε μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Και ο λόγος της μετακίνησής τους θα πρέπει να βεβαιώνεται: Είτε με έγγραφο του εργοδότη του – αν πρόκειται για μισθωτό – είτε με προσωπική υπεύθυνη δήλωση – σε περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία ή αυτοαπασχολούμενου. Έχει ήδη υπάρξει μέριμνα ώστε, με απλό και φιλικό για τον πολίτη τρόπο, να μπορεί να λαμβάνεται η σχετική βεβαίωση μέσω διαδικτύου ή με τηλεφωνικό μήνυμα ή ακόμη και να συμπληρώνεται και χειρόγραφα.

Ποιοι εξαιρούνται

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται, μέλη της κυβέρνησης και της Βουλής. Κρατικοί λειτουργοί και όλα τα στελέχη των υπηρεσιών Υγείας, της Πολιτικής Προστασίας, των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Σημειώνεται ότι τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

«Δεν κυκλοφορούμε χωρίς αιτία. Μένουμε σπίτι. Δεν προσβάλλουμε με τη στάση μας εκείνους που μάχονται νύχτα-μέρα στα νοσοκομεία για τη δική μας υγεία. Γιατί η παραμονή στο σπίτι είναι, στον πυρήνα της, ένα εξόχως δημοκρατικό σύνθημα συλλογικής ευθύνης. Δεν είναι περιορισμός. Αλλά κατάθεση σεβασμού στο σύνολο», σημείωσε χαρακτηριστικά ανακοινώνοντας τους περιορισμούς στην κυκλοφορία.

Το Έντυπο

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εισηγηθεί να συμπληρώνουν ένα ειδικό έντυπο οι πολίτες που θέλουν να μετακινηθούν.

Στο έντυπο αυτό, οι πολίτες θα δηλώνουν αν πρόκειται για μετακίνηση για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους, για την προμήθεια των απαραίτητων- π.χ. σε φαρμακείο, σούπερ μάρκετ- αν πρόκειται για μετακίνηση για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, για σωματική άσκηση κοντά στην οικία ή για εξυπηρέτηση σε δημόσια υπηρεσία.

Πέρα από το έγγραφο, ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζονται είναι η χρήση SMS στο 13033 προκειμένου να διευκολύνονται οι απαραίτητες μετακινήσεις. Σε τέτοια περίπτωση, οι πολίτες θα δηλώνουν με SMS τον προορισμό τους και τον λόγο μετακίνησης.

Ο αριθμός θα είναι ο 13033 όπου θα αναγράφεται το όνομα και μια δήλωση του αιτούντος για τον σκοπό της μετακίνησή τους. Αν δηλαδή θα πηγαίνει στην εργασία του, για είδη πρώτης ανάγκης ή το φαρμακείο.

Κάθε σκοπός μετακίνησης θα έχει έναν κωδικό όπου και θα πληκτρολογείται.

Share

Μετά από μια μακρά πορεία στο χώρο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης και με έναυσμα την κορυφαία αναγνώριση που γνωρίζουν τα διαδικτυακά μέσα, η ομάδα μας δημιούργησε τον διαδικτυακό τόπο www.serressport.gr