Αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ: “Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των παιδιών της πόλης – Προσπαθούμε συνεχώς για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών”

Αντιπρόεδρος ΣΕΓΑΣ: “Ικανοποιημένος από την εξέλιξη των παιδιών της πόλης – Προσπαθούμε συνεχώς για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών”

Ο πρόεδρος του ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών και Γ’ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου ΣΕΓΑΣ, κ.Γιάννης Λιούμπας, μιλάει στο SSN και τον Γιώργο Μπαϊράμη για το επίπεδο του Σερραϊκού στίβου εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την δουλειά που γίνεται στους συλλόγους της πόλης ενώ τονίζει από την πλευρά του με ποιον τρόπο βοηθάει η ομοσπονδία τα σωματεία των Σερρών και κατά συνέπεια τους αθλητές για να τους παρέχει όσο γίνεται καλύτερα εφόδια.

Παράλληλα αναφέρεται στο γενικότερο σύστημα εκπαίδευσης στη χώρα μας που αποτρέπει πολλά παιδιά να ασχοληθούν ενεργά με τον στίβο, ανοίγει το θέμα οικονομική κρίση και αθλητισμός λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο αθλητισμός πρέπει να είναι ανάγκη και όχι προνόμιο. Τέλος λόγω και της ιδιότητάς του στον Πανελλήνιο ΣΕΓΑΣ μιλάει για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς, τις φιλοδοξίες των Ελλήνων και την προετοιμασία που ακολουθεί η ομοσπονδία για να κυλήσουν όλα ομαλά.

Ο στίβος των Σερρών βρίσκεται σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο και σε τι βαθμό διακρίνεται στο πανελλήνιο στερέωμα;

“H μεγαλύτερη για μένα επιτυχία του στίβου των Σερρών είναι η μεγάλη συμμετοχή παιδιών στα δύο μεγάλα σωματεία της πόλης. Η συμμετοχή των παιδιών από μικρή ηλικία στον κλασσικό αθλητισμό. Αυτήν η πλατιά βάση μας δίνει και πολλούς αθλητές που διακρίνονται σε Πανελλήνιο και διεθνή επίπεδο. Το 2019, 23 αθλητές μας κατέκτησαν μετάλλια σε Πανελλήνια πρωταθλήματα. Τα σωματεία της πόλης κατετάγησαν στην 9η θέση ο Γ.Σ. Σέρρες 93 και 15ος ο ΟΦΚΑ Σερρών, από τα 300 και πλέον σωματεία που αξιολογήθηκαν το 2019. Πολύ καλή η παρουσία και του Βισάλτη Νιγρίτας.”

Πόσο κοντά βρίσκεται ο ΣΕΓΑΣ στους αθλητές της πόλης, με ποιους τρόπους βοηθάτε τα παιδιά στην εξέλιξή τους (αν φυσικά είστε ικανοποιημένος από την εξέλιξή τους) αλλά και πόσο αρμονικές είναι οι σχέσεις σας με τους ανθρώπους που τρέχουν τα πρότζεκτ στους συλλόγους;

“Ναι είμαι ικανοποιημένος από την εξέλιξη που έχουν τα παιδιά. Οι σχέσεις των ανθρώπων της οικογένειας του στίβου είναι πάντα καλές. Η προσπάθειά μας έχει να κάνει με την προσπάθεια επίλυσης, σε συνεργασία με την Δημοτική αρχή στην βελτίωση των αθλητικών υποδομών, διοργάνωση αγώνων τοπικού, πανελλήνιου και διεθνούς επιπέδου, διοργάνωση προπονητικών συγκεντρώσεων, στήριξη των σωματείων μέσα από την ομοσπονδία όπως και των αθλητών που μετέχουν σε εθνικές ομάδες.”

Σοβαρό ζήτημα την σήμερον εποχή με την τεχνολογία να κυριεύει την νεολαία αλλά και την οικονομική κρίση να μαίνεται, πόσο ενεργά είναι τα παιδιά της πόλης στην ενασχόλησή τους με τον στίβο;

“Υπάρχει ο αθλητισμός και ο πρωταθλητισμός. Ο κάθε αθλητής επιλέγει με τι θέλει να ασχοληθεί. Στην χώρα μας δυστυχώς υπάρχει ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που αποτρέπει τους νέους να ασχοληθούν, με οτιδήποτε πλην της γνώσης λίγων μαθημάτων.”

Και για το κομμάτι της οικονομικής κρίσης που έχει επηρεάσει κατά πολύ και τον στίβο. Πόσο αποθαρρύνονται ή απομακρύνονται αθλητές βλέποντας ότι η εξέλιξή τους θα αργήσει ίσως λόγω έλλειψης πόρων ή γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να γίνουν επαγγελματίες και να ζήσουν από αυτό;

“Η οικονομική κρίση έχει πλήξει και τον αθλητισμό, κυρίως της αθλητικές υποδομές, τα κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όπου προετοιμάζεται η Εθνική ομάδα είναι σε τραγική κατάσταση. Χρειάζεται άμεση λύση. Ο αθλητισμός είναι ανάγκη και όχι προνόμιο. Η έλλειψη κινήτρων από την πολιτεία προς τους αθλητές είναι ένα σοβαρό πρόβλημα, την στιγμή που πανεπιστήμια της Αμερικής δίνουν υποτροφίες στους νέους μας. Η βελτίωση των αθλητικών χώρων, η αλλαγή του τρόπου επιλογής των νέων στα πανεπιστήμια, τα κίνητρα μέσω υποτροφιών, πολύπλευρη υποστήριξη προπονητών και αθλητών, είναι κάποια μέσα που θα βοηθούσαν.”

Υπάρχουν δράσεις από τον ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Σερρών ή καμπάνιες με στόχο να ενθαρρύνουν κάποιο παιδί να ασχοληθεί ενεργά με τον στίβο;

“Ο ΣΕΓΑΣ εξασφάλισε την άδεια σε προπονητές των αθλητικών σωματείων όλης της χώρας για την είσοδο στα δημοτικά σχολεία. Εκεί σε συνεργασία με τους γυμναστές καλούν τα παιδιά να έρθουν στα σωματεία μας. Είχε επί σειρά ετών αναπτυχθεί το πρόγραμμα kits athletics.”

Ο Ελληνικός στίβος προοδεύει τα τελευταία χρόνια, οι επιτυχίες είναι πολλές, με αποτέλεσμα να κατέχουμε θέση στα υψηλότερα πατώματα του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου στίβου. Όλα αυτά εν ελλείψει πολλών βασικών πόρων σε σχέση με άλλες προηγμένες χώρες.

“Πράγματι, η Ελληνική Εθνική ομάδα είναι μία από τις καλύτερες της Ευρώπης. Ο ΣΕΓΑΣ μέσα από τις δομές του (ομοσπονδιακοί προπονητές, ιατρικό επιτελείο, σχεδιασμό, στήριξη μέσω προετοιμασιών κ.α) προσπαθεί με την σκληρή προσπάθεια των αθλητών και προπονητών μας να σταθεί ψηλά. Πιστεύω πως η νέα κυβέρνηση θα δώσει λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον χώρο μας.”

Έρχονται Ολυμπιακοί Αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός. Πως προετοιμάζεστε στον Πανελλήνιο ΣΕΓΑΣ ώστε να γίνει ομαλά η μετάβαση και παραμονή των αθλητών μας στο Τόκιο και ποιες θεωρείτε πως πρέπει να είναι οι φιλοδοξίες μας γι’αυτή τη διοργάνωση;

“Ο εθνικός προπονητής κ. Κουτσιώρας πριν λίγους μήνες ταξίδεψε στην Ιαπωνία, βρήκε τις κατάλληλες γηπεδικές εγκαταστάσεις όπου η εθνική ομάδα θα μεταβεί δύο βδομάδες πριν τους αγώνες για την καλύτερη προσαρμογή και προετοιμασία της. Φιλοδοξία μας είναι να πάει μία ομάδα με πολλά νέα και παλαιότερα μέλη, οι αθλητές μας εκεί να είναι κοντά στα ρεκόρ τους ή το ιδανικό εκεί να πετύχουν την καλύτερη τους επίδοση. Κάποιοι τελικοί και ευχή για κάποια μετάλλια.”

Share