Ανάσα… εκατομμυρίων και χαμόγελα για τον υγρό στίβο των Σερρών!

Ανάσα… εκατομμυρίων και χαμόγελα για τον υγρό στίβο των Σερρών!

Η κατασκευή του νέου κλειστού κολυμβητηρίου στην περιοχή του αθλητικού πάρκου Ομόνοιας στις Σέρρες οδεύει σε καλά μονοπάτια, με την έγκριση της χρηματοδότησης να αποτελεί σημαντικό βήμα για την υλοποίησή του. Μια είδηση που εύλογα γεννά αισιοδοξία και χαμόγελα στον υγρό στίβο της πόλης.

Οι κινήσεις, οι συζητήσεις και οι μελέτες κυρίως, υπήρχαν σε πρώιμο στάδιο τα τελευταία…16 χρόνια, παρόλα αυτά η στασιμότητα στην αποπεράτωση του έργου είχε κυρίαρχο ρόλο, πηγαίνοντας συνεχώς τις εξελίξεις… πίσω.

Η ιστορία του νέου κολυμβητηρίου μας ταξιδεύει σε προηγούμενες δεκαετίες, αφού πρόκειται για έργο… made in 2004. Ένα κολυμβητήριο με πισίνα ολυμπιακών εγκαταστάσεων, κερκίδα θεατών, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης αθλητών και θεατών και τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις. Αυτά ήταν τα αρχικά σχέδια ωστόσο η έλλειψη πόρων καθυστερούσαν συνεχώς την κατασκευή του με αποτέλεσμα εδώ και κάμποσα χρόνια να παραμένει ημιτελές.

Κάλιο αργά παρά ποτέ όμως, όπως λέει και μια λαϊκή ρήση, καθώς το νερό φαίνεται πως έχει μπει στο αυλάκι και η προσμονή-στέρηση του κόσμου και των αθλητικών συλλογών της πόλης στην χρησιμοποίηση ενός υπερσύγχρονου κολυμβητηρίου λαμβάνει αίσιο τέλος.

Την επιθυμία αυτή για γρήγορη απεμπλοκή από όλες τις διαδικασίες και έναρξη των τελικών εργασιών εξέφραζαν όλοι οι φορείς της πόλης, αθλητικοί ή μη, που τόνιζαν σε κάθε ευκαιρία ότι ο υγρός στίβος των Σερρών πρέπει να πάρει αυτό που δικαιούται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι δηλώσεις του Δημάρχου και ανθρώπου του Πανσερραϊκού στα πρόσφατα “Οικονόμεια” που αμφότεροι γνωστοποίησαν την ανάγκη να ολοκληρωθεί σύντομα το νέο κολυμβητήριο. (διαβάστε εδώ)

 

Όπως ενημερώνει ο κ.Ιωάννης Χατζόπουλος, ως ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών με αντικείμενο θέματα υποβοήθησης δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Α’ και Β’ βαθμού) στην ανάπτυξη των βασικών υποδομών της χώρας, μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, η χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου ανέρχεται στα 6.450.000 ευρώ, μετά την έγκριση για την δημιουργία νέων και σύγχρονων μελετών, ώστε το έργο να γίνει ενεργειακά και βιοκλιματικά σε πρότυπο επίπεδο μειώνοντας τα λειτουργικά ετήσια κόστη.

Το τελευταίο διάστημα έγιναν προσπάθειες απο τη νέα δημοτική αρχή και τους συμβούλους, όπως ο Ιωάννης Χατζόπουλος, του υπουργού Μεταφορών κ. Καραμανλή για νέες μελέτες, προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που είχε παρέλθει από τις τελευταίες (κόστισαν λιγότερο από τον αρχικό προϋπολογισμό) και μάλιστα σύμφωνα με την ενημέρωση το νέο κολυμβητήριο θα διαθέτει καινοτομίες όπως ενεργειακή αυτονομία, που θα επιφέρει και σημαντική μείωση στα λειτουργικά έξοδα. Θα πρόκειται δηλαδή, εκτός από στολίδι στα χέρια των πολιτών και των αθλητών του υγρού στίβου της πόλης και ένα πρότυπο βιοκλιματικού κολυμβητηρίου.

Το επόμενο βήμα, σε συνέχεια των χαρμόσυνων νέων, είναι να γίνουν γνωστές και περαιτέρω λεπτομέρειες για το τελικό στάδιο των εργασιών, όπως η παρουσίαση 3D φωτογραφιών, οι νέες αρχιτεκτονικές μελέτες από την αρμόδια υπηρεσία ή ακόμα η γνωστοποίηση της χωρητικότητας του κολυμβητηρίου και σημαντική παράμετρος που θα βοηθήσει στην αναμόρφωση του αθλήματος, αν θα πληρεί τις προϋποθέσεις διεθνών αγώνων!

Διαβάστε παρακάτω την ανάρτηση του κ.Ιωάννη Χατζόπουλου:

Στα 6.450.000,00 ευρώ η χρηματοδότηση για το “ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ “

Στα 6.450.000,00 ευρώ η χρηματοδότηση για το “ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΟΜΟΝΟΙΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΡΡΩΝ “
Λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος το οποίο έχει παρέλθει από την εκπόνηση των αρχικών μελετών και την κατασκευή τμήματος του έργου, ήταν απαραίτητος ο έλεγχος η συμπλήρωση, η αναπροσαρμογή και η επικαιροποίηση του συνόλου των μελετών του έργου, (αρχιτεκτονικές, στατικές, ηλεκτρομηχανολογικές), ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα και τους ισχύοντες κανονισμούς. Επίσης η επιθυμία εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού και μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας οδηγεί στην ανάγκη διερεύνησης και υιοθέτησης βέλτιστων τεχνικών λύσεων, τόσο στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, όσο και στο σχεδιασμό των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων .
Συνεπώς για την υλοποίηση του έργου έπρεπε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενες πιστώσεις για την υλοποίηση των μελετών.
Μετά από επαλειμμένες συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ. Αθλητισμού με τον Δήμαρχο Σερρών , και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σερρών και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο , εντάχθηκαν και οι απαιτούμενες μελέτες , συνολικού προϋπολογισμού 950.000,00 ευρώ για την κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού κλειστού κολυμβητηρίου τροποποιώντας τον αρχικό προϋπολογισμό της πράξης ένταξης ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 6.450.000,00 ευρώ.
Στόχος είναι όχι μόνο η κατασκευή του έργου αλλά και η ενεργειακή αυτονομία του η οποία θα επιφέρει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας του κάνοντας βιώσιμη την λειτουργία του ενώ παράλληλα θα αποτελεί η νέα κατασκευή και πόλο έλξης ως πρότυπο βιοκλιματικό κολυμβητήριο .
Για την ιστορία :
Το υπό ανέγερση νέο κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών βρίσκεται στην πόλη των Σερρών στην περιοχή του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας. Η αναγκαιότητα για την κατασκευή του προέκυψε εξαιτίας του πραγματικού γεγονότος ότι το υπάρχον κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου, λόγω παλαιότητας, και των περιορισμένων δυνατοτήτων του, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών τόσο του Δήμου Σερρών αλλά και γενικότερα του Νομού Σερρών. Χρήσιμο είναι να αναφέρω ως μηχανικός ότι το παλιό κλειστό κολυμβητήριο Σερρών, ήταν ένα έργο που ξεκίνησε η μελέτη του το 1966 από τον Σερραίο Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Οικονομίδη–Δούμπα και αποτελεί ορόσημο για την μοντέρνα αρχιτεκτονική ολόκληρης της Ελλάδος. Το έργο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Υφυπουργό Προεδρίας και αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή το 1976.

Το νέο έργο είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2004. Προβλεπόταν η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδα θεατών, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης αθλητών και θεατών και τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.
Μετά όμως από την εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου οι εργασίες διακόπηκαν και το έργο παραμένει μέχρι και σήμερα ημιτελές.
Η συνέχιση της κατασκευή του έργου εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2019 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΓΓΑ με το ποσό των 5.580.000 € και πλέον με την ένταξη αλλά και την δέσμευση ετήσιας πίστωσης για τις αναγκαίες μελέτες δίνεται η δυνατότητα να γίνει το όνειρο των Σερραίων ξανά πραγματικότητα δικαιώνοντας και αξιοποιώντας τις συνολικές προσπάθειες και την θέληση όλων για την επίλυση του θέματος .

Share